Politiikan paluu parrasvaloihin?

Kuluva kesä on tuonut raikkaita tuulia suomalaiseen poliittiseen keskustelukulttuuriin. Suomeen on perustettu ensin Attac-liike ja sitten pienellä viivellä sitä sparraamaan Defens-järjestö. Monissa tiedotusvälineissä on jo ehditty rakentamaan selkeä vastakkainasettelu näiden kahden ryhmän välillä, siitäkin huolimatta että niiden analyysista globalisaation ongelmista löytyy aika paljon samoja päätelmiä.

Onko esimerkiksi Attacin omalta osaltaan keskusteluun nostama uusvasemmistolainen retoriikka vain tunkkainen tuulahdus menneisyydestä vai onko vanhojen termien takana ihan oikeasti uusia ajatuksia? Entäpä sitten Defens, onko kyseessä vain puhdas vastareaktio edelliseen vai onko kyseessä itsenäinen projekti jonka arvomaailma näyttäisi nojautuvan liberaaliin traditioon.

Ainakin monet attacilaiset itse ovat pyrkineet leimaamaan kaikki vasta-argumentoijansa automaattisesti suurkapitalistien puolustajiksi. Tämäkin muistuttaa osaltaan vanhaa kunnon 70-lukulaista argumentointia ja tuntuu tänä päivänä jo aika lapselliselta. Toisaalta, onko oikein leimata kaikki attacilaiset uutta nuoruuttaan eläviksi 70-luvun radikaaleiksi?

Joka tapauksessa on mainiota että Suomessakin aktiiviset kansalaiset heräävät toimimaan oikeiksi katsomiensa asioiden tai näkemysten puolesta. Toivottavasti kaikilta löytyy malttia kunnioittaa myös vastakkaisia näkemyksiä.

Edelleen tilanne paranee, jos keskustelupalstojen ja postituslistojen kiihkeät ideat ja ajatukset alkavat myös vuotaa aktivistien piiristä koko kansan kuultaviksi ja nähtäviksi valtakunnallisiin ja maakunnallisiin medioihin.

Mielenkiintoinen syksy tulossa – pitkästä aikaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s