Rokotusten karttaja tappaa muita, myös viattomia lapsia länsimaissakin

Rokottamattomuuden haitat ovat tuhatkertaisia rokotteiden haittoihin nähden, ja rokottamaton henkilö voi tartuttaa ja tappaa viattoman lapsen tai immuunipuutteisen. Tuhkarokko tappaa länsimaissakin, ja vielä 70-luvulla useimmat sairastivat sen. Rokote aiheuttaa vakavan reaktion yhdelle miljoonasta, tuhkarokko tappaa ehkä yhden per 300 sairastunutta länsimaissa.

MPR-rokote aiheuttaa yhdelle miljoonasta vakavan allergisen reaktion tai enkefaliitin. MPR:n torjuma tuhkarokko aiheuttaa kuoleman 1 per 300 kehittyneissä ja jopa 1 per 5 kehitysmaissa, enkefaliitin 1 per 2000 (sikotauti 1 per 300) ja keuhkokuumeen 1 per 20.

DTP-rokote aiheuttaa tilapäisen epänormaalin itkun 1 per 100 ja akuutin enkefalopatian 0,5–11 per 1 000 000. DTP:n torjumista sairauksista kurkkumätä aiheuttaa kuoleman 1 per 20, jäykkäkouristus noin 1 per 2, tosin hyvässä tehohoidossa 1 per 5-10, hinkuyskä 1 per 200.

Siis vaikka joku joskus saisi jotain haittaa rokotteesta, hyödyt ovat tyypillisesti tuhatkertaisia. Jotkin potilaita sympatisoineet juryt ovat myöntäneet potilaille korvauksia, vaikka lukuisat terveysviranomaiset ovat todenneet väitteet oireista tai niiden liittymisestä rokotuksiin perättömiksi, ja tietysti joskus rokotteista on oikeasti haittoja aivan kuten kävelykin voi joskus tappaa.

Rokotteiden valtavista hyödyistä kansanterveydelle on lähes täysi yksimielisyys. Esimerkiksi isorokko surmasi ennen joka seitsemännen eurooppalaislapsen mutta nyt se on poistettu maailmasta.

Kun rokotepelottelu lisääntyy, lapsia kuolee rikkaissakin maissa

Isossa-Britanniassa, Ruotsissa ja Japanissa hinkuyskärokotusten ottaminen väheni rokotepelon vuoksi 1974, mikä aiheutti yli 100 000 sairastumista ja kymmeniä kuolemia. Esimerkiksi Japanissa rokotusaste väheni 70 %:sta 20–40 %:iin ja tautitapaukset lisääntyivät 1974-vuoden 393:sta 1979-vuoden 13 000:een, kuolemat 0:sta 41:een.

Vaikka useimmat 1970-luvulla tai aiemmin syntyneet suomalaiset ovat sairastaneet tuhkarokon, hinkuyskän ja vihurirokon ja loppuvuosina tuhkarokkoon sairastuneiden kuolleisuus oli enää promilleluokkaa, tauti tappaa ja aivovammauttaa yhä ihmisiä rikkaissakin maissa aina, kun rokotteiden karttaminen lisääntyy merkittävästi.

Vuosina 1987–2000 tuhkarokon tappavuus oli 1/300 Yhdysvalloissa, jopa 28 % kehitysmaissa. Vielä vuonna 1945 tartuntataudit tappoivat yhteensä kolmanneksen suomalaisista.

Professori Timo Strandbergin mukaan rokotuksista pidättyminen ei olekan yksityisasia vaan toisten ihmisten hengen vaarantamista kuten altistaminen tupakansavulle.

1980-luvulla alkaneiden MPR-rokotteiden ansiosta 1990-luvulla kotoperäinen tuhkarokko katosi Suomesta. Rokotepelottelut ovat kuitenkin ajoittain palauttaneet tuhkarokkoa.

Esimerkiksi 50 lapsen tuhkarokkoepidemia puhkesi tammikuussa 2014 Lohjan Sammatin Steiner-koulussa, jossa puolet oppilaista oli ”luonnonmukaisesti” rokottamattomia.

Maailmassa tuhkarokko tappoi 560 000 ihmistä vielä vuonna 2000 mutta enää 122 000 ihmistä vuonna 2012, koska nykyään rokotetaan 80 % nollavuotiaista. Ensimmäisten 20 vuoden aikana tuhkarokkorokotteet estivät Yhdysvalloissa arviolta 52 miljoonaa sairastumista, 17 000 kehitysvammaa ja 5 200 kuolemaa.

Tuhkarokosta voi saada keuhkokuumeen, aivotulehduksen, aivovammoja, kuoleman tai hitaasti aivot tuhoavan SSPE-taudin. Monessa kehitysmaassa tuhkarokko on lasten yleisin kuolinsyy. MPR-rokotteen on väitetty lisänneen enkefaliittia, aivotulehdusta ja autismia, mutta laaja suomalaistutkimus on kumonnut nämä väitteet.

Elohopea, formaldehydi ja alumiini

CDC:n mukaan rokotteissa väitetään olevan aineita, joita niissä ei ole. Eräitä aineita on mutta syystä ja turvallisia määriä.

Joissain rokotteissa on alumiinia, mutta yleensä sadasosa siitä, mitä ihminen saa päivässä muutenkin (30–50 mg) vedestä, ruoasta ja lääkkeistä. Elohopeaa saa maidosta, myös rintamaidosta, ja meren elävistä. Formaldehydiä saa pakokaasuista, kalusteista, matoista, kosmetiikasta, maaleista ym. Silti rokotevastustajat pelottelevat näillä aineilla, jopa rokotteista, joissa niitä ei ole.

Sikainfluenssarokote

Vuonna 2009 pelättiin sikainfluenssan tappavan joukoittain ihmisiä, joten ihmiset tappelivat terveyskeskusten pihalla rokotejonoissa. Koska tautiin ei ollut rokotetta, Suomi hyväksyi käyttöön poikkeuksellisen nopeassa aikataulussa rokotteen, joka yllättäen ilmeisesti aiheutti kymmeniä narkolepsiatapauksia mutta esti silti kymmeniä kuolemia. Asian selvittyä rokote korvattiin turvallisemmalla, mutta jo sen aiemman ottaminen oli järkevää. Narkolepsia eli nukahtelutauti yleensä lievenee ajan mittaan.

Sekä THL että Euroopan lääkevirasto arvioivat, että odottamattomista narkolepsiatapauksista huolimatta rokotteen hyöty-haittasuhde oli huomattavan positiivinen. Keskimäärin suositellut rokotteet, jopa influenssarokotteet, ovat olleet vielä hyvin paljon sitäkin hyödyllisempiä.

Tautien väheneminen johtuu paljolti rokotteista

Kuolleisuus joihinkin tauteihin on laskenut paljon ravitsemuksen, vastustuskyvyn ja hoidon paranemisen ansiosta. Tautien määrien lasku kuitenkin on yleensä erittäin vahvasti yhteydessä rokotteiden yleistymiseen.

Hib-rokote tuli käyttöön vasta 1990-luvulla, joten sen aikaansaama taudin väheneminen ei voi johtua sanitaatiosta. Sanitaatio-olot olivat näet jo 1990-luvulla samassa kunnossa kuin nyt mutta Hib-määrät 14-kertaisia.

Myös rokotepelkokampanjojen aiheuttamat rokotekattavuuden laskut ovat aiheuttaneet jopa 100 000 tapauksen epidemioita taudin rokotuksilla aiemmin lähes lopettaneissa kehittyneissä maissa, vaikka sosio-ekonomiset olot ovat samanaikaisesti parantuneet.

Rokotusinfo

Toim. huom. ”Rokotusinfon” väki – jossa Wikipedian mukaan ei ole yhtään terveydenhuollon ammattilaista, vain aktivisteja – liepeilijöineen tulee tämän artikkelin kommenteissa esittämään harhaanjohtavia väitteitä ja kiistämään tieteen selvän konsensuksen rokotusten hyödyllisyydestä. He ovat siinä taitavia, mutta uskokaa silti tiedettä. Skepsis antoi Rokotusinfo.fi:lle Huuhaa-palkinnon vuonna 2009 ja toisaalta edes muutama ammattilainen ei kumoaisi tieteen kantaa alkuunkaan.

Lähdeviiteluettelo ja lisätietoja

Yksi kommentti artikkeliin ”Rokotusten karttaja tappaa muita, myös viattomia lapsia länsimaissakin

  1. Sikainfluenssa ei ole niin vaarallinen ja tappava kuin normaali influenssa. Vain vanhuksia ja muuten pahasti perussairaita ihmisiä kuoli siihen – kuten normaaliinkin influenssaan. Rokote olisi pitänyt antaa korkeintaankin kyseisille riskiryhmille, ei muille

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s