Alueellistaminen eli hajasijoittaminen: 3722 työpaikkaa alueellistettu, 264 työntekijää muutti

Vuosina 2006-2011 alueellistettiin 3722 työpaikkaa, mutta ilmeisesti vain 264 työntekijää muutti työpaikkansa perässä ja siksi hallinnosta on kadonnut vuosikymmenten osaaminen ja kokemus, joka on Helsingin Sanomien mukaan ratkaisevan tärkeää etenkin keskeisissä asiantuntijatehtävissä. Valtion työmarkkinalaitoksen johtaja Teuvo Metsäpelto pitää tilannetta ongelmallisena ja sanoo uskovansa, että hallitus luuli henkilöstön muuttavan työpaikkojen mukana. Fimean alueellistamiseen on poltettu 9 miljoonaa euroa turhaan, ja nyt sitä ollaan perumassa

Jos Fimean alueellistaminen perutaan, palaa vielä 8 miljoonaa euroa lisää. Alkuvuonna selvitystyöryhmä ja myöhemmin myös esittelevä ministeri Hanna Mäntylä (ps.) päätyivät ajamaan alueellistamisen perumista.

Myös oikeuskansleri moitti lääkelaitoksen alueellistamista: siirtopäätös tehtiin liian nopeasti ja ilman kunnon valmistelua.

Henkilökunnan mukaan alueellistaminen hävittäisi vuosien aikana kertyneen osaamisen ja tiedon ja heikentäisi lääketurvallisuutta, lisäisi matkakustannuksia ja vähentäisi tehollista työaikaa.

Talvivaara

Tutkimusprofessori emeritus Ilkka Savolainen arvosteli kaivosten ympäristöasioiden hajasijoittamista alueellisiin virastoihin. Hänen mukaansa ne pitäisi keskittää yhteen virastoon Säteilyturvakeskuksen tapaan, jotta saataisiin kasaan riittävä asiantuntemus päätöksiin. Hänestä tämä vaikutti siihen, että Talvivaarassa ja muilla kaivoksilla on ollut vakavia vesiongelmia.

Liberaalit pääosin perustaisivat valtion virat sinne, missä panos/tuotossuhde on paras. Jos Pihtiputaalta löytyy tarpeeksi päteviä työntekijöitä paljon halvemmalla, viraston siirtäminen sinne voi olla kannattavaa, mutta usein tilanne on päinvastoin. Moni asiantuntija työskentelee mieluummin vaikka halvemmalla siellä, missä ovat isomman kaupungin palvelut ja ihmismassat sekä perheenjäsenten työllistymismahdollisuudet.

Lisätietoja ja lähdeviiteluettelo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s