Ydinasiat selville

Viidennen ydinvoimalan rakentamisesta keskustellaan jatkuvasti ja tunteella. Sytytetään kynttilöitä ja muistellaan Tshernobylia ja maalaillaan mustia kuvia onnettomuuksista. Kynttiläparaatit muistuttavat polvirukoilijoita eduskunnan portailla – kiihkoilua oman asiansa puolesta.

Eräät ydinvoiman vastustajat jättävät mielellään auki kysymyksen: ”Mitä ydinvoiman tilalle?” Eivät ydinvoiman puolustajat taistele uuden, vielä ympäristöystävällisemmän, energiantuotannon kehittämistä vastaan, vaan ratkaisun puolesta, joka auttaa ympäristönsuojelun tavoitteissa. Epämääräiset haaveet aurinko- ja tuulienergiasta eivät ratkaise energiaongelmaa nyt, mutta toivottavasti tulevaisuudessa. Siihen asti ratkaisut on tehtävä järjen eikä tunteen perusteella.

Ydinjätteen varastointi mainitaan usein ongelmaksi, tutkimustulokset Suomen peruskalliosta osoittavat sen vakaaksi ja turvalliseksi vaihtoehdoksi. Moninkertaiset turvaratkaisut mahdollistavat turvallisen sijoituksen ydinjätteelle. Lisäksi on muistettava, että uusi ydinvoimala ei tuo uutta jätekysymystä ratkaistavaksi, sillä neljän toiminnassa olevan ydinvoimalan jätteiden sijoituspaikka on rakennettava. Kattava tutkimus on ottanut huomioon erilaiset riskitekijät ja tarpeen vaatiessa varastointi on purettavissa jos esimerkiksi keksitään parempia vaihtoehtoja.

Itse olen nähnyt ydinvoimalan toimintaa, tänä kesänä olen toista kertaa lähdössä kesätöihin Loviisaan ja luottamukseni turvallisuuteen on kasvanut. Töissä saamani säteilyannos oli puolet pienempi kuin keskivertosuomalaisen vuodessa saama annos – eli mitätön annos ottaen huomioon, että suurin osa ihmisistä ei saa säteilyä käytännössä kuin luonnosta. Turvajärjestelmien tasoa Suomessa ei voi verrata vanhoihin venäläisiin laitoksiin, tämä nähtiin kun jakeluverkon (ei siis ydinvoimalan) ongelma aiheutti yksikön automaattisen alasajon. Näin turvajärjestelmät osoittivat voimansa. Turvajärjestelyt ovat korkealla tasolla ja kaikesta poikkeavasta toiminnasta tehdään selvitykset. Missään norsunluutornissa ei siis eletä, vaan asioihin suhtaudutaan vakavasti – tämä tosiasia lisää omaa luottamustani ydinvoimaloiden turvallisuuteen.

Nykypäivän luonnonsuojelubuumissa yhdistetään surutta luonnonsuojelu ja ydinvoiman vastaisuus. Itselleni luonnonsuojelu on tärkeimpiä syitä ydinvoiman kannattamiseen, ydinvoimala ei toimiessaan saastuta ja energia on edullista. Suomen kehittyminen edelleen kasvattaa energiantarvetta, halusimme tai emme ja teollisuuden on voitavaa luottaa energiansaantiin myös tulevaisuudessa. Aurinko- ja tuulienergia ja muut vaihtoehtoiset energianlähteet ovat toivottavasti osa tulevaisuutta, mutta siihen asti on tultava toimeen muilla energiantuottotavoilla. Ydinvoima on järkevä vaihtoehto matkalla kohti saasteettomampaa tulevaisuutta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s