Kannabiksen dekriminalisointi romahdutti nuorisorikollisuuden

Henkirikokset vähenivät heti 26 %, väkivaltarikospidätykset 16 % ja huumepidätykset 50 %, kun kuvernööri Arnold Schwarzenegger dekriminalisoi kannabiksen rikkeeksi 1.1.2013. Tavallisia nuoria ei enää suljeta vankilaan oppimaan rikollisiksi. Liikennekuolematkin vähenivät. Alkoholi on vaarallisin huume. Presidentit ja asiantuntijat vaativat huumeita laillisiksi.

Kalifornian yliopiston entisen professorin johtaman tutkimuksen mukaan nuorisorikollisuuden romahdus vuodesta 2010 vuoteen 2011 johtui lähinnä vain huumeiden dekriminalisoinnista ja nuorten taloudellisen aseman paranemisesta.

Muut tutkitut syyt kuten demografiset muutokset, ankarammat rangaistukset, perhesiteet tai tilastojen keruutapa eivät juurikaan selittäneet muutosta. Aiemmin nuoret joutuivat oikeus- ja vankeinhoitojärjestelmän piiriin, mikä veti heidät syvemmälle rikollisuuteen.

Marijuanan laillistaminen vähensi liikennekuolemia

Kannabiksen vaikutuksen alaisena ajaminen lähes 2-kertaistaa kolaririskin. Kuskin 0,6-1,4 promillen humala 100-kertaistaa kuolinriskin.

17 osavaltiota laillisti marijuanan käytön lääketieteellisin syin, mikä tutkimuksen mukaan vähensi liikennekuolemia 8 – 11 %. 20 – 39-vuotiailla vähennys oli yli 16 %, miehillä suurempi kuin naisilla, koska miehillä reseptejä on enemmän. Tutkimusta johtaneen professorin mukaan marijuana näyttää korvanneen alkoholinkäyttöä, joka väheni nopeasti. Käytännössä näissä osavaltioissa jokainen halukas saa yksityislääkäriltä reseptin.

Alkoholi on vaarallisin huume

Arvovaltaisessa Lancet-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan haitallisin huume on alkoholi, sitten heroiini, crack, metamfetamiini, kokaiini, tupakka, amfetamiini, kannabis, GHB, bentsodiatsepaami, … khat, anaboliset steroidit, ekstaasi, LSD, … sienet. Näistä vain heroiini, crack ja metamfetamiini ovat alkoholia haitallisempia käyttäjille itselleen. Ekstaasin vaarallisuudesta on jyrkempiäkin näkemyksiä.

EU:n mukaan addiktoivin päihde on tupakka, sitten heroiini, kokaiini ja alkoholi, kaikkein vähiten kannabis. Päihdyttävintä on alkoholi, sitten heroiini ja kokaiini.

Psykoosit

”Kannabiksen käyttäjistä 0,005 % saa skitsofrenian kannabiksen vuoksi. Toisaalta 2 % 45 – 54-vuotiaista miehistä on sairastanut alkoholipsykoosin. Jotkin kannabislaadut voivat olla toisia vaarallisempia, joten laillistaminen ja sertifikaatit parantaisivat tilannetta.” Alkoholi on tutkijoiden mukaan selvästi vaarallisin päihde.

Keuhkot ja aivot turvassa?

Ainakin eräiden tieteellisten tutkimusten mukaan kannabiksen polttaminen ei vahingoittaisi keuhkoja toisin kuin tupakka ja jopa suojaisia aivoja alkoholin aiheuttamilta vahingoilta.

YK:n pääsihteeri, presidentit ym.: laillistakaa huumeet

YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan ja moni presidentti ym. totesivat julkilausumassaan vuonna 2011, että huumesotaa ei voi voittaa ja huumeet pitäisi laillistaa. Portugalissa, Saksassa ja Sveitsissä on keskitytty rangaistuksien sijasta hoitoon ja tukemiseen. Näissä maissa huumekuolemat ovat vähentyneet ja huumeiden käyttö on lakannut kasvamasta, jopa laskenut.

USA:n huumesota Latinalaisessa Amerikassa on epäonnistunut, antaa vallan huumekartelleille, korruptoi viranomaiset ja demokratiaa, kirjoittivat Brasilian, Kolumbian ja Meksikon ex-presidentit WSJ:ssä 2009. Meksikon presidentin vuonna 2006 aloittama huumesota on tuottanut 40 000 uhria ja kääntänyt presidentin pään.

Myös maailman laadukkaimpana pidetty The Economist -lehti vaatii huumeiden laillistamista ja kertoo, että kieltolaki rahoittaa mafiaa ja rikollisuutta sekä vaikeuttaa haittojen minimoimista. Lehteä fanittavat Osmo Soininvaara ja Erkki Tuomioja komppasivat.

Harvardin professori: huumeiden laillistaminen tuottaisi lähes 100 miljardia

Harvardin professori Jeffrey Miron vaatii kaikkien huumeiden laillistamista. Tällöin kieltolain toimeenpanosta säästettäisiin 41,3 miljardia dollaria vuodessa ja lisäksi valtio voisi verottaa huumeita alkoholin ja tupakan tapaan yhteensä 46,7 miljardilla dollarilla vuodessa, mistä 8,7 miljardia marihuanasta. Laillisessa kaupassa myös huumeiden laatu ja turvallisuus olisivat parempia.

A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Olavi Kaukonen ehdottaa mietojen huumeiden käyttäjien sakottamisen lopettamista. Huumetutkija Jussi Perälä kannattaa esitystä ja korostaa, että käytöstä ei saisi jäädä merkintää viranomaisrekisteriin, jotta nuorilla yleinen elämänvaihe ei pilaisi mahdollisuuksia työssä ja elämässä. Poliisijohtaja Seppo Kolehmainen hyväksyy ohjauksen hoitoon mutta ei halua vastustaa sakottamista ja näin antaa signaalia, että huumeiden käyttäminen olisi ymmärrettävää.

Professori Roger Pertween, Britannian kannabiksen ykkösasiantuntija, sanoo että kannabista pitäisi myydä laillisesti kuten alkoholia ja tupakkaa. Pertweenin mukaan on järjetöntä, että myynti on jätetty rikollisten käsiin, kannabiksen ostaja ei tiedä, mitä saa, ja huumekauppiaat voivat houkutella käyttäjiä kovempiin huumeisiin.

Kieltolaki syrjäyttää tuhansia suomalaisnuoria

Huumekaupasta tohtoriksi väitelleen Jussi Perälän mukaan kannabiksen käytön laillistaminen voisi ehkäistä tuhansien suomalaisnuorten syrjäytymistä. Lähes miljoona suomalaista on kokeillut kannabista. Kiinnijääminen saattaa viedä opiskelupaikan ja estää saamasta töitä. Laittomat huumemarkkinat myös johtavat siihen, että nuoret saattavat joutua käyttämään turhan vaarallisia aineita, jopa kuolla. Laittomuuden vuoksi ongelmista ei uskalleta puhua eikä hakea apua.

”Helsingin kellarimurrot ja katuryöstöt tehdään pääasiassa huumerahojen hankkimseksi. Huumerikollisuus jäisi pois.”

Ennen Suomessa kaikki käyttivät heroiinia ja talvisota voitettiin huumeilla

Suomessa käytettiin maailman eniten heroiinia 1930-luvulta 1950-luvulle. Heroiinin käyttö mm. yskänlääkkeissä oli arkipäivää. Tavallisten kotien lääkekaapeissa oli yleisesti morfiinia ja heroiinia, joilla lääkittiin lapsiakin. Tutkija Mikko Ylikankaan mukaan heroiini oli hyvä lääke hengitystievaivoihin ja huumeiden väärinkäytön ongelmat pysyivät rajoitettuina. Muissa Pohjoismaissa käyttö oli selvästi vähäisempää.

Huumeet kiellettiin Suomessa vuonna 1966 YK:n vuonna 1961 tekemän yleissopimuksen perusteella. Monissa maissa oopiumi kiellettiin jo 1930-luvulla.

Talvi- ja jatkosodastakin Suomi selvisi huumeiden voimin. ”Lääkintäupseereilla oli laukuissaan vakiovarusteena heroiinia ja kokaiinia, etuvartioon sai mukaansa 5 heroiinitabletin pakkauksen. Sankaritekoihin lähdettäessä otettiin metamfetamiinia mukaan epäinhimillisen jaksamisen ja valvomisen tueksi, jopa lentäjät. Tosin joskus kaukopartiomiehet näkivät rintamalla tanssityttöjä ja kristallikruunuja.”

Anders Chydenius oli huumepioneeri

Valistusfilosofi Anders Chydenius, liberalismin, ihmisoikeuksien ja tasa-arvon uranuurtaja, oli Euroopan huumetutkimuksen ja -kasvatuksen edelläkävijä. Hän kasvatti, valmisti ja tutki oopiumia, mikä levitti sen kasvattamista.

Huumeet laillistettiin jo maailmalla

Yhdysvaltain osavaltiot Colorado ja Washington laillistivat kannabiksen kansanäänestyksissä 6.11.2012. Liittovaltio päätti olla puuttumatta asiaan muualla kuin kansallispuistoissa ja armeijan alueilla. Marihuanakaupat ja -baarit yleistyvät. Uudessa-Seelannissa laillistetaan loppuvuodesta 2013 design- ja muuntohuumeet.

Lisätietoja
Huumeet (Liberalismi.net, lähteet artikkelin lähes kaikille faktoille ja paljon lisätietoja)
California Marijuana Decriminalization Drops Youth Crime Rate To Record Low: Study (Huffington Post, 11/29/2012)
Huumeet laillisiksi – ongelmat vähenevät (Järki-lehti, rationalismin äänenkannattaja, 14.1.2013)

18 kommenttia artikkeliin ”Kannabiksen dekriminalisointi romahdutti nuorisorikollisuuden

  1. Joo.. Laillistetaan vaan kaikki rikollisuus niin varmasti rikostilastot siistiytyisivät! Ei herranjumala miten vastuutonta uutisointia -.-

    Tykkää

    • Eihän tuolla murhia ja pahoinpitelyitä laillistettu, ja silti ne vähenivät. Mitä järkeä on kriminalisoida kannabis, jos se kriminalisointi lisää murhia, pahoinpitelyitä, rattijuopumusta, kolareita ja kaikkea muuta pahaa?

      Kannabiksen haitat jäävät vähäisemmiksi, kun ne voi ostaa apteekista luotettavasti ja käyttöohjeilla eikä mafialta. Miksi nyt valtio pakottaa ihmiset rahoittamaan mafiaa? Lahjooko mafia poliitikkoja kannattamaan huumekieltolakia?

      Tykkää

    • Itse olen huomannut kun olen kasvanut perheessä jossa viina ja muut huumeet ovat olleet arki päivää että heidät leimataan yhteiskunnan syöväksi heiltä viedään mahdollisuus opiskeluun ja työpaikkoihin kun merkitään rekisteriin että nämä ovat huonoja ihmisiä kenestä tahansa tulee sillon ongelma tapaus joka menee sossun luukulle joka kuukausi ja ei edes yritä raitistua koska eivät tule töitä saamaan/opiskelupaikkaa. veljeni on ollut koukussa amfetamiiniin jo useita vuosia olen nähnyt kun hän yritti irti huumeista ja sillon et muuta apua saanut kun sen että sanottiin että oot puol vuotta selvinpäin ja sitten mietitään sitä katkasu hoitoa.suomen valtio ei tue jos haet itse hoitoon koska silloin olet sen verran täypäinen että tajuat että sinulla on ongelma ja sillon kun et hae apua etkä halua lopettaa niin sillon sitä apua tarjotaan jos tarjotaan. raitistuminen lähtee aina ensin ihmisen omasta päätöksestä eikä toisinpäin. mielestäni on hyvä jos miedot nautinto aineet laillistetaan ja ruvetaan tukemaan ihmisiä. monet tuttuni ovat päässeet irti kovistakin huumeista pelkän kannabiksen voimalla mutta ongelma on se että he joutuvat hommaamaan lääkkeensä laittomasti.Norjassa heroiiini addikteille annetaan oikeaa heroiinia kerran päivässä ja heidän mielenterveys ongelmansa, ihmissuhde ongelmat ja elämä järjestetään ensin kuntoon sen jälkeen ruvetaan raitistaan ihmistä. En pidä ihmisten huumaamista laillisestikkaan hyvänä asiana mutta huumeeisiin koukussa oleva ihminen tulee saamaan sen tavalla tai toisella laillisesti tai laittomasti.

      Tykkää

  2. Se ei ikinä tule olemaan enemmistöltä pois, että päihteitä olisi sallittua käyttää. Se ei ikinä tule olemaan keneltäkään henkilökohtaisesti pois, että päihteitä olisi sallittua käyttää, etenkin kun tuntee itsensä ja osaa valita seuransa. Se ei ikinä tule olemaan kehitykseltä pois, että päihteitä olisi sallittua käyttää. Kaikki päihteet tullaan laillistamaan ennen pitkää, koska se on hyväksi. Progressiota ei voi estää.

    Tykkää

    • Huumeita laillistaneissa maissa käyttö on usein jopa vähentynyt. Haitat ovat vähentyneet paljon. Se idea on laillistaa huumeet. Myös YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan ja moni presidentti on vaatinut laillistamista juuri siksi, että niin saadaan haitat vähemmiksi. Eivät huumeet hyvä juttu ole, mutta alkoholi on vielä pahempaa.

      Tykkää

    • Samaa ihmettelen itsekin. kannabiksen käyttäjien ainoa perustelu on että ”se vähentää rikollisuutta”. huoh.. Tottakai se vähentää rikollisuutta! Pankkiryöstöjen ja murhienkin laillistaminen vähentää rikoksia, koska eihän ne silloin enää ole rikoksia. huomaa kyllä miten huumeet pehmentää joidenkin aivot..

      Tykkää

      • Älä ihmettele, vaan sivistä itseäsi

        Kannabiksen tai muiden huumausaineiden laillistamisen jälkeenkin pankkiryöstöt ja murhat olisivat edelleen rikoksia. Nimenomaan sellaisia rikoksia jotka jäisivät suuremmilta osin tekemättä, koska käyttäjä ei olisi enää valtion silmissä rikollinen.

        Kynnys rikkoa lakia ensimmäisen kerran on paljon suurempi kuin seuraavan kerran

        Tykkää

  3. Kannabiksen vaikuttavan aineen, THC:n on havaittu tutkimuksissa heikentävän miesten lisääntymiskykyä heikentämällä siittiöiden liikkumiseen tarvittavan ATP:n synteesiä spermassa. Kansanterveydellisesti ja väestöpoliittisesti on etenkin nykyisten alhaisten syntyvyyslukujen ja hedelmällisyysongelmien vaivaamana aikana tuhoisa ajatus että lisääntymiskykyä edelleen heikentävä aine saisi lisää käyttäjiä sen laillistamisen kautta.
    Tutkimus on täällä:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3423255/

    Tykkää

    • Tupakka, lihavuus ja selibaatti ovat erittäin paljon pahempia lisääntymiskyvylle kuin kannabis, kielletään mieluummin ne.

      Tykkää

    • Väestöpoliittisesti tuo olisi vain hyvä asia. Maapallolla asuu jo nyt enemmän ihmisiä, kuin mitä se pystyy ylläpitämään.

      Lisäksi jokaisella on vapaus valita haluaako käyttää ko. ainetta vai ei.

      Tykkää

Jätä kommentti