Yksityistäminen parantaa työntekijöiden viihtyvyyttä

Ruotsin kuntatyöntekijöiden liitto on teettänyt tutkimuksia yksityistetyistä ja kilpailutetuista julkisista palveluista. Niiden mukaan kilpailuttaminen on sekä tuonut fiksummin toimivia yksityisiä palveluntuottajia mukaan että pakottanut julkisenkin sektorin parantamaan palveluntuotantoaan.

Tutkimuksissa haastateltiin satoja yksityisellä, julkisella tai (etenkin) molemmilla sektoreilla työskennelleitä työntekijöitä, ja heistä yksityisten yritysten työolot ja palvelujen laatu olivat parempia. Mm. omaan työhön pystyi vaikuttamaan, sai ajatella omilla aivoillaan, saattoi tehdä aloitteita ja päättää työtavoistaan, palkkaus oli kannustavampaa, organisaatiorakenne oli tehokkaampi (mm. vähemmän johtajia), päätöksenteko oli nopeampaa, minkä vuoksi työviihtyvyys oli parempi.

Myöhemmässä jatkotutkimuksessa vanhushoidon työntekijät antoivat samansuuntaisia arvioita, etenkin sairaanhoitajat pitivät palvelun laatua ja työviihtyvyyttä parempana yksityisellä kuin julkisella sektorilla, joskin totesivat kilpailuttamisen parantaneen myös julkisen vanhushoidon tasoa.

Tämä siis siitä huolimatta, että henkilöstön määrä oli alhaisempi ja resursseja käytettiin tehokkaammin. Julkisen sektorin loppuunpalamiset johtuvat siis huonosta ja tehottomasta organisaatiosta ja työilmapiiristä, joka ei pysty käsittelemään epäkohtia tehokkaasti ja jossa ei kyetä edes suuremmilla resursseilla kohtuulliseen hoitotulokseen, mikä turhauttaa hyvää tahtovia työntekijöitä.

Asiakkaille yksityistäminen puolestaan tarjoaa paitsi parempaa laatua myös suurempaa valinnanvaraa. Julkinen puoli on kovin kyvytön innovoimaan tai ottamaan käyttöön uusia palveluja, joustamaan asiakkaan tarpeiden mukaan tai ylipäänsä tarjoamaan monenlaisia vaihtoehtoja. Veronmaksajille suurempi tehokkuus tarjoaa alhaisempaa verotusta.

Nyt vaalien alla LO (Ruotsin SAK) on alkanut rummuttaa täysillä demarien puolesta, mikä näkyy myös liiton suhtautumisessa yksityistämiseen, mutta tutkimustulokset puhuvat puolestaan. Moderaterna (”Ruotsin kokoomus”) on Tukholmassa vallassa ja on tehnyt siitä monessa suhteessa yksityistämisen mallikaupungin. Syksyn mittaan nähdään, onko koko Ruotsilla sama tulevaisuus.

(Kirjoituksen lähteenä on käytetty ko. tutkimuksia sekä Taloussanomien artikkelia ”Kilpailuttaminen on hyödyttänyt myös työntekijöitä” (3.9.02).)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s