Yksityistetyt palvelut julkisia halutumpia ja halvempia

Karjaan terveydenhuollon yksityistäminen tuottanut säästöjä

Karjaa yksityisti koko terveydenhuoltonsa Folkhälsanille vuonna 1998. Tämän jälkeen kaupungin terveydenhuoltomenot ovat laskeneet kuudenneksella suhteessa muihin kuntiin. Kaupungin terveydenhuollon menot ovat laskeneet reaalisesti 3,6 % ja muissa kunnissa ne ovat nousseet keskimäärin 12,6 %.

Sopimuskausi päättyy 31.12.2007 ja Folkhälsanin seuraaja määräytyy julkisessa tarjouskilpailussa.

Sittemmin terveydenhuoltoa ja muita julkisia palveluita on yksityistetty monin paikoin ja näin on sekä parannettu palveluiden laatua että säästetty kustannuksia.

Silti Suomessa on yhä sosialisteja, jotka väittävät, että yksityinen terveydenhuolto tulee julkista kalliimmaksi, koska siinä pitää maksaa myös voittoa kapitalisteille. Elävä elämä on osoittanut heidän olevan väärässä, mikä ei ole ihme, sillä sosialistit eivät ymmärrä, että kunnan oman pääoman makuuttaminen toiminnoissa ei ole sen halvempaa kuin korkoa vaativan ulkoisen pääoman käyttäminen, koska kunnan omatkin rahat tuottaisivat vaihtoehtoisissa sijoituskohteissa, riskikorjaus huomioiden paljon enemmänkin. Sitä paitsi jos sosialistien käsitys julkisen toiminnan tehokkuudesta pätisi, käyttäisimme valtion kännyköitä ja kolhoosien ruokaa emmekä kapitalistien tuottamia kuten nyt.

Kansalaiset haluavat mieluummin yksityistettyjä kuin kunnallisia palveluita

Asiakastutkimusten mukaan Ruotsissa pidetyimmät palvelut ovat yksityinen päivähoito ja yksityinen terveydenhoito.

Myös Suomessa yksityiset palvelut ovat osoittautuneet julkisia paremmiksi ja halvemmiksi. Esimerkiksi leikkauksia kilpailutettaessa yksityiset ovat olleet 20-30 % halvempia kuin julkiset täysin vertailukelpoisin luvuin ja silti yksityistä terveydenhuoltoa pidetään parempana. Samoin yksityinen päivähoito on julkista halvempaa ja silti parempana pidettyä.

Kapitalistiset koulut sosialistisia parempia ja tehokkaampia

Ruotsissa on yksityisten koulujen on sallittu vapaasti kilpailla julkisten kanssa, mikä on jopa koululaitoksen oman tutkimuksen mukaan parantanut myös julkisia kouluja. Raportissa myös todetaan, että vapaakoulut ovat sekä tehokkaampia että parempia ja pidetympiä kuin julkiset koulut, ja että näin on riippumatta siitä, kuinka paljon varoja kouluilla on käytettävissään. Tutkimus koski peruskouluja.

Ruotsissa myös köyhillä on mahdollisuus päästä yksityisiin kouluihin, koska niitä saa perustaa vapaasti ja valtiontuki seuraa palvelusetelin tavoin oppilasta, menipä tämä yksityiseen tai kunnalliseen kouluun. Juuri tämä valinnanvapaus kilpailuttaa kouluja pakottaa niitä kilpailemaan kyvyssään palvella perheitä mahdollisimman hyvin, vaikkapa parantamalla opetuksen tasoa ja kouluviihtyvyyttä ja poistamalla koulukiusauksen.

Suomessa demarit ja vihreät eivät ole suostuneet vastaavaan uudistukseen, joten yksityiskoulut pysyvät meillä jatkossakin rikkaimpien yksityisoikeutena lukuunottamatta eräitä aiemmin perustettuja yksityiskouluja.

[Osa artikkelin linkeistä löytyi fi-libin blogista.]

Linkkejä:
SvD: Kilpailu parantanut julkisiakin kouluja (ruots.)
SvD: Asiakkaat haluavat yksityistä (ruots.)
Fi-lib blogi
VS: kunnallisvaalit ja bussiliikenteen kilpailuttaminen
VS: Yksityistäminen parantaa työntekijöiden viihtyvyyttä
VS: Selvitys: palveluseteleillä asiakaskeskeisempiin palveluihin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s