O, tempora! O, Sonera!

Suomen valtiolla on merkittäviä osakeomistuksia 46 yrityksessä, joista 30 on valtionyhtiöitä ja 16 osakkuusyhtiöitä. Vuoden 2000 päättyessä tämän omistuksen yhteisarvo oli yli 20 miljardia euroa ja se tuotti osinkotuloja 810 miljoonaa euroa. Kuitenkin valtion toimiminen yritysten omistajana on varsin pulmallista – mikä kiteytyy eritysesti pörssiyhtiö Sonerassa.

Perustavaa laatua oleva ongelma on se, että valtio sekä omistaa Soneraa, että säätelee puitteita, jossa yritys ja sen kilpailijat toimivat. Sama ongelma on kaikilla kilpailuilla aloilla, joilla on valtion omistuksia.

Kilpailijoille on myös epäreilua, että valtiolla omistajana on käytännössä lähes rajoittamaton mahdollisuus rahoittaa yhtä pörssiyhtiötä. Se antaa sen johdolle mahdollisuuden ottaa sellaisia riskejä, joihin yhdelläkään yksityisellä kilpailijalla ei ole varaa.

Vaikka onkin ymmärrettävää, että omistaja yrittää suojella omaisuutensa arvoa, niin valtio on erityisasemassa: ei ole oikein, että koko kansan verovaroilla hyödytetään yhden yrityksen yksityisiä osakkeenomistajia pumppaamalla rahaa yhtiöön.

Ja yksi ongelma on tietenkin sisäpiirisäännökset. Näyttää siltä, että valtio-omistajan päätöksenteko koskee niin monia henkilöitä, että jonkinlaiset tietovuodot ovat vähintäänkin todennäköisiä.

Myös valtion organisaatio aiheuttaa sen, että on olemassa lukemattomia tahoja, joiden kautta asioiden käsittely kulkee, jotka tekevät päätöksiä ja jotka muuten vaan voivat ottaa kantaa yrityksen asioihin. Kun normaali julkisuus tarttuu virkamiesten, hallituksen, ministeriöiden, opposition ja erilaisten elimien kannanottoihin sekä asiakirjoihin, niin siinä ei kestä minkään yhtiön pörssikurssi – tai johdon hermot.

Voiko mistään löytyä henkilöä tai tahoa joka voi kunnialla välttää nämä karikot? Vai eikö yksinkertaisesti vain pitäisi purkaa valtion omistus Sonerassa? Entä muissa yrityksissä?

Linkkejä:
Valtionyhtiöt ja osakkuusyhtiöt

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s