Pridessa Che-lippuja, Kuubassa homojen kidutusta ja vankityöleirejä heitä vihaavien Castron ja Chen käskystä: ”homous on porvarillista rappiota”

Castrot ja Che Guevara lähettivät homoseksuaalit ja transnaiset vankityöleireille hakattaviksi ja pidettäviksi nälässä ja janossa piikkilankaan sidottuina, alastomina ulkona kuumuudessa, kunnes he pyörtyivät janoon ja kuumuuteen. Näitä vastustavat homojen mielenosoitukset YK:n ja Valkoisen talon edessä 1965 olivat neljä vuotta ennen Stonewallin mellakoita, joita virheellisesti pidetään Priden alkuna. Silti Che-lippuja näkyi taas lauantain Pridessä.

Fidel Castro ja Che Guevara usein puhuivat homoseksuaaleista ”hintteinä” (maricone), ainakin Castro myös ”matoina”, ja sulkivat näitä ja transsukupuolisia ideoimilleen pakkotyöleireille, myöhemmin myös AIDSin uhreja.

Castron mukaan homoseksuaali ei voi olla ”aito vallankumouksellinen, aito kommunistinen militantti.” ”Luonnoton poikkeavuus” on ristiriidassa sen kanssa.

Vuonna 1962 Castro palkkasi entisiä SS-upseereja kouluttamaan joukkojaan. Hän lupasi heille nelinkertaiset palkat ja mahdollisuuden uuteen elämään Havannassa. Kaikki keinot ovat sallittuja.

Priden alku

Priden alkuna pidetään ensimmäisiä homoseksuaalien mielenilmauksia, jollaisiksi nytkin virheellisesti uutisoitiin Stonewallin mellakat (1969). Arvostetun homojärjestön Mattachine Societyn mielenosoitukset Castron ja Chen homovainoja vastaan olivat neljä vuotta varhaisempia.

Priden järjestäjät eivät varmastikaan ole hyväksyneet Che-lippuja, mutta kannattaisi silti laajemminkin muistaa, mitä kaikkia vähemmistöjä Che enemmistön lisäksi vainosi. Che, tuo rasisti ja demokraattien murhaaja, joka ylisti vihaa, halusi tehdä ihmisistä tappokoneita ja toivoi ”pitkää ja julmaa” verenvuodatusta kautta maailman ja kolmatta maailmansotaa, jonka Neuvostoliitto ja Kiina voittaisivat.

Kuubassa homoja ”kohdeltiin kuin eläimiä”

Ennen vuoden 1959 vallankumousta Kuuban homoseksuaalisuuden laittomuus ja vaino olivat olleet lievempiä ja kaupungeissa oli ollut homobaarejakin. Castro antoi liberaalien aseveljiensä ottaa vallan mutta puoli vuotta myöhemmin savusti nämä pois ja siirsi vallan kommunisteille. Nämä tuomitsivat erilaisuuden, ”poikkeavuuden”, yksilöllisyyden, ja homojen vaino alkoi.

PinkNewsin mukaan homot lähetettiin rutiininomaisesti vankityöleireille ilman oikeudenkäyntiä tai syytteitä. He eivät sopineet kommunistiseen ideologiaan. Vankileireillä heitä hakattiin, uhattiin teloituksella ja sidottiin ulos alastomina piikkilankaan, kunnes he pyörtyivät ruoan ja veden puutteeseen.

Leirejä arvioitiin olleen 200 vuoteen 1968 asti. Sen jälkeen homoja lähetettiin vankiloihin, erotettiin töistään ja kiellettiin puolueesta. Osa leireistä jatkoi toimintaansa muka ”sotilaskoulutuksena”. Homomiehiä pakotettiin niille yhä ja heitä ”kohdeltiin kuin eläimiä”, eräs homovanki-kirjailija kertoo.

1990-luvulla HIV-positiiviset kuubalaiset pakotettiin karanteeneihin, joita WHO kutsui ”näteiksi vankiloiksi”. Human Rights Watchin raportin mukaan vielä 1997 hallitus kovensi homojen vainoa. Raporttien mukaan LGBT-kokoontumispaikoilla käyviä poliisit hakkasivat, pidättivät, sakottivat ja uhkailivat.

2000-luvulla Kuubassa homoseksuaalien vaino on lieventynyt huomattavasti turismin ja kansainvälisen maineen tuottaman paineen vuoksi.

Lisätiedot ja lähdeviitteet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s