Maaliskuun merkintöjä, osa 1

13.3.2001

Venäjän-tutkimus

Talvisota päättyi 61 vuotta sitten. Sen kunniaksi kolumnisti Erkki Pennanen vannoo uskollisuuttaan suomettumisen uljaille perinteille. Hän moittii Venäjän-tutkija Arto Luukkasta ”journalismista” ja toivoo korkeatasoisempaa tutkimusta. Pennasen mielestä korkeatasoinen tutkimus on sellaista, joka ei ”ennenaikaisesti” ennusta mitään, vaikka Pennanen itsekin myöntää, että pessimismi Venäjän suhteen on yleensä osoittautunut aiheelliseksi. Kaksi vuotta Vladimir Putinin valtaa ei kuulemma riitä miehen pyrkimysten arvioimiseen. Pennanen myös tunnustaa, ettei hän itse kykene miltään osin kumoamaan Luukkasen tutkimusta, mutta silti hän pitää sitä ”asenteellisena”. Niin sitä pitää! Kun argumentit loppuvat, moititaan toisinajattelijoita asenteellisiksi.

Pennasen peräänkuuluttamaa ”puberteettivaiheen läpi käynyttä” Venäjän-tutkimusta edustaa ulkomaansivuilla esitelty tuore kirja ”Russian Media Challenge”. Siinä Mihail Gorbatshov jättää yhä kertomatta, miksi hän ”ei tiennyt mitään” Vilnan radioaseman valtauksesta tammikuussa 1991 tai Katynin joukkomurhaan syyllisistä. Kriittisen tutkimuksellisen otteen takaa kirjan toimittaja Kaarle Nordenstreng, joka johti vuosina 1976-1991 Neuvostoliiton rahoittamaa ”edistyksellisten” lehtimiesten kansainvälistä ammattiliittoa IOJ. Tampereen yliopiston tiedotusopin professorina Nordenstreng on kasvattanut nykyisen toimittajapolvemme.

Attac

Koko maailman proletariaatin asianajajaksi ryhtynyt ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvostelee Tshekin poliisin toimia syyskuussa 2000 Prahassa riehuneiden kansainvälisten mielenosoittajien taltuttamiseksi. Jokaisen turistin ihmisoikeuksiin kuuluu kokousten häiritseminen, liikenteen tukkiminen ja kivien heittely.

Kotimaansivuilla mainostetaan eduskunnan Attac-ryhmää, jonka mielestä ihmisten on edistettävä asiaansa parlamentarismin sijasta mielenosoituksilla. Ryhmässä touhuaa kaikkialle ehtivä ulkoministerimme ja koko joukko muita vasemmistoaktiiveja kaikista puolueista. Ulkoministerimme ei sentään koskaan kokenut Pennasen kammoksumaa, asenteellisesti venäläisvastaista ”puberteettivaihetta”: ”Neuvostoliiton perustuslaissa on minunkin mielestäni määritelty kansalaisten perusoikeudet hyvin ja siellä ne on myös toteutettu.” (Erkki Tuomioja, HS 1.12.1978)

Kirjoittajasta:
Reviisori pyrkii tarkastamaan, oikaisemaan ja re-visioimaan median käsityksiä historiasta, politiikasta ja tulevaisuudesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s