Vapautuksen teologia - kommunismia kristinuskon kaavussa

Romanian salaisen poliisin kommunistiaikainen kenraali Ion Mihai Pacepa väittää, että KGB kehitti vapautuksen teologian. Damian Thompsonin mukaan ei ole varmaa, pitääkö Pacepan väite paikkaansa, vaikka vapautuksen teologia onkin kvasimarxilainen liike ja Moskovalle edullinen, koska se ei edes tuominnut Breznevin kauden hirmutekoja. Väitteen puolesta puhuu sekin, että vapautuksen teologia kukoisti 1960-luvulta 1990-luvulle ja heikkeni Neuvostoliiton romahdettua, mutta varmuutta ei ole.

Vapautuksen teologia on kommunismin peiteideologia, mutta mukaan on päätynyt väkeä ei-marxilaisinkin motiivein.

Vapautuksen teologia on 1960-luvulla syntynyt, Latinalaisessa Amerikassa korostunut katolisen kirkon suuntaus, joka puhuu vähäosaisten auttamisesta mutta on myös puolustanut kommunismia ja sen keinoja. Paavi Johannes Paavali II tuomitsi ideologian marxilaisena, vaikka se syntyi katolisen kirkon piirissä.

Lähdeviitteitä ja lisätietoja

Tiedossa on

Opiskelin kirkon nuorisonohjaajaksi 1980-luvulla ja oppitunneillamme kommunismia ihaillut naispappi selosti perinpohjaisesti vapautuksen teologiasta, kuinka se on hienoa ja hurskasta käytännön kristillisyyttä. Seuraavalla oppitunnilla sitten opiston rehtori puolestaan opetti homouden suvaitsemista.