Taktinen liberaaliääni: Risto E.J. Penttilä, Tea Törmänen, Mikko Kiesiläinen, Tere Sammallahti

Kokoomus kilpailee Sdp:n kanssa Helsingin viimeisestä paikasta. Yksikin ääni voi ratkaista sen tai nostaa Risto E.J. Penttilän tai Atte Kalevan eduskuntaan, koska heistä, Wille Rydmanista ja Sari Sarkomaasta yksi uhkaa jäädä valitsematta. Piraattien vaaliliiton vahvin ehdokas on feministien Katju Aro, jolle liiton epätodennäköinen kansanedustajapaikka näyttäisi menevän Petrus Pennasen (pir) jäädessä toiseksi. Uudellamaalla Kai Mykkänen ja Elina Lepomäki ovat varmoja, joten liberaalin taktinen valinta olisi Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen (vih), Tere Sammallahti (kok) tai liberaalipuolueen puheenjohtaja, väitöskirjatutkija Tea Törmänen (lib).

Helsingissä Liberaalit ja Piraatit ovat vaaliliitossa Feministipuolueen ja Eläinoikeuspuolueen kanssa. Liitto tuskin saa paikkaa, ja feministipuolueen Katju Aro on sen todennäköisin ottaja. Liberaalilla Petrus Pennasella (pir) on kuitenkin pieni mahdollisuus nousta Aron ohi. Silti Pennasta äänestämällä todennäköisemmin auttaa Aroa, joten kannattaa ehkä odottaa viime hetken tietoja vaalipäivään asti ennen kuin uskaltaa äänestää Pennasta.

Helsingissä ydinvoima-markkinaliberaali Atte Harjanne (vih) ei kyselyn mukaan yltäisi kansanedustajaksi. Hyvä äänisaalis voisi silti kirittää häntä kaupunginvaltuutetuksi ensi vuonna ja kansanedustajaksi 2023. Vasemmistolaisimmille liberaaleille Otso Kivekäs (vih) olisi toinen järkivaihtoehto.

Rkp:ssä kieltojen kannattaja Eva Biaudet voittanee varmasti, joten liberaalin on vaikea äänestää puoluetta.

Uudellamaalla vastaava ajattelu puoltaisi Kiesiläistä, Sammallahtea ja Törmästä. Liberaalit ovat vaaliliitossa vain piraattien kanssa, joten paikkaa tuskin tulee, mutta Törmänen voi hyvinkin olla listan ykkönen ja saada äänistä uskottavuutta, joka nostaa hänet 2020 valtuutetuksi. Kiesiläisen ja Sammallahden mahdollisuudet tulla jo nyt kansanedustajaksi ovat suuremmat: Kiesiläinen on näkyvä liberaali-ideologi ja Sammallahti keräsi maaliskuussa kolme miljoonaa Twitter-katselua ja kokoomuksen 6. eniten Facebook-tykkäyksiä, 2. eniten ”sitoutumisia”, koko maassa.

”Muut” saisivat Accuscoren mukaan vain yhden paikan, Uudeltamaalta. Siellä ovat tarjolla ”Putinin ehdokkaiksi” väitetyt Paavo Väyrynen (Seitsemän tähden liike) ja Hjallis Harkimo (Liike Nyt), joista toinen veisi tämän paikan. Hesarin kysely puoltaisi Harkimoa.

Rkp:n liberaali Anders Adlercreutz näyttää varmalta ja puolueen noin kahdesta muusta paikasta HS-kyselyn uutisointi ei vihjannut. Kilpaileeko joku liberaali niistä?

Muut vaalipiirit

Helsingissä, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Hämeessä, Pirkanmaalla, Kaakkois-Suomessa kokoomus on Accuscoren laskelmien mukaan ”ensimmäinen tippuja” eli se, jolle pienin lisä-äänimäärä toisi lisäpaikan eduskuntaan. Tällöin sieltä putoaisi demari paitsi Hämeessä keskustalainen ja Pirkanmaalla vasuri. Äänestämällä niissä parasta kokoomuslaista, joka on sillä rajalla, tuleeko valituksi, saattaa päätyä vaikuttamaan vaaleissa oikeasti, etenkin jos ylipuhuu kavereitaan ja moni muu laskelmat lukeva tekee saman.

Savo-Karjalassa vihreät ja keskusta kilpailevat viimeisestä paikasta, Vaasassa Rkp ja keskusta, Keski-Suomessa kokoomus ja keskusta, Lapissa perussuomalaiset ja vihreät. Jos kuitenkin molemmat ovat huonoja tai näiden puolueiden viimeisten paikasta kilpailevien ehdokkaiden ero on pieni, voi harkita muidenkin puolueiden äänestämistä, koska laskelmat ovat epävarmoja.

Kannattaako äänestää taktisesti?

Liberaali voi antaa myös äänen, joka ei vaikuta siihen, kuka valitaan, esimerkiksi Elina Lepomäelle. Äänisaalis näet vahvistaa kansanedustajan asemaa puolueessa. Tämä kannattaa vain, jos varmemmin vaikuttavan äänen tulos on melko yhdentekevä.

Tästä artikkelista puuttuu varmasti paljon nykyistä ja tulevaa tietoa. Ketkä muut liberaaleille mieleiset puolueet tai ehdokkaat kilpailevat vaalipiiriensä tai puolueittensa viimeisistä paikoista ja keitä vastaan?

Ennakkoäänestys on 3.-9.4., vaalipäivä 14.4.2019.

3 kommenttia artikkeliin ”Taktinen liberaaliääni: Risto E.J. Penttilä, Tea Törmänen, Mikko Kiesiläinen, Tere Sammallahti

  1. Heippa, kiitos jutusta Marko. Tilanne on kuitenkin se, menossa läpi on ainakin Petrus. os jotakuta nyppisi että läpi voi mennä myös feministi, niin sitten voi taktikoida uudestaan,

    Ja jos katsot viimeisintä Ylen paikkaennustetta, siellä Muut-puolueilla on ainakin yksi paikka tulossa. Samaan aikaan Muita puolueita äänestävistä 80 % on miehiä. Käytännössä piraatit ovat aina vaaleissa myös saaneet ennustetta enemmän ääniä, koska äänet eivät tule tasaisesti läpi vaalipiirien vaan keskittyvät erityisesti Helsinkiin. https://yle.fi/uutiset/3-10509309

    Lisäksi Petruksen vaalibudjetti on tosiaan se yli 40 000 omaa rahaa.

    Tykkää

  2. Ääni liberaaleille tai piraateille Helsingissä on ääni vain feministipuolueelle. Myös puolueita tutkiva dosentti Rauli Mickelsson oli myös sillä kannalla, että Katju Aro on vahvimmilla, jos paikka vaaliliitolle tulisi, ja sama oli Liberaalimafian väen havainto pienpuolueiden vaalitentistä. Paikkaa tuskin tulee. Se ”muiden” yksi paikka ennusteissa on Uudeltamaalta, jossa Harkimo ja Väyrynen ovat ehdolla.

    Helsingissä kannattaa äänestää Penttilää tai Harjannetta. Penttilä pudottaisi vähemmän liberaalin tai auttaisi Penttilän lisäksi ylimääräisen kokoomuslaisen eduskuntaan demarin sijaan. Ääni Harjanteelle auttaisi todennäköisemmin toista vihreää, mutta Harjanteella on jonkin verran mahdollisuuksia.

    Uudellamaalla voi äänestää haluamaansa liberaalia, koska vaaliliitosta ei kukaan pääse läpi mutta se antaa saajalle näkyvyyttä seuraavissa vaaleissa. Tea Törmänen on se, jolle siitä on todennäköisimmin hyötyä. Jos haluaa vaikuttaa siihen, ketkä pääsevät eduskuntaan, kannattaa äänestää isompaa puoluetta, esimerkiksi Sammallahtea tai Kiesiläistä.

    Tykkää

  3. Tere Sammallahti 1,6, Risto E.J. Penttilä 1,8 ja Petrus Pennanen 2 saattavat onnistua. Tere on 50-50 Uudellamaalla ja Petrus 40-60 Helsingistä. Katju Aro ei ole listalla, joten tämä ennustaa päinvastoin kuin artikkelin siteeraama kysely. Petrusta voi siis äänestää, jos kestää riskit.

    Koska artikkelin viittaama tutkimus on parin viikon takaa, Helsingissä liberaalin kannattaa äänestää Petrusta, jos kokoomuslaisista ei löydy sopivaa ja Otso Kivekästä (vih) pitää liian vasemmistolaisena.

    Ääni Risto E.J. Penttilälle (kok) voisi nostaa liberaalin Penttilän eduskuntaan demarin tai toisen kokoomuslaisen sijaan.

    UUSIMAA: Tere on siis liberaalin taktinen valinta, Tea Törmänen symbolinen.
    Jussi Niinistö (1,03) on lähes varma, Sampo Terho (2,5) on 30 %. Matti Putkonen 1,1 mutta Esko Seppänen 3. Liberaalifeministi Anders Adlercreutz (rkp) (1,03) on lähes varma. Paavo Väyrynen (5) jäänee rannalle.
    Kai Mykkänen ja Elina Lepomäki (kok) TOP 3:ssa. Antero Eerola ja Jussi Saramo (vas) myös menossa läpi.
    HELSINKI: Penttilä tai Pennanen on taktisin valinta.
    Otso Kivekäs 1,6 on 50-50. Maria Ohisalo 1,01 on Helsingin kärkeä. Kimmo Tiilikainen on varma.
    TOP3: Jussi Halla-aho, Pekka Haavisto ja Jaana Pelkonen.

    PIRKANMAA: Anna Kontula, Olli-Poika Parviainen ja Sofia Wikman ovat varmojen joukoissa, Oras Tynkkynenkin suunnilleen.
    VAASA: Jutta Urpilainen ja Susanna Koski ovat varmoja.
    HÄME: Kaunistojen pariskunta palaa eduskuntaan, Kaisa Liski ei pääse.
    LAPPI: Mikko Kärnä on varmin.
    Poimin tuohon mielenkiintoisia nimiä, joista moni on epäliberaali tai siltä väliltä.
    https://sportsbook.betsson.com/fi/politiikka-ja-talous/suomi/eduskuntavaalit-2019-vaalipiirit

    CC0

    Tykkää

Jätä kommentti