Ydinekästä voimaa

Takavuosina professorititteliset kirjoittajat kertoivat, että ydinvoima on kommunismin ajan energiamuoto siinä missä höyryvoima oli kapitalismin ajan käyttövoimaa. Nyt näyttää hiukan kummalliselta katsella ydinvoima-aatteen kannattajien värikarttaa. Siellähän on muitakin kuin oikeaoppisia marxisti-leninistejä.

Keskussuunnittelusta ympäristöargumentteihin

80-luvulla Suomeen oltiin vähää vaille rakentamassa uutta ydinvoimaa. SDP oli tuolloin johtava ydinpuolue. Joku analyytikko katsoi, että semmoinen kuului johdonmukaisesti keskusjohtoisen suunnitelmatalouden puolueelle. Joku kyynikko taas laskeskeli, että voimalan rakennusbudjettiin varatut pari prosenttia satunnaiseriin riittäisivät toki SDP:lle ja Kokoomukselle suoritettaviin pikkukorvauksiin.

Nykyään ydinvoimalaa näyttää haluavan aika moni semmoinenkin, joille ei ole luvassa mitään voitelurahoja. Ydinvoiman puolesta näyttävät puhuvan semmoiset ihmiset, jotka ovat huolissaan elinympäristön tilasta. Mitähän tästä tuleekaan?

Lisäpotkua taloudelle

Uusi ydinvoimala jonkun vanhemman kupeessa ei takuuvarmasti ole mikään merkittävä lisäuhka suomalaisille. Sehän saattaa toimia ja pysyä ehjänä ties vaikka 30 vuotta. Ilmaston kannalta semmoinen on parempi kuin kivihiilen poltteleminen. Mutta sekin sietää muistaa, että tehokkaampia tapoja ilmastoasioiden kohentamiseen olisi olemassa. Voisi vaikka laittaa alkoholia autojen polttoaineisiin.

Ydinvoimalan tekeminen työllistää. Aika moni tulee saamaan moneksi vuodeksi hommia. Tässä suhteessa mikä tahansa muu voimalaratkaisu olisi kuitenkin edullisempi. Monen pienen voimalan tekeminen uusiutuvia aineksia polttamaan työllistää useampa, joskaan ei ydinihmisiä.

Ydinvoimalan rakentaminen antaa investointina potkua aika laajalle osalle maan taloutta. Onhan se laskelmin osoitettu. Toisaalta on osoitettu, että kaikki muut voimalatyypit antaisivat vielä mojovamman potkun. Ydinvoimala on toki hyvin edullinen vaihtoehto tilanteessa, jossa pääomia on paljon ja halvalla saatavissa, mutta työtä on tarjolla aivan riittämättömästi. Jossain Singaporessa ratkaisu olisi liikuttavan helppo.

Keskitetty tuotanto vallanpitäjien mieleen

Takavuosina ministerit saivat ydinvoiman näyttämään edulliselta käyttämällä lainarahan hintana ihan keksittyä alhaista prosenttia. Vieläkin lienee mahdollista, että veronmaksajilta kannetaan vakuudet ja korkotakuut vakuutuksista puhumattakaan, jotta se uusi ydinvoimala saataisiin.

Ihan omilla rahoilla ei moni taida ydinvoimalaa ryhtyä rakentamaan. Ei, vaikka kansanedustajia komennettaisiin sopivasti suopeiksi.

Ydinasiana kaikesta maailman muuttumisesta huolimatta on ydinvoimassa pysynyt se, että keskitetysti tuotettu energia on vallanpitäjälle ja samoin vallan tavoittelijalle mukavampi ase kuin käyttäjää lähellä oleva paikallisempi energia. Siispä taannoiset professoriviisaat ovat saaneet liittolaisia vähemmän puhdasoppisista piireistäkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s