Intian BJP:n verinen nationalismi uhkaa maailmaa

Intiassa vallassa oleva äärinationalistinen Bharatiya Janata -puolue (BJP) on jo joutunut sisäisen arvostelun kohteeksi tuettuaan avoimesti muslimiväeston tuhoamista mm. Gujaratin pogromeissa. BJP tukee itseäänkin fanaattisempia hindujärjestöjä, joista osa on fasistisia, osa uskonnollisia äärijärjestojä.

Vuosi – pari sitten Bombayssa äärijärjestöä johtava Bal Thackeray lietsoi hindujen ääriliikkeet lahtaamaan muslimeja sen jalkeen, kun joitakin hinduja oli kuollut järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvassa pommi-iskussa. Yli 2000 muslimia tapettiin, mutta ketään ei saatettu vastuuseen.

Tänä vuonna ehkä jopa 3000 muslimia on tapettu Gujaratissa ja satojatuhansia on ajettu maansisäisiksi pakolaisiksi, mutta ketään ei ole saatettu vastuuseen tapahtuneesta. Päinvastoin, BJP:n edustajat ovat tukeneet kiihkoilijoita ja syyttäneet ”Pakistanin tukemia muslimiterroristeja” Gujaratin pogromeista, joissa vain muslimeja on kuollut – ja kuolee yhä.

Maailma on vedonnut ihmisoikeusloukkauksien lopettamiseksi,
arvostetuimmista intialaisista mm. kirjailija Arundhati Roy on kutsunut BJP-hallituksen toimintaa valtioterroriksi muslimeja vastaan ja oppositiojohtaja Sonia Gandhi on sanonut BJP:n vaarantavan Intian yhtenaisyyden – turhaan. Gandhin muotoilun tosin voi tietysti panna sen piikkiin, että kongressipuolue pyrkii hyötymään tilanteesta karkottamatta nationalistisimpia kannattajiaan.

Viimeisin isku Jammussa (sotilastukikohtaan) USA:n edustajan vierailun aikana saattoi olla Intian järjestämä provokaatio, sillä aivan vastaavaa on tapahtunut aiemminkin. Iskuja ei koskaan tutkita eikä syyllisiä löydetä, mutta Intia syyttää teoista kashmirilaisia ja Pakistania.

Pakistan on itse kieltänyt äärimuslimijärjestöt ja pidättänyt viime viikkoinakin satoja niiden jäseniä. Tosin osa tiedustelupalvelu ei ilmeisesti ole presidentti Pervez Musharrafin hallinnassa ja pystynee näin tukemaan Kashmirin vapaustaistelijoita vastoin Musharrafin tahtoa.

Intia ei juuri puutu omien äärijärjestöjensä toimintaan mutta sen sijaan jatkaa sotatoimia Kashmirin väestoä vastaan. Tämä siitä huolimatta että ylivoimaisesti suurin osa väestöstä ei tue äärimuslimeja, vaikka vaatiikin kansanäänestystä Kashmirin statuksesta – Intiahan on siihen sitoutunut YK:n päätöksessä.

Kestävin ulospääsytie kriisistä olisi juuri tuo kansanäänestys. Toisaalta siihen Intian oppositionkin olisi vaikea suostua, koska paikallisen väestön enemmistö haluaisi vapautua Intian vallasta – juuri siksihän äänestys on tarpeen.

Intia tuskin kuitenkaan julistaa sotaa Pakistanille. Jättivaltio voisi kyllä muutamassa tunnissa jyrätä naapurimaansa pääkaupunkiin, mutta tällöin Musharraf saattaisi vastata ydiniskulla, mitä länsimaatkin pelkäävät.

Musharraf kaappasi vallan korruptoituneelta Nawaz Sharifilta verettömästi pari vuotta sitten tämän ilmeisesti yritettyä ensin tappaa hänet estämällä hänen lentokonettaan laskeutumasta. Presidentin hallinto on parasta mitä Pakistan on saanut kokea, ja hän on sitoutunut tiukasti rauhan asialle, mutta demokratian painamista villaisella ei silti voi hyväksyä; Musharrafin äsken voittama kansanäänestys jatkoajastaan on vain lieventävä asianhaara samoin kuin se, että useimpien naapurien syntilista on paljon pidempi. Silti tämä mies on rauhan ja vapauden parhaita takeita Keski-Aasiassa, ja Intian BJP sen suurimpia uhkia.

Linkkejä:
Washington Postin artikkeli ydinsodan uhasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s