Ydinvoima pelastaa -mielenosoitus Helsingissä 18.5.2002

Lauantaina 18.5.2002 Helsingissä osoitettiin mieltä ydinvoiman puolesta ja Greenpeacea vastaan. Asialla oli tällä kertaa aktiivinen joukko erillaisia ympäristönystäviä — kansalaisaktiiveja, luontokuvaajia, biologian opiskelijoita, vihreitä ja monia muita. Rauhallinen mielenosoitus keräsi paljon uteliaita keskustelemaan ympäristöystävällisimmästä vaihtoehdosta.

”Ydinvoimavastaisuus vaarantaa biodiversiteetin”

Monissa arvioissa on todettu, että Greenpacen, WWF:n ja luonnonsuojeluliiton esittämä KIO*-skenaario vaatisi niin suuret hakuumäärät todellisuudessa, että maamme aavikoituisi parin sadan vuoden tähtäimellä. ”Todelliset luonnonystävät siis kannattavat puhdasta ydinvoimaa”, mielenosoittajat muistuttivat. Ristiriitaisuutta lisää entisestään Greenpeacen tiukka suhtautuminen metsien suojeluun. Mielenosoituksessa vaadittiin niin monimuotoisen luonnon kuin energiatuotannonkin vaalimista.

”Ydinvoima pelastaa pesäpuut”

Mielenosoituksessa kerrattiin lukuisia muitakin ydinvoiman etuja verrattuna muihin perusenergian tuotantomuotoihin: ”Fossilisten polttoaineiden käytön seurauksena vapautuvat pienhiukkaset aiheuttavat Euroopassa vuosittain tuhansia ennenaikaisia kuolemantapauksia. Ydinvoima ei tuota pienhiukkaspäästöjä.”, muistutettiin jälleen. Aktiiviset ydinvoiman kannattajat korostivat myös metsien – ja pesäpuiden – merkitystä. Ympäristönsuojelijoiden mukaan metsät ovat liian arvokkaita kaadettavaksi pelkästään polttoa varten – pelkän sähkön tuottaminen puuta polttamalla on tuhlausta ja vastoin biodiversiteettia.

Faktat pöytään!

Mielenosoituksen jälkeen Ydinenergianuoret jatkoivat keskustelua aiheesta lyömällä pöytään vakuuttavia faktoja, jotka osoittavat Valtavirta-verkoston esittämät väitteet erityisesti uraanikaivoksista pitkälti virheellisiksi, epätarkoiksi ja tarkoitushakuisiksi. Keskustelua on syytä jatkaa entisestään – ettei totuus unohtuisi ja faktat vääristyisi.

Linkkejä:
Kuvia mielenosoituksesta
Ydinenergianuoret vastaavat faktoilla ydinvoimavastaiset Valtavirta-ryhmittymän väitteisiin
Virtuaalikiertokäynti Loviisan ydinvoimalassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s