Lipposen johdolla — Soneran lippu liehuen

Sonera-niminen yhtiö on niin kiintoisa ilmiö, että sen vaiheita kannattaa katsella yhtä hyvin poliittisen historian kuin pörssielämänkin vinkkeleistä. Juuri nyt on sopiva aika seuraavaa skandaalia odoteltaessa.

Suuria odotuksia

Muutamia vuosia sitten poltettiin paljon rahaa, jotta kalliit ulkolaiset konsulttifirmat antaisivat uusia nimiä ja uusia toimenkuvia suomalaisille valtion laitoksille. Uusimisoperaatioista syntyi Sonera-niminen valtion yhtiö. Sitä ryhdyttiin sijoittamaan pörssiyhtiöiden joukkoon.

Kansalle kerrotut tavoitteet olivat valtaisia. Sonerasta oli tulollaan maailmanlaajuinen huipputekijä sähköisen viestinnän kaikille aloille. Maailmalta ostettiin milloin firmoja, milloin laitoksia ja milloin virallisia lupia käyttää tulevaisuudessa rahaa uusien laitteiden rakenteluun. Sonera muodosti tytärfirmoja, joille tilattiin mainosfirmoilta komeita ennusteita. Eräskin jatkossa satojen miljardien markkojen arvoiseksi ennustettu soneralaisfirma osasi tarjota kännykänkäyttäjille valittavaksi eri hälytysääniä. Kaiken varmistamiseksi käytettiin aikaa ja vaivaa yhtiön johtavien kaadereiden hellimiseen.

Demareiden taidonnäyte

Soneran toinen tarkoitus oli SDP:n ja Paavo Lipposen johdatuksella tapahtuva kansalaisten valtaisa rikastuttaminen. Koska kerran Sonerasta oli tulossa valtaisa maailmanmenestys, niin se tuottaisi hyvinvointia valtion kassaan ja kaikille kilteille Soneran osakkeita merkitseville kansalaisille.

Tulevaisuudessa tulvivien Sonera-rikkauksien oli määrä osoittaa, että SDP ja Lipponen pystyvät ainakin samaan tai parempaankin kuin Nokia. Tuo firma oli kiusallisesti keskustalais-liberaalin hajuinen kokeneisiin politrukin sieraimiin. Ja Nokia mokoma oli menestynyt. Se oli aika inhaa, vaikka se yksilötasolla sijoituksena olikin tuottanut. Eivätkä kansalaiset onneksi oivaltaneet miten suuri osa Lipposen kauden hyvistä talousnumeroista johtui Nokiasta eikä Lipposesta.

Ongelmat odottavat

Nyt sitten odottelemaan uusia uutisia Sonerasta. Mutta sitä ennen yksi tulosvaroitus: Sonera joutuu maksamaan huikeasti korjatessaan vuosikaudet jatkuneet laiminlyönnit lankapuhelinverkon kunnossa pitämisessä. Ellei Sonera pian ala rästejä tekemään, viranomaisten on otettava lankaverkon toimilupa oikein kriittiseen tarkasteluun.

Linkkejä:
Sonera

Kirjoittajasta:
Olli J. Ojanen on kirjailija-konsultti Korpilahdelta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s