Pakistan äänesti

KARACHI, LAHORE, ISLAMABAD — Pakistanilaiset kävivät äänestämässä ensi kerran sitten syksyn 1999, jolloin nykyinen presidentti Pervez Musharraf kaappasi vallan. Oppositiopuolueet ovat jo ehtineet luonnehtia vaaleja vääristyneiksi kahden puoluejohtajan, Muslimiliiton (PML) Nawaz Sharifin ja sosialistisen Kansanpuolueen (PPP) Benazir Bhutton ehdokkuuksien hylkäämisen vuoksi. Päivää ennen vaaleja pitämässään puheessa presidentti Musharraf vakuutti vaalien olevan vapaat ja uskovansa pakistanilaisten äänestäjien kypsyyteen; että nämä eivät sallisi maan sisäpolitiikan ajautuvan epävakauteen.

Äänestysinnokkuus vaihteli Karachissa kaupunginosasta riippuen, poliittisesti aktiivisempien alueiden vaalitoimistojen täyttyessä puolilta päivin. Naisten äänestyspaikoilla oli hiljaista. Äänestysprosentti näyttää kuitenkin nousseen korkeammaksi kuin pelättiin—noin 35 prosenttiin, samoin kuin maan edellisissä demokraattisissa vaaleissa.

Musharrafin muista piirteistään parjattu perustuslakiuudistus on laskenut äänestysikärajaa 21:stä 18 vuoteen, mikä on tuonut suuren joukon nuoria äänioikeutetuiksi. Lahoresta kotoisin oleva, ensimmäistä kertaa äänestämään oikeutettu 18-vuotias Mahfoozin Khan ei aio osallistua vaaleihin. ”En usko, että äänelläni on mitään merkitystä.” Poliittista suuntaustakaan hän ei tunnusta, vaikka kertookin pitävänsä kriketistä ja sitä kautta Imran Khanista. ”Nykyinen presidentti on tehnyt hyviä asioita, mutta koska hän on sotilas, hän on ongelmallinen.”

Karachista kotoisin oleva Mohammed Shahid vakuuttaa äänestävänsä. Hänkään ei pidä Musharrafin kolmea hallintovuotta epäonnistuneena, mutta pitää presidentin päätöstä sulkea PPP:n ehdokas Bhutto ja PML:n ehdokas Sharif vaaleista ulos ”demokratian kannalta vääränä ratkaisuna”. Torstain vaaleissa Shahid ilmoitti aikovansa äänestää paikallista pienpuoluetta.

Katolinen pappi, Okarassa vammaisten lastenkotia pitävä Yousaf Coloneg, seuraa maan vaaleja pessimistisenä. Radikaalien islamistien harjoittama viimeaikainen uskonnollinen terrori on vaatinut uhrikseen myös Colonegin työtovereita. ”Loppujen lopuksi on samantekevää kuka voittaa, sillä valtiovallan poliittisen johdon vaihto ei poista maan ongelmia. Suvaitsemattomuus, köyhyys, korruptio ja väkivalta eivät katso poliittisen johdon väriä.” Vaaleissa pappi aikoi äänestää PPP:tä, koska uskoo sosialistien ajattelevan vähäosaisia ja heikkoja.

Karachissa rauhallisempaa kuin takavuosina

Pakistanin suurin kaupunki, 14-20 miljoonan asukkaan Karachi, on ollut tunnettu poliittisesta ja uskonnollisesta väkivallasta, joka on maan taannoisten vaalien aikana räjähtänyt usein puolueiden välisiksi aseellisiksi yhteenotoiksi. Tällä kertaa vaalit sujuivat kuitenkin rauhallisissa tunnelmissa. Optimistien mielestä tämä kertoo Musharrafin politiikan onnistumisesta, ääriliikkeiden merkityksen vähenemisestä ja ideologisten ristiriitojen lientymisestä. Pessimistien mukaan kyse on apatiasta, pettymyksestä politiikkaan ja epäuskosta siihen, että vaalit todella muuttaisivat mitään.

Karachin perinteinen valtapuolue Muttahida Qaumi Movement (MQM) näytti torstain vaaleissa saavuttavan jälleen odotetusti vaalivoiton, mutta MQM:n poliittinen merkitys rajoittuu Sindin suuriin kaupunkeihin Karachiin ja Hyderabadiin. Valtakunnalliset suurpuolueet PPP ja PML saanevat myös niittää vaalisatoa Sindissä. Uskonnolliset puolueet ovat näkyneet Karachin katukuvassa tavanomaista vahvempina, mutta samalla toisaalta maltillisempina. Islamistit ovat ensi kertaa kyenneet kokoamaan perinteisesti riitaisat rivinsä vaaliliitoksi Muttahida Majlis-e Amal (MMA), jossa Jamiat-i Islamilla ja Ulema-puolueilla on johtava rooli. Kaksi viikkoa ennen vaaleja Karachin politiikkaan syttyi myös uusi tähti, maltillinen islamistipuolue Sunni Tehrik.

Karachin takavuosien väkivaltaisia levottomuuksia eri puolueiden välillä ei näissä vaaleissa ole nähty, vaikkakin kampanjointi ja puolueiden keskinäinen syyttely vaalivilpistä ja häirinnästä onkin ollut värikästä. Kuolemaan johtaneita väkivaltaisuuksiakin kuitenkin tapahtui—varsinkin Sindissä, jossa viisi ihmistä sai surmansa puolueiden välisissä yhteenotossa.

Vaalipäivänä puolueet eivät välittäneet hallituksen muodollisista säännöistä, jotka kielsivät joukkokokoukset ja poliittisen propagoimisen 24 tuntia ennen vaaleja sekä vaalipaikkojen välittömässä läheisyydessä. Puolueiden liput ja symbolit loistivat kaikkialla kaupungilla ja nuorukaiset kaahailivat täyteen ahdetuissa autoissa puolueliput liehuen.

Islamistit voittamassa Luoteismaakunnassa

Islamistien MMA näyttää olevan voittamassa osavaltiovaalit Pakistanin pataanienemmistöisessä Luoteismaakunnassa ja saamassa koko maassakin paljon odotettua suuremman vaalivoiton. Pataanit ovat olleet tyytymättömiä Musharrafin asettumiseen Afganistanin pataanien Taliban-liikettä vastaan sekä tukeen Afganistanin nykyhallitukselle, jossa Afganistanin pataanienemmistö on joutunut syrjään päätöksenteosta. Islamistien suosioon on myös yhteiskunnallisia syitä, jotka liittyvät turhautumiseen poliittisia puolueita kohtaan, madrassojen uudistamiseen ja maan nopeaan maallistumiseen Musharrafin aikana.

Kirjoittajasta:
Kirjoittaja on tutkija Konfliktien ja terrorismin tutkimusyksikössä Turun yliopistossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s