Sähköyhtiöt: huijareita ja luotettavia

Alla luetellaan luotettavampia ja arveluttavampia sähköyhtiöitä sekä kerrotaan, miten kilpailutat sähkösi helposti ja luotettavasti.

Valitse kiinteähintainen sopimus

Joistain kilpailutuskoneista voittajaksi tulee yleensä spot-hintasopimus eli pörssihintainen sähkösopimus. Sen ”hinta” ei ole todellinen, vaan oikeasti maksat sen mukaan, mitä sähkö pörssihinta sattuu tulevaisuudessa olemaan. Älä ikinä tee tällaista sopimusta, ellet tiedä, mitä teet.

Ota kiinteähintainen 12, 24 tai 36 kuukauden sopimus, ellet varmasti tiedä, mitä teet. Tällöin tiedät hinnan etukäteen, jos osaat ennustaa kulutuksesi. Näin hintavertailu näyttää oikeasti parhaan tarjouksen eikä jotain aivan muuta. Vaihtuvahintaisiin ei voi luottaa edes yhtiön ollessa luotettava.

Tällaisen vertailun voittajan uskaltaa ottaa, jos netistä ei löydy yhtiöstä kovin pahaa. Jotain pettymystä voi löytyä, jos joku on ottanut vaihtuvahintaisen sopimuksen ja sitten ihmettelee, kun hinta on vaihtunut.

Kilpailutuskoneita, joissa voi valita kiinteähintaisen (”määräaikainen”)

”Määräaikainen” ei aina tarkoita kiinteähintaista mutta noissa tarkoittaa. Jos sopimus on tasamäärän vuosia, siis 12, 24 tai 36 kk, sinun ei tarvitse verrata keskenään kesä- ja talvisähköjen hintoja.

Ennakkomaksut ovat huono merkki, sopimuksen kaikki maksut tulee katsoa tarkkaan.

Luotettavia sähköyhtiöitä?

Yhtiöstä Lahti Energia ei heti löydy muuta huonoa kuin huono taloudellinen tila, mutta se on kai yhä Lahden kaupungin omistama, joten yhtiö lienee luotettava kuten lienevät myös Kokkolan Energia, Helsingin Energia, Vattenfall ym.

Lumme energia näyttäisi olevan luotettava alueellinen yhtiö. Etelä-Savon Energia ja Suur-Savon Sähkö fuusioituvat Lumme energiaksi 2017.

Vihreä älyenergia: kai luotettava. Yhtiö saa sekä haukkuja että kehuja. KKV ei pidä sitä ongelmayrityksenä. Todennäköisesti yhtiötä uskaltaa käyttää. Älä harhaudu ottamaan vaihtuvahintaista sopimusta, ellet tiedä, mitä teet.

Epäilyttäviä sähkönmyyjiä?

Sähkön puhelinmyyjät eivät aina ole epäilyttäviä.

Håkan Alfons Gustafsson tai muut 220 energian henkilöt ovat kai olleet seuraavien hyvin moitittujen yhtiöiden takana: Market Energia, Finkraft, GNP Energy. Suomen Energiayhtiö, Kotimaan Energia. 220 Energia, Werel Oy, Nordia Energia, Fi-Nergy Voima. Lumo Energia, Plussa Energia. 365 Hankinta Oy. Samassa virkkeessä olevat nimet ovat ehkä olleet saman yrityksen nimiä eri vuosina, mahdollisesti osa muistakin.

Lumo Energia: toimitusjohtaja Melanko Samuli Justus Artturi.
Plussa Suomi Oy ja Nordia Energia: toimitusjohtaja Westerlund Niklas Erik Alfons.
Kotimaan Energia: toimitusjohtaja Kenneth Hedman.
GNP Energy: toimitusjohtaja on Herkko Mali.
(Tämän kappaleen tiedot voivat olla vanhentuneita.)

Mainituista yhtiöistä on lisää tietoa täällä: Kommunistinuori soittaa kahdesti – hämärät sähkönmyyntiyritykset. Tämä yhteenveto on tehty tuon artikkelin kirjoittajan luvalla.

Fi-Nergy Voima: alkuvuonna 2020 yli 350 yhteydenottoa kuluttajaviranomaisiin. Fi-Nergy ja 365 Hankinta Oy ovat myös lähettäneet aiheettomia laskuja ja perintäkirjeitä.

365 Hankinta Oy väittää valheellisesti, että sähkönsiirrossa voisi säästää merkittävästi (Yle). Yhtiön omistaja on slovakialainen Juraj Jakabovic, joka oli samalla Gustafssonin alaisena Fi-Nergy Oy:ssä.

Nordic Green AB:stä on tehty 4. eniten valituksia (Nordig Green Energy), entinen Kraft&kultur, joka muutti nimeä, kun jäi 2011 kiinni kirjanpitohuijauksesta. Netissä on haukkuja ja kehuja niin, että silmämääräisesti näyttää astetta kunnollisemmalta kuin Gustafssoniin firma: ehkä uskallat tilata, jos olet erittäin tarkkana ja varautunut ongelmiin.

Energia 247 lopetti sähköntoimituksen asiakkailleen joulukuussa 2021. Siitä oli kauan valitettu.

Googlaa netistä lisää ”kokemuksia” sähköyhtiöstä, jos olet epävarma. Kommentoi alle, jos löydät lisää relevanttia tietoa aiheesta. Tätä artikkelia on päivitetty 2021.

Huijaustekniikoita

18 kommenttia artikkeliin ”Sähköyhtiöt: huijareita ja luotettavia

 1. Näyttääkö linkkisi käyrä, että se on 6 c/kWh, 2-vuotinen 6,3 ja toistaiseksi voimassaoleva 7?

  Moni yhtiö tarjoaa nytkin noin 4-5 c/kWh ilman kuukausimaksua tai vähäisellä kuukausimaksulla, kun kilpailuttaa firmoja toisiaan vasten. Esimerkiksi sanoo vanhalle, mitä uusi tarjosi.

  Tykkää

  • Pörssisähkö on toki juuri tällä hetkellä kalliimpaa kuin määräaikainen kiinteähintainen sopimus. Kesällä tilanne on aika varmasti päinvastoin.

   Taloustietelijät ovat aika yksimielisiä siitä, että pörssisähkö on pitkällä aikavälillä edullisin. Tämä johtuu siitä, että ei kukaan halua myydä sähköä alle markkinahinnan. Määräaikaisiin sopimuksiin sähköyhtiö pistää vähän ylimääräistä siltä varalta, että pörssihinta nouseekin ennakoitua korkeammalle. Joskus toki sähköyhtiöt aliarvioivat hintakehityksen ja määräaikainen osoittautuukin edullisemmaksi. Pitkällä aikavälillä pörssisähkö on kuitenkin edullisin.

   Tykkää

   • Olen kaikkina aikoina saanut halvempia sopimuksia kuin linkkisi pörssisähkön hinta, en vain nyt. Ehkä kyse on siitä, että tarjoukset ovat sisäänheittohintoja, ja suurin osa ne ottaneista jää asiakkaaksi ja maksaa myöhemmin korkeampaa hintaa. Jos aina kilpailuttaa uudelleen määräaikaisen ollessa päättymässä, saa kokemukseni perusteella aina halvempaa.

    Pörssisähkötarjouksia on vaikea verrata toisiinsa, ja niissä marginaalikin voi muuttua toisin kuin kiinteähintaisissa, jolloin sisäänheittohinta kestää vain hetken aikaa. Siksi huijarifirmat käyttävät usein niitä mutta jotkut luotettavatkin.

    Ainakaan pörssisähköä ei kannata koskaan ostaa muulta kuin luotettavaksi tunnetulta yhtiöltä. Silloinkin pitäisi pystyä itse varmistamaan, että se on koko kahden vuoden ajan edullisempi kuin paras kiinteähintainen määräaikainen.

    Tykkää

   • Kyllä pörssisähköllä olisi päässyt viime vuonna hintaan 3,87 senttiä/kWh (sisältäen jo myyjän marginaalin 0,4 senttiä/kWh (joka on poikkeuksellisen iso marginaali. Löytyy myös yrityksiä, jotka tarjoavat 0,25 senttiä/kWh marginaalia).

    Tuo laskelma perustuu siis kuukauden keskihintaan. Siihen saa todella helposti säästöä aikaan, jos pystyy vähänkään välttämään sähkönkäyttöä arkisin noin klo 7-17 välisenä aikana. Työssäkäyville ihmisille se on helppoa.

    https://www.lumme-energia.fi/sahkosopimus/kuukausi-lumme
    (huomaa, että tämä kyseinen sähkösopimus ei ole tuntihinnoiteltu, laitoin vain viitteeksi, koska tuolta näkee toteutuneet kuukausihinnat)

    Tykkää

   • 3,87 senttiä/kWh tarkoittaa oikeasti paljon yli 4, jos kylminä kuukausina käyttää selvästi enemmän sähköä kuin kuumina. Siksi kuukausien keskiarvoa ei pidä laskea vaan sähkö kulutuksella painotettu keskiarvo. Tämän takia linkissäsi pörssisähkö oli noin 6 senttiä/kWh.

    Linkissäsi oli ”Tammikuu 2021” 6,75 senttiä/kWh. Muut kuukaudet ovat niin matalia, että yksi vuosi olisi ehkä mennyt melkein yhtä halvalla kuin parhaissa määräaikaisissa tarjouksissa, mutta yksi vuosi on aika vähäinen vertailukohta. Näyttää kuitenkin paremmalta kuin useimmat pörssisähköt ja Lumme-energia on tuon artikkelin mukaan luotettavalta vaikuttava.

    Oletko töissä Lumme-energiassa tai muuten sidoksissa siihen?

    Tykkää

  • No ei tuolta Ylen artikkelin kautta löydy edullisinta pörssisähkön hintaa. Siinä on useamman yhtiön keskiarvo.

   Mihin kokemukseen oikein vetoat, kun selkeästi et edes ole seurannut pörssisähkön hintaa, kun luulet, että tuolla Ylen artikkelissa näkyy edullisin hinta?

   Miten niin pörssisähkön hintaa on vaikea verrata? Pörssisähkön perushinta on kaikilla sähköyhtiöillä sama, vain marginaali vaihtuu. Eli tarvitsee ainoastaan vertailla marginaalia (ja kiinteän kuukausimaksun osuutta, kuten määräaikaisia sopimuksia vertaillessa)

   Viimeinen tekstikappaleesi osoittaa, että edes tiedä pörssisähköstä yhtään mitään. Sen hinta on kaikkialla Pohjoismaissa sama.

   Vaikka määräaikainen sopimus voi tulla edullisemmaksi, niin ongelmana on, että määräaikaisuuden loppuessa voi olla huono hetki kilpailuttaa uutta sopimusta. Siinä vaiheessa harmittaa, ettei tullut valittua pörssisähköä. Sinua ei toki ole harmittanut, koska selkeästi et edes ole seurannut pörssisähkön hintaa etkä tiedä siitä muutenkaan mitään.

   Energiavirastolta voit kysyä asiaa myös. Se seuraa kaikkien yhtiöiden tarjouskampanjoita ja on todennut, että pörssisähkö on edullisin pitkällä aikavälillä.

   Tykkää

  • Lisäksi tuo Ylen sivuilla mainittu pörssisähkön hinta on kuukauden keskiarvo. Todellisuudessa hinta vaihtelee tunneittain. Mikäli pystyy ajoittamaan sähkön käyttöä halvoille tunneille, niin hinta voi olla huippuedullinen. Halpoja tunteja ovat erityisesti yöt ja viikonloput. Jos omakotitalossa käyttövesi lämpiää yöllä ja sähkölämmityksen myös ajoittaa enimmäkseen yöaikaan sekä pyykinpesun viikonloppuihin, niin tulee massiivisesti säästöä.

   Tykkää

   • Totta. Harva pystyy niin hyvin, että sillä saisi yli kolmanneksen hinnasta pois ja pääsisi tuohon 4 senttiin, mutta niitäkin tapauksia on. Ellei saa kahdeksi vuodeksi kiinteää, matalaa marginaalia pörssihintaan, on erittäin tärkeää varmistaa, että yhtiöllä on luotettava maine. Muuten kannattaa ottaa tuollainen reilun 4 sentin kaksivuotinen tarjous.

    Tykkää

  • Kyllä pörssisähköllä olisi päässyt viime vuonna hintaan 3,87 senttiä/kWh (sisältäen jo myyjän marginaalin 0,4 senttiä/kWh (joka on poikkeuksellisen iso marginaali. Löytyy myös yrityksiä, jotka tarjoavat 0,25 senttiä/kWh marginaalia).

   Tuo laskelma perustuu siis kuukauden keskihintaan. Siihen saa todella helposti säästöä aikaan, jos pystyy vähänkään välttämään sähkönkäyttöä arkisin noin klo 7-17 välisenä aikana. Työssäkäyville ihmisille se on helppoa.

   https://www.lumme-energia.fi/sahkosopimus/kuukausi-lumme
   (huomaa, että tämä kyseinen sähkösopimus ei ole tuntihinnoiteltu, laitoin vain viitteeksi, koska tuolta näkee toteutuneet kuukausihinnat)

   Tykkää

   • Kirjoitit melkein saman ylle ja vastasin sinne. Lisään vielä, että tuon 7-17:n vuoksi tosiaan tuo saattaa olla halvin jollekin, mutta kannattaa ensin ottaa selvää oman sähkökäytön ajoittumisesta eri tunteihin ja eri vuorokaudenaikoihin.

    Koska nuo olivat toteutuneita lukuja, ehkä ne jo heijastavat sitä, että teillä onkin asiakkaina niitä, jotka ovat hyviä ajoittamaan? Keskivertoajoittava kotitalous saisi kalliimpia toteutuvia kuukausihintojakin ja sen päälle tulee vielä sekin, että talvikuukausina menee paljon enemmän sähköä, etenkin sähkölämmitteisissä taloissa.

    Tykkää

   • Juuri tällaisista syistä tavallisten ihmisten on vaikea verrata muita kuin kiinteähintaisia sopimuksia. Paljon käyttävän, joka pystyy ajoittamaan sähkökäyttöään, tietää, miten oikeasti käyttö ajoittuu eri tunneille ja kuukausille, ja osaa verrata todellisia hintoja, kannattaa varmaan harkita tuota pörssisähköäkin.

    Tuokaan ei riitä, vaan hänen pitäisi osata ennustaa, miten markkinat käyttäytyvät tulevaisuudessa. Koska silloin, kun pörssisähköhintaan on luvassa korotuksia, kiinteähintaukset tarjoukset nousevat ja pörssisähkö näyttää edullisemmalta, jos sen toteutuneita hintoja vertaa kiinteähintaisen tulevaan hintaan, mikä on väärä vertailu. Tällainen tietämätön ihminen tulee juuri silloin valinneeksi pörssisähkön ja joutuu maksamaan siitä odottamaansa enemmän.

    Jos kuitenkin pystyisin vertaamaan, että olisin Lumme-energiasta monen vuoden ajan saanut käyttöajoituksellani paljon halvempaa kuin silloisista kiinteähintaisista sopimuksista, saattaisin ottaakin tuon.

    Kiinteähintaisten vertailu toisiinsa on helppoa, kunhan on 12 kuukaudella jaollinen aika, etteivät kesä- ja talvikuukaudet saa eri painoja. Siksi vähänkään tietämättömän kannattaa verrata toisiinsa vain samanmittaisia määräaikaisia tasavuotisia sopimuksia, käytännössä 24 kuukauden sopimuksia.

    Tykkää

  • Pörssisähkösopimuksissa on käytännössä aina kiinteä marginaali ja sopimus on toistaiseksi voimassa oleva (en ainakaan itse ole löytänyt muunlaisia sopimuksia). Joten ei tarvitse löytyy mitään erityisen luotettavaa sähköyhtiötä, koska myyjä ei voi vaihtaa marginaalia noin vaan ja mikäli sopimuksessa on joku force majeure klausuuli, joka mahdollistaa marginaalin noston, niin joka tapauksessa sopimuksen voi irtisanoa 14 vrk irtisanomisajalla.

   Tykkää

  • Tietysti, jos on sähkölämmitys, niin talvella sähköä kuluu enemmän, mutta toisaalta sähköämmityksen voi ajoittaa yöaikaan, jolloin sähkö on halpaa. Jos kesällä on tarvetta viilennykselle, niin se on pörssisähköllä huomattavasti edullisempaa.

   Ylen artikkelissa pörssisähkön hinta oli useamman sähköyhtiön keskiarvo. Keskiarvo on kalliimpi kuin edullisimmat. Itselleni sähkö tulee tällä hetkellä Enefit-yhtiöltä (sieltä saa marginaaliksi 0,17 senttiä koodilla JOKISPOT). Vaihdan tuohon Lumme Energiaan, koska joutuisin kohta maksamaan Enefitille kuukausimaksua

   Nuo Lumme Energian luvut eivät ole millään tavalla asiakassidonnaisia. Ne ovat suoraan kuukauden keskimääräisiä pörssihintoja (+ Lumme Energian marginaali 0,4 senttiä). Pörssihinnat ovat samat Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Marginaali on ainut joka vaihtelee. Tuntihintaisella pörssisopimuksella saa pienemmän marginaalin ja pystyy hyödyntämään halpoja tunteja.

   Tavallisten ihmisten on toki vaikea pörssihintaisista sanoa, että paljonko lopulta joutuu maksamaan, mutta pörssihintainen tulee silti pitkällä aikavälillä edullisemmaksi kuin määräaikainen. Energiavirasto seuraa sähkön hintoja (myös tarjouksia) ja on tilastoistaan todennut, että pörssisähkö on edullisinta, jos ei kuluta kauheesti sähköä arkisin klo 7-17.

   Ei tarvitse siis vertailla mitään, kun pörssisähkö on edullisin vaihtoehto. Tai täytyy toki vertailla pörssisähkösopimukset keskenään, mutta se on todella helppoa, kun katsoo vain eri yhtiöiden marginaalit ja kiinteän kuukausimaksun osuuden. Ainut huono puoli pörssisähkössä on, että talvikuukausina sähkölaskun suuruus saattaa yllättää. Pörssisähkö ei siis sovellu “kädestä suuhun” -eläville ihmisille.

   Pörssisähköasiakkaan ei tarvitse osa ennustaa mitään. Se on pitkällä aikavälillä aina edullisin sopimus. Vaikka alkuun voi joutua maksamaan enemmän kuin määräaikaisesta, niin hinta tippuu kyllä määräaikaisen alle kesäaikaan.

   Tykkää

 2. Oletko töissä Lumme-energiassa tai Enefitissä tai muuten sidoksissa jompaankumpaan?
  Minä en ole mihinkään alalla mitenkään ja asiakkaanakin vaihdan firmaa aina halvimpaan.

  Kiinteähintainen on se hinta, jonka maksat. Nuo linkkisi luvut maksavat vain ne harvat, jotka käyttävät poikkeuksellisen paljon sähköä halvimpaan aikaan (eli yhtä paljon kuin kalleimpaan), tuntien, viikonpäivien ja kuukausien suhteen. Useimmat maksavat selvästi enemmän. Siksi ei voi luottaa, että pörssisähkö olisi halvinta. Myöskään Yle-linkkisi, joka puhuu 6 sentistä/kWh, ei takaa sitä. Se, että Yle sai muiden keskiarvoksi vieläkin enemmän, ei kerro, että halvin pörssisähkö olisi halvempi kuin kunnon kiinteähintainen tarjous. Tarjouksissa kun on paljon suurempi hintahaitari. Olet siis vain pystynyt todistamaan, että pörssisähkö maksaa keskimäärin 6 senttiä ja muita tilaavat maksavat keskimäärin vieläkin kalliimpia.

  Tarjousten perässä vaihtava pystyy saa siis halvempaa kuin pörssisähkö, tai ainakaan et ole antanut minkäänlaista todistetta muusta. Harva pystyy edes vertailemaan pörssisähkön hintaa kiinteään, koska ei tiedä kulutustuntejaan tarpeeksi hyvin.

  Tykkää

  • En ole töissä kummassakaan enkä ylipäätään missään sähköyhtiössä, enkä edes mitenkään sidoksissa.

   Et ole nyt kovin hyvin lukenut viestejäni etkä myöskään tutustunut tuohon Lumme Energian tuotteeseen, kun ei se hinta riipu siitä, että käyttää sähköä halvimpaan aikaan. Siinä maksetaan keskimääräistä kuukausihintaa jokaiselta tunnilta. Erikseen on sitten tuntikohtaiseen pörssihintaan perustuvat tuotteet. Jos esimerkiksi asuu kerrostalossa, jossa kaikolämpö, niin sähkönkulutus on ympäri vuoden aika lailla sama. Sähkölämmitteiseen asuntoon toki kannatttaa hommata tuntihintainen sopimus ja hoitaa lämmitys pääosin yöaikaan.

   Hinnoittelu on kuitenkin täysin avointa ja näet oman menneen kulutuksesi sähköyhtiösi palvelusta tunnin tarkkuudella. Voit siitä laskella, että mikä on edullisin vaihtoehto. Sitten näet, että pörssisähkö on aika varmasti edullisin vaihtoehto mikäli käytöt sähköä pääosin arkipäivien klo 7-17 ulkopuolella. Vertailu ei ole vaikeaa. Katsot vain muutaman päivän tai viikon ajalta kulutuksesi tunneittain. Sillä perusteella saa jo hyvän arvion. Pörssisähkön hintahistorian näet parhaiten osoitteesta https://sahko.tk

   Ei tarvitse tosiaan luottaa minun sanaan tai Ylen artikkeleihin, kun lasket vaan itse. En jaksa väitellä asioista enempää. Minulle on ihan sama mitä käytät. Toivottavasti muut lukijat tekevät itse omat laskelmansa – jos tätä nyt ylipäätään kukaan lukee.

   Tykkää

  • Sen verran nyt vielä lisään, että tuolta sahko.tk sivustolta voit siis katsoa minkä tahanda menneen päivän toteutuneen hinnoittelun tuntikohtaisesti. Helppoa se ei tosin ole joka päivältä erikseen katsoa, mutta vertaa vaikka tiettyjä päiviä nykyiseen sopimukseesi. Talvipäivät ovat varmasta päöson kalliimpia, mutta kesäpäivöt todella edullsisia. Tuon sivuston alareunassa on myös yksinketainen kuvaaja, josta näet tiettyjen tuntien keskihinnan. Kannattaa kuitenkin huomioida, että viikonloppuisin kaikki tunnit ovat aika edullisia, varsinkin kesäaikaan.

   Tykkää

  • Ehkä helpoiten pörssisähkön edullisuus selviää, jos vaan hankit pörssisähkösopparin. Energiavirasto ja taloustietelijät ovat sitä mieltä, että se tulee useimmissa tapauksissa edullisemmaksi kuin kiinteähintainen määräaikainen. Eivät he huvikseen ihmisiä yritä kusettaa.

   Mikäli et kauheesti käytä sähköä arkipäivinä samaan aikaan, kun teollisuus käyttää, niin ei se pörssisähkö voi pahimmassakaan tapauksessa tulla kuin muutamia kymppejä vuodessa kalliimmaksi verrattuna kiinteähintaiseen sopimukseen. Jos sinulla kuluu sähköä talvella huomattavasti enemmän, niin kannattaa hommata vaikka Enefitiltä se tuntikohtaiseen hinnoitteluun perustuva tuote tai katso sahkonhinta.fi sivustolta joku muu edullinen vaihtoehto.

   Varmasti saat helposti huomattavaa säästöä aikaiseksi, jos vähän viitsit ajoittaa sähkön käyttöä edullisille tunneille tai viikonlopulle.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s