Arabimaiden vallankumoukset

Nettivallankumoukset. Venäjä diktaattorien ystävänä. Muslimien ja sekularistien vastakkainasettelut. Maailmanpolitiikan asiantuntija Juhani Seppä arvioi eri arabimaiden tilanteen.

Nettivallankumoukset

OSI ja johtajansa George Soros ovat aktivoituneet – mahdollisesti Hillary Clintonin nopeasti Iranin tapahtumien myötä lanseeraaman nettivallankumousdoktriinin myötä. Soros on ennustanut, että Iranin islamistinen regiimi kaatuu vuoteen 2012 mennessä, mutta tätä ennen saatetaan nähdä erittäin julmaa verenvuodatusta.

Venäjä – diktatuurien ystävä?

Venäjä konsultoi todennäköisesti paraikaa aktiivisesti huippukontaktejaan arabimaiden asevoimien johdossa, jotta aito demokraattinen vallankäyttö ei pääsisi riistäytymään käsistä arabimaissa.

Venäjän kannalta tilanne on helppo, sillä sen ei tarvitse muuttaa lainkaan viime vuosina arabimaissa hokemaansa viestiä: länteen ei ole luottaminen, vaan ainoastaan Venäjä on elitististen sotilas- ja poliisidiktatuurien tosi ystävä lännen markkinoimaa liiallista ja kaoottista vapautta vastaan. Venäjä löytää yhtä aikaa ystäviä sekä Israelin että Saudi-Arabian huipuilta.

Jemenin al-Qaida-henkiset oppositioryhmät

Jemenissä opposition joukossa on erittäin väkivaltaisia ryhmiä, eivätkä ne todennäköisesti pysy taka-alalla yhtä kiltistä kuin Egyptin Muslimiveljeskunta ja Tunisian Renessanssipuolue, jotka laskivat oikein, että armeija ratkaisee pelin, ja pyrkivät nyt saavuttamaan saavutettavissa olevat edut väkivallattomin keinoin.

Suvaitsevien sunnien hallitsema shiiaenemmistöinen Bahrain

Persianlahden pienessä Bahrainissa turvallisuusjoukot tyhjensivät ensin Helmiaukion, mutta mielenosoittajat valtasivat sen eilen takaisin. Jonkinlaiset neuvottelut on kulissien takana aloitettu sheikki Hamadin hallinnon ja opposition välillä. Bahrain on merkillinen pikkumaa, sillä siellä on Arabian niemimaan maista ainoana shiialainen enemmistö, mutta hallinto on ankkuroitu tiukasti sunnalaiselle vähemmistölle.

Bahrain on ollut Kuwaitin tavoin liberaalimmasta päästä Persianlahden pieniä emiraatteja. Saudit ovat käyneet siellä juopottelemassa, huorissa ja huvittelemassa.

Libya

Näyttää siltä, että Libyassa kuolonuhrien luku Benghazissa on noussut yli kahdensadan, mutta mielenosoittajien kerrotaan vallanneen Qaddafin sikäläisen palatsin sekä varuskunnan. Lisäksi mielenosoitukset ovat levinneet Tripolin laitamille ja useisiin muihin kaupunkeihin. Oppositio teki fiksusti valitessaan kohteekseen toiseksi suurimman kaupungin Benghazin, kun hallitus oli menestyksellä estänyt kaikenlaiset protestit Tripolissa.

Näinköhän käy, että vielä tämän vuoden kuluessa ”Libyan suuren kansanjumhuriyyan veljellinen eversti”, joka myös AU:n huippukokouksessa toissa vuonna käytti itsestään arvonimeä ”Afrikan kuningasten kuningas”, pakenee maasta Zimbabween, Päiväntasaajan Guineaan tai ystävänsä Berlusconin luo (ellei tämä ehdi kaatua lähiaikoina, sillä italialaisetkin ovat kaduilla), tai vaihtoehtoisesti roikkuu lyhtypylväässä ennen kuin tähtikuviot vaihtuvat syksyisiin.

Tunisia: islamistien ja sekularistien vastakkainasettelu

Tunisiassa sopu on jo jonkin verran rakoillut, kun islamistit (tai entisen regiimin kannattajat) masinoivat absurdin hyökkäyksen synagogaa vastaan ja vastaavasti sekulaari oppositio järjesti joukkomielenosoituksen ”sekulaarin Tunisian puolesta”. Virallinen Renessanssipuolue on tuominnut väkivallan.

Egypti: islamistien ja sekularistien vastakkainasettelu

Yusuf al-Qaradawi, Egyptin Muslimiveljeskunnan vaikutusvaltaisin äänitorvi, on palannut Qatarista Egyptiin ja jos hän onnistuu mobilisoimaan internationaalisen kansansuosionsa änkyräislamistiselle linjalle, joutuu Egyptin sekulaari oppositio vielä pettymään katkerasti. Sotilaille Qaradawin paluu luultavasti sopii mainiosti, sillä jos Muslimiveljeskunta alkaa pilata välejään sekulaariin oppositioon, sotilailla on hyvät syyt pitää poikkeuslait voimassa ja todeta, että vaaleja on lykättävä – tai ainakin että Egyptin demokratian täytyy olla ”kontrolloitua demokratiaa”.

Useasti profeetalliseksi osoittautunut asiantuntija, joka vasta viime vuonna teki Egyptissä kenttätasolla mielipidetutkimusta, totesi eilisessä viestissään Egyptin nuoremman sukupolven keskiluokasta näin:

”Nuoremman sukupolven koulutetut egyptiläiset ovat yrittäjähenkisiä, hyvin innovatiivisia ja ulospäin suuntautuneita, hyvin koulutettuja. He ovat vähemmistö, mutta hyvin proaktiivinen ja vahva sellainen. Jos näille tyypeille annetaan mahdollisuus, he voivat kääntää koko maan ylösalaisin ilman suurtakaan vastustusta – tämä on minun mielipiteeni.”

Muslimiveljeskunta
Ei pidä kuitenkaan aliarvioida, kuinka paljon liberaalin nuoren väen erinomaisuus voidaan mitätöidä asevoiman käytöllä. Tämän on Hizbullah hyvin osoittanut Libanonissa. Mainittakoon, että sekä Hizbullah että Hamas ovat kuluneet viikot pyrkineet aktiivisesti vaikuttamaan Egyptin Muslimiveljeskunnan politiikkaan, eikä se vaikutus todellakaan ole myönteinen.

Muslimiveljeskunnan strategiana on epäilemättä nyt hankkia saatavissa oleva toimintavapaus Egyptissä ja erityisesti kannatusta armeijan sisällä,
minkä jälkeen sen radikaalimman siiven linja tulee olemaan, että vakaus vaatii enemmän islamia, ei niinkään enemmän liberaaleja vapauksia.

Muslimiveljeskunnan maltillisemmat siivet olisivat epäilemättä valmiita hyväksymään pluralistisen demokratian ja haluaisivat pitää kiinni moraalisesta ylemmyydestä entiseen regiimiin nähden. Ei ole todellakaan kirkossa kuulutettu, mitkä strategiat tulevat Muslimiveljeskunnassa pääsemään voitolle lähikuukausina. (Tämänkin takia aikaiset vaalit olisivat paremmat kuin viivästyneet.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s