Keltaliivit: nopeuskameroita pois, bensa ja sähkö halvaksi, päästöjen vähennys ei saa maksaa

Keltaliivit syntyi bensa- ja dieselverojen vastustamisesta ja vastusti myös sähkön ja kaasun verottamista, jotta saasteita voisi päästää korvauksetta. Siirtolaisuutta pitäisi rajoittaa, EU:sta ja Natosta erota. Eläkkeitä ja vähimmäispalkkoja pitää korottaa 40 %. Venäjän trollitilit ovat lietsoneet väkivaltaa valheilla. Sadat ihmiset ovat loukkaantuneet ja Ranskan talous kärsinyt vakavasti. Autoja poltetaan ja ikkunoita rikotaan. Teiden tukkiminen lamauttaa toiminnan ja turistit peruvat matkansa.

Mellakat alkoivat rekkakuskin 17.11. järjestämästä Facebook-tapahtumasta, jossa ”kaikki tiet tukittaisiin” polttoaineverojen vastustamiseksi. Tätä ei uskota Venäjän järjestämäksi – Venäjä on vain heittänyt bensaa liekkeihin, lehdet kirjoittavat.

Jotkut mielenosoittajat vetoavat siihen, että enemmistö ei ole väkivaltaisia. Tämä on periaatteessa totta, mutta koko toiminnan tarkoitus on ilkivalta, kaikkien teiden tukkiminen.

Helsingin Sanomien toimittajan mukaan keltaliivien uusin vaatimuslista oli katteeton ”joulupukin toivomuslista”, jossa oli kaikkea mahdollista siirtolaisvastaisuudesta lukemattomiin uusiin valtion työpaikkoihin, kuin kansallispopulistien unelmalista. Hänen mukaansa mielenosoittajilla ei olekaan keskenään mitään yhteistä paitsi viha.

EU- ja pakolaisvastaista nationalistista keltaliivitoimintaa on syntynyt muuallekin Eurooppaan Suomea myöten.

Aluksi Macron sanoi mielenosoittajille, että Ranska ei tingi polttoaineveroista tai muusta Ranskan hiilijalanjälkeä ja saasteita vähentävästä politiikasta, mutta protestien jatkuttua viikkoja hallitus taipui ja ilmoitti jäädyttävänsä polttoaineiden veronkorotukset ja sähkön ja kaasun hinnat. Vaatimuksia kuitenkin tuli vain lisää.

Mellakat olivat etenkin vauraimpien kaupunginosien verokapinaa, toimittaja Helena Petäistö kertoi, ja sanoi niitä verratun 1930-luvun äärioikeston mellakoihin Ranskassa. Ne olivat pahimmat, mitkä hän on nähnyt.

Macron piti 10.12. nöyrän puheen ja mm. perui polttoainevero- ja eläkemaksukorotukset ja palautti ylitöiden verottomuuden (kyllä!). Sen jälkeen enemmistö ranskalaisista halusi mellakoiden loppuvan.

Donald Trump ilkkui mellakoita Pariisin ilmastosopimuksen epäonnistumiseksi. Valitettavasti siinä on perää: päästöjä ei voi vähentää ilman, että moni tuote kallistuu, tavalla tai toisella. Macron ei itsekään ole syytön: ydinvoiman vähentäminen nostaa kustannuksia hyödyntämättä ympäristöä.

Miten kansaa pitkällä tähtäimellä hyödyttäviä uudistuksia voi tehdä ja silti tulla valituksi uudelleen? Tosin talousuudistuksille kansalla on ollut enemmän ymmärrystä kuin näille ympäristöveroille.

Lisätietoja lähdeviitteineen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s