Ydinvoima on nykyaikainen energiantuotantomuoto

Ydinvoiman vastustajien yksi sitkeimmistä harhaluuloista on, että ydinvoimaa ei enää rakenneta missään lisää ja olemassa oleviakin voimaloita pyritään sulkemaan. Vuonna 2000 uusia yksiköitä oli rakenteilla 31 ja suunnitteilla suunnilleen saman verran. Olemassa olevien reaktorien elinikää on voitu pidentää uusien turvallisuus- yms. ratkaisujen avulla. Lisäksi reaktorien tehoja on voitu nostaa tekniikan kehittyessä. Ranska rakensi viimeksi ydinvoimalan vuonna 1998 ja senkin jälkeen on Euroopassa otettu käyttöön Temelin ydinvoimala. Kiinassa, Japanissa, USA:ssa, Intiassa, Romaniassa, Argentiinassa, Etelä-Koreassa sekä Taiwanissa on joko suunnitteilla tai rakenteilla lisäydinvoimaa.

Lisäksi monissa Euroopan maissa on noussut viimeaikoina uudelleen esille ajatus ydinvoiman lisärakentamisesta, mm. Britanniassa. Ruotsissa Barsebäckin ydinvoimalaan ollaan tekemässä sen historian suurinta remonttia, koska ydinvoiman alasajoon ei uskota. Päinvastoin ollaan varmoja, että ydinvoimaa tarvitaan entistä enemmän, jotta Kioton sopimuksen tavoitteet voidaan saavuttaa.

Useat teollisuusmaat sekä nousevat talousmahdit ovat havainneet, että ainoa toteuttamiskelpoinen vaihtoehto suureen energiantuotantoon on ydinvoima. Ilman sitä esimerkiksi Kiina tulisi hukkumaan saasteisiin muutamassa vuosikymmenessä elintason ja energiankulutuksen kasvaessa. Kiinalla on kaksi vaihtoehtoa: joko kieltää kansalaisiltaan länsimaiseen hyvinvointiin ja terveyteen pyrkiminen tai koettaa tyydyttää se. Kiina on valinnut jälkimmäisen tien ja monet muut maat seuraavat perässä. Onneksi ydinvoimaa on saatavilla. Muuten elintason kasvu monissa maissa tapahtuisi lisäämällä kivihiilen polttoa. Lisäämällä ydinvoimaa Suomi ja muut länsimaat voivat näyttää esimerkkiä puhtaan ja turvallisen energiantuotannon saralla sekä kannustaa ydinenergian rauhanomaiseen käyttöön.

Ydinvoima mahdollistaa useille maille entistä omavaraisemman sähköntuotannon. Riippuvuus pääosin arabimaiden tuottamista fossiilisista polttoaineista saadaan pienenemään siirtymällä käyttämään ydinvoimaa. Monella maalla on potentiaalia alkaa tarvittaessa vaikka itse valmistamaan tarvitsemansa ydinpolttoaine mikä taas entisestään parantaa omavaraisuutta. Tulevat öljykriisit ja muut energiasodat tekevät ydinvoimasta entistäkin houkuttelevamman vaihtoehdon. Samalla vapaudutaan öljyntuottajamaiden ”talutusnuorasta”. Uraanipolttoaineitta on helppo varastoida hintapiikkien varalle, joten uraanin hinnan käyttäminen painostuskeinona toimii huonosti. Toisin kuin esimerkiksi öljyn.

Linkkejä:
Markus Janssonin ydinvoimasivusto: Ydinvoimasta ja vaihtoehdoista

Yksi kommentti artikkeliin ”Ydinvoima on nykyaikainen energiantuotantomuoto

 1. Markus Jansson kirjoitti:
  ”Useat teollisuusmaat sekä nousevat talousmahdit ovat havainneet, että ainoa toteuttamiskelpoinen vaihtoehto suureen energiantuotantoon on ydinvoima. Ilman sitä esimerkiksi Kiina tulisi hukkumaan saasteisiin muutamassa vuosikymmenessä elintason ja energiankulutuksen kasvaessa.”

  Läntiset teollisuusmaat, kehittyvät valtiot ja Japani ovat ryhmänä ylivoimaisesti suurin ilman saastuttaja. Noissa maissa on myös hyvin suuri ydinvoimakapasiteetti.

  Ydinvoiman osuus koko maapallon energiantuotannossa on niin mitätön (luokkaa 3%, ehkä 4%), ettei sen lisäämisellä ole mitään merkitystä saasteiden määrään, ellei lisäys ole aivan hirmuinen. Ilmansaasteita aiheuttaakin eniten halvan energian kulutus, sillä halpa energia mahdollistaa mm. valtavan kertakäyttökamatuotannon, sen rahtaamisen pitkin poikin maapalloa ja lopuksi käsittämättömän suurien kertakäyttökamajätevuorien tuotannon.

  Uraanin saatavuuden vaikeutuessa käy niin, että ydinenergian elinkaaritarkastelussa sen aiheuttamat ilmansaasteet kohoavat suuremmiksi kuin nykyaikaisen maakaasuvoimalan. Näin voi käydä jo OL3 kohdalla.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s