Jorma Ollila jälleen ristitulessa

Nokian pääjohtaja Jorma Ollilan kritiikki jatkuu yllättävillä rintamilla. Kauppalehti leimasi 17.6. Ollilan vaatimat veronkevennykset Nokian yritykseksi säästää palkkakuluissa. Lehti perustelee tämän sillä, että veronkevennykset nostaisivat työntekijöiden bruttopalkkoja korottamatta työnantajan kustannuksia.

Kaikki ei täsmää

On mielenkiintoista, että Ollilan motiiveja haetaan näin pitkältä. Mikäli Ollila todella olisi vain omalla asiallaan, luulisi, että pääjohtajan henkilökohtaisen verotaakan kevenemässä olisi riittävästi lokaa heitettäväksi.

Kenenkään mielessä ei näytä käyneen, että Ollila voisi yksinkertaisesti olla huolestunut Suomen talouden tilasta. Ollila on London School of Economics:in kasvatti ja tietää, että tuloverot aiheuttavat työttömyyttä. Jos verotusta kevennetään myös työttömyys, Suomen talouden suurin yksittäinen ongelma, vähenee. Näin siksi, että ihmisten käytettävissä olevat tulot kasvavat ja kulutus lisääntyy. Kulutuksen kasvaessa tuotantoakin täytyy nostaa vastaavasti, ja työttömyys päätyy laskuun.

Ehkäpä suomalaisten kannattaisi sittenkin kuunnella miestä, joka johtaa maamme huippuyrityksen maailmanvalloitusta. Hän tuskin on täysin tietämätön taloudesta.

Kirjoittajasta:
Wiri Wuorimaa on Amerikassa asuva kansantaloustieteilijä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s