Totuuden jälkeinen politiikka

Granta-lehti: elämme totuuden jälkeisessä maailmassa (post-truth world, post-fact world), jossa ei vain valehdella vaan ei edes välitetä totuudesta. Putin voi väittää, että Ukrainassa ei ole venäläissotilaita tai että nämä kaikki ovat lomamatkalla, Trump väittää tuhansien muslimien hurranneen New Jerseyssä kaksoistornien tuhoa ja Brexit-kampanja väitti voivansa antaa NHS:lle ne 350 miljardia puntaa, jotka “Britannia antaa EU:lle joka viikko”, senkin jälkeen kun Boris Johnson oli myöntänyt väitteen virheelliseksi.

Moneen ihmiseen tuollainen kampanjointi tehoaa, koska älykäskin ihminen voi takertua kantaansa ja sivuuttaa faktat.

Syyksi on esitetty samanmielisten kuplaa, jota Google ja Facebook vahvistavat käyttäjän edellisten hakujen ja tykkäysten perusteella: näemme vain samanmielisiä ja asioita, jotka saavat meille paremman tunteen, vaikka ne eivät olisi tosia.

Totuuden jälkeisen politiikan tuntomerkki on, että väitettä toistellaan senkin jälkeen kun se on todistettu vääräksi. Yleensä siihen yhdistyvät tunnepolitikointi ja salaliittoteoriat. Ilmiö on vanha, nimi ”post-truth politics” vuodelta 2010 ja yleistyminen tapahtui vasta kesällä 2016 Trumpin ja Brexitin myötä.

Käännytät toisen epäemotionaalisella puheella

Jos ihminen kokee itsensä uhatuksi, hän takertuu tiukemmin kantoihinsa, vaikka ne todistaisi vääriksi. Epäemotionaalinen puhe, tilasto tai kuvaaja kääntää ihmisen kannan paremmin. Houkutteleva kilpaileva selitys on tehokkain keino, aggressiivinen vastustaminen huonoin.

Trumpin ja Brexitin ”faktat”

(Lisätty 9.8.2016)

Brexit-kampanjan keskeinen väite oli: ”We send the EU £350m a week. Let’s fund our NHS instead.” Se luki jopa kampanjabussin kyljessä. Oikeasti Britannia lähettää £248m viikossa, ja siitäkin suuri osa tulee takaisin.

Koska Brexit-kampanja ei suostunut luopumaan täysin vääräksi osoitetusta väitteestään, vaikutusvaltainen MP Sarah Wollaston erosi kampanjasta. Väitettä silti käytettiin jatkossakin, koska se tehosi niin hyvin siitä huolimatta että perehtyneet tiesivät sen valheeksi. Tähän pitää saada muutos puuttumalla entistä tiukemmin valheellisista väitteistä kiinnipitämiseen.

Trump: tuhannet ja tuhannet

Trump väitti, että muslimien juhlineen Jersey Cityssä (New Jersey) WTC-rakennusten ollessa romahtamassa 911-iskuissa, ”suuri arabipopulaatio juhli rakennusten sortuessa”, ”tuhannet ja tuhannet” ihmiset. Vaikka journalisti sanoi poliisin todenneen väitteen valheeksi, Trump piti siitä kiinni ja väitti että se esitettiin laajalti televisiossa. Huolellisessa tutkivassa journalismissa selvisi, että joku oli väittänyt muutaman henkilön juhlineen tapahtunutta, mutta useimmat viranomaislähteet totesivat, että juhlimista ei ollut.

Joka tapauksessa väite, että ”tuhannet ja tuhannet” olisivat juhlineet Jersey Cityssä, on valhe. Trump ehkä näki jonkin videon, jossa Palestiinassa juhlittiin jotakin. Hänen taipumuksensa pitää harhaluuloistaan noin tiukasti kiinni on erittäin huono merkki presidenttiehdokkaassa, vaikka se ei olisikaan tahallista valehtelua. Presidentin pitää voida Risto Rydin tavoin selvittää kylmäverisesti tosiasiat ja muuttaa kantaansa niiden muuttuessa.

Lähdeviitteet ja lisätietoja

16 kommenttia artikkeliin ”Totuuden jälkeinen politiikka

  1. Brexit-kampanja ei luvannut missään vaiheessa terveydenhuoltoon kaikkea sitä rahaa, joka menee EU:lle. Heidän kampanjassaan sanottiin, että EU:lle menee sen ja sen verran rahaa viikossa, ja että rahoitetaan mieluummin vaikka NHS:ää. Summista ei puhuttu mitään, eikä myöskään luvattu NHS:lle rahaa. Se oli vain tyyliin, että ”hei, tehdään mieluummin näin”

    Tykkää

    • ”Boris Johnson outside the Vote Leave battlebus. The slogan reads: ‘We send the EU £350m a week. Let’s fund our NHS instead.”
      http://www.theguardian.com/politics/2016/may/27/uk-statistics-chief-vote-leave-350m-figure-misleading

      ”Leading Vote Leave campaigner Boris Johnson MP with the NHS pledge pictured behind him. ”
      http://www.itv.com/news/wales/2016-06-24/nathan-gill-i-dont-know-anything-about-350m-nhs-pledge/

      ”We send the EU £350m a week” on aivan yksiselitteisesti valhe, ja Leave-kampanja tiesi sen mutta luotti siihen, että valhe tehoaa paremmin kuin totuus ja aivan yksiselitteisesti esitti sen keskeisenä väitteenään Brexitin puolesta. Harvoin politiikassa näin pitkään näin näkyvästi esitetään väitettä, joka on näin yksiselitteisesti valhe. Pienempää ja tulkinnanvaraisempaa valehtelua on sitäkin enemmän, ja niidenkin vuoksi totuuspuntareita tarvitaan.

      Viikkoa ennen Brexit-äänestystä Nigel Farage väitti käyttävänsä ”ne” £350 miljoonaa NHS-terveydenhoitoon ja yleislääkäreihin (GP) ja että todellinen summa olisi vieläkin suurempi. Hän myös sanoi, että muut Leave-kampanjassa tekivät virheen korvamerkitsemällä ne 350 miljoonaa puntaa NHS:ään.

      ”claiming the available cash was higher than £350 million and saying money should be spent on hospitals and GPs.
      “Can we just get to the truth of this – £350 million a week is wrong, it’s higher than that,””
      http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-eu-referendum-nigel-farage-nhs-350-million-pounds-live-health-service-u-turn-a7102831.html

      Tykkää

      • Minä en ainakaan tuosta bussin sloganista ymmärtänyt, että olisi luvattu terveydenhuoltoon 250 miljoonaa. Ehkä sinulla on vikaa luetun ymmärtämisessä. Missään kohtaa noissa lähteissäsi Nigel Farage ei lupaa kaikkia rahoja terveydenhuoltoon. Hän sanoo ”should be spent”, eli ”pitäisi käyttää”. On ihan selvää, ettei hän yksin voi päättää niiden rahojen käyttämisestä. EU-äänestyksessä päätetään vain siitä kuulutaanko EU:hun vai ei.

        Väite siitä, että EU:lle annetaan 350 miljoonaa viikossa, pitää myös paikkansa. Toki EU:lta tulee rahaa takaisinkin päin. Väite ei kuitenkaan ollut virheellinen, vaikka harhaanjohtava olikin. En usko, että siinä kuitenkaan tarkoituksella haluttiin johtaa harhaan. Omaa ideologiaansa ajavat ihmiset eivät vain huomaa ajatella asioita ihan kaikelta kannalta. Täytyy myös huomioida, että ne EU:lta takaisin tulevat rahat menee yleensä johonkin täysin turhien hankkeiden rahoittamiseen. Käytännössä se 350 miljoonaa on siis hyvin lähellä nettosummaa

        Mutta, joka tapauksessa oli miten oli, niin pääasia on, että Britannia on eroamassa sosialistisesta verokartellista, jonka tavoittaa on harmonisoida verotus koko EU-alueella. Valtiot eivät sitten voi enää kilpailla asukkaista verotuksella. Verorahoja ei enää käytettäisi niin tehokkaasti

        Tykkää

      • Hyvin harvat äänestäjät todella kuvittelivat, että EU:sta eroaminen johtaa terveydenhuollon lisärahoitukseen. Koko kohu oli vasemmistomedian masinoima lokakampanja brexit-puolta vastaan. Kaikissa asioissahan vasemmisto pyrkii mustamaalaamaan vastapuolen kaikin mahdollisin keinoin

        Hyvä esimerkki on, kun lähes kaikki länsimaalaiset mediat uutisoivat Trumpin ajaneen itkevän vauvan pois tilaisuudestaan. Tässä totuus siitä mitä Trump sanoi. Eli totuus on täysin päinvastainen.

        Tykkää

      • > Väite siitä, että EU:lle annetaan 350 miljoonaa viikossa, pitää myös paikkansa. Toki EU:lta tulee rahaa takaisinkin päin.

        Ei pidä paikkaansa, vaan vain 248 miljoonaa viikossa annetaan bruttona. Toki siitä 248 miljoonasta tulee paljon rahaa takaisinkin päin.
        ”rebate is deducted before any payment is made, so it is simply wrong”
        http://www.theguardian.com/politics/reality-check/2016/may/23/does-the-eu-really-cost-the-uk-350m-a-week

        Väite oli siis todistetusti täysin virheellinen, ja silti kampanja kampanjoi juuri tuon väitteen nimissä kuukausia sen jälkeenkin, kun Johnsonkin oli myöntänyt sen vääräksi.

        Tykkää

      • Mutta alkuperäinen väitteesi siitä, että Brexit puoli olisi luvannut rahat terveydenhuoltoon, on täyttä tuubaa.

        Tykkää

    • Trump: ”And I watched in Jersey City, N.J., where thousands and thousands of people were cheering as that building was coming down.” Siis ”tuhannet ja tuhannet”. Hän on varmaan nähnyt jonkin niistä videoista, joissa juhlittiin jotain muuta ja väitettiin 911-juhlinnaksi ja jotka on kuvattu yleensä muualla kuin Yhdysvalloissa.

      Totuuspuntari: ei löytynyt todisteita, että yksikään olisi juhlinut New Jerseyssä, vain joitain ilmeisesti perättömiä syytöksiä eikä missään tapauksessa tuhansia ja tuhansia.
      there is no conclusive evidence that any New Jersey residents celebrated the attacks, and there is no evidence whatsoever of any demonstrations where ”thousands and thousands of people” cheered.
      http://www.politifact.com/truth-o-meter/statements/2015/nov/22/donald-trump/fact-checking-trumps-claim-thousands-new-jersey-ch/

      Totuuspuntareita selvästikin tarvitaan. Ihmisten pitäisi myös uskoa niitä. Joskus lukemalla koko puntaritekstin kokonaan näkee, että väite oli ”siltä väliltä” ja jossain määrin hyväksyttävä. Tässä tapauksessa sekä Trumpin väite että Brexit-kampanjan pääväite ”£350 miljoonaa viikossa EU:lle” olivat täysin ei-hyväksyttäviä. Voi olla, että Trump ei valehdellut tahallaan, mutta siinä tapauksessa hän on erittäin epäluotettava ja arvostelukyvyltään aivan liian heikko presidentiksi.

      Tuo on 22.11.2015. Onko sinulla linkki kirjalliseen laatulähteeseen siitä, että joku olisi juhlinut 11.9.2001 New Jerseyssä eikä muualla? Juhlintavideoita on lavastettu myöhemmin, perättömiä ilmiantoja on tehty ja muiden asioiden juhlimisia on esitetty 911-iskujen juhlimisina, joten pitää olla vähintään kirjallinen laatulähde. Sellaista tuskin on, ja vaikka olisi, Trumpin väite oli todella törkeä epätotuus. Tämä siitä huolimatta, että New Jersey on USA:n toiseksi muslimivaltaisin, erään lähteen mukaan 3 %, toisen mukaan 30 000, joista 20 000 arabeja. En tiedä, kumpi on oikein.

      What we did find are many stories of Muslims living in New Jersey speaking out against the attacks and bracing themselves for anti-Muslim backlash. For example, Paterson residents put up a banner on the city’s main street that said ”The Muslim Community Does Not Support Terrorism.”

      Jersey City Mayor Steven Fulop responded to Trump’s statement on Twitter, saying Trump ”has memory issues or willfully distorts the truth.”

      While we found widely broadcast video of people in the Palestinian territories celebrating, we found no evidence to back up Trump’s description of events on American soil.

      The Associated Press, on Sept. 17, 2001, described ”rumors of rooftop celebrations of the attack by Muslims” in Jersey City. But the same report said those rumors were ”unfounded.”

      The Washington Post, on Sept. 18, 2001, published an article that claimed ”law enforcement authorities detained and questioned a number of people who were allegedly seen celebrating the attacks and holding tailgate-style parties on rooftops while they watched the devastation on the other side of the river.” The Post story includes no source for this information, and we found no evidence that any of these allegations ever stuck.

      A more rampant rumor of Muslim or Arab-Americans cheering the attacks centered around nearby Paterson, N.J. But that turned out to be just a rumor, spawned by chain emails and perpetuated by shock jock Howard Stern’s radio show.

      Tykkää

      • Mitään kirjallisia todisteita asiasta ei varmaan ole kumpaankaan suuntaan. Todistustaakka asiassa on molemmilla osapuolilla. Trumpilla toki ensisijaisesti.

        Useita silminnäkijätodistajia asialla on, mutta vaikea sanoa, että puhuvatko totta. Itse pidän erittäin todennäköisenä, että muslimit juhlivat iskuja, koska ovathan he nyt Euroopassakin ihan todistettavasti juhlineet tapahtuneita terrori-iskuja ja myöskin tietoisesti suojelleet terroristeja

        Tykkää

      • Täsmennän tähän vielä, että todistustaakka on sillä toisella osapuolella vain mikäli väittävät, että muslimit eivät juhlineet. He voivat kyllä sanoa, että ei ole todisteita juhlimisesta, mutta eivät voi ilman todisteita täysin kiistää etteikö se olisi ollut mahdollista

        Tykkää

      • Tuo ”paras todiste” julkaistiin viikkoa 911-iskun jälkeen: ”people who were allegedly seen celebrating the attacks”. Siis joku väitti joidenkin juhlineen. Väitteitä voi aina esittää, etenkin muslimeista, ja sitä ei ole voitu vahvistaa.

        Journalisti 14 vuotta myöhemmin: “Police say it didn’t happen.”

        Fact checker 14 vuotta myöhemmin: Even when confronted with contrary information — “police say it didn’t happen” — he insists that with his own eyes he saw “thousands and thousands” of cheering Arabs in New Jersey celebrating

        nothing that we can find involving the Arab populations of New Jersey except for unconfirmed reports. (Some conspiracy Web sites …

        The mayor of Jersey City, which has 15,000 Muslims, quickly tweeted that Trump’s comments were false:

        we also contacted Jerry Speziale, the police commissioner of Paterson, which has the second-largest Muslim population in the United States — numbering nearly 30,000. He minced few words, even using a barnyard epithet, while giving his response.

        “That is totally false. That is patently false,” Speziale said. “That never happened. There were no flags burning, no one was dancing. That is [barnyard epithet].”

        Muslims “They’ve been very helpful and law-abiding.”

        We asked Trump spokeswoman Hope Hicks whether she could provide any evidence for Trump’s claim. As usual, she did not respond.

        The reporters who wrote the story do not recall whether the allegations were ever confirmed. “I certainly do not remember anyone saying that thousands or even hundreds of people were celebrating,” said Serge Kovaleski, one of the reporters. “That was not the case, as best as I can remember.”​

        Fredrick Kunkle, the other reporter, added: “I specifically visited the Jersey City building and neighborhood where the celebrations were purported to have happened. But I could never verify that report.”

        We heard from many readers who are convinced they saw this on television but from their description they are referring to reports (linked above) of Palestinians celebrating on the Israeli-occupied West Bank.

        Jne. Varmaan jotkut vasemmistolaiset riemuitsivat muualla Yhdysvalloissa ja aina on mahdollista, että joku New Jerseyssäkin ilahtui, ehkä joukossa oli joku muslimikin, mutta siitä on pelkkiä väitteitä, joista ainakin suurin osa on pystytty osoittamaan perättömiksi. Perättömiä syytteitä muslimeista esitetään jatkuvasti. Joka tapauksessa Trumpin väite tuhansista ja tuhansista juhlijoista tv-lähetyksessä New Jerseystä ei ole puoliksikaan totta vaan valhe tai harhainen muistikuva.

        Tykkää

      • En tiedä alkaako tässä tulla vanhaksi vai mikä on, mutta viimeiset 3-4 vuotta on tuntunut, että maailma menee vaan hullumpaan ja epävarmempaan suuntaan, isona syynä tietysti nämä populistiset poliitikot. Voi olla että mustia joutsenia pulpahtelee aiempaa enemmän ja pitää mielessä myös sijoituksissa (asiaton linkki poistettu)

        Tykkää

Jätä kommentti