Muuttoliikettä verovaroin

Sampon konsernijohtaja Björn Wahlroos on jälleen ihmetellyt ääneen väestön keskittymisen tukemista verovaroin. Pääkaupunkiseudulla maksetaan korkeimmat asumistuet. Wahlroos haluaisi asumistuen samansuuruiseksi koko maassa. Silloin markkinat pääsisivät vaikuttamaan väestön keskittymistä jarruttavasti.

Wahlroos on harvinaisen vankasti asialla. Sosialistijohtoinen hallitus näyttää yleisön silmissä hylänneen sosialismin, kun valtion omistusta talouselämässä pikemminkin puretaan. Mutta käytännössä sosialistinen keskittämispolitiikka jatkuu. Väestön siirtäminen muutamaan suurtaajamaan on tyypillisesti sosialistista politiikkaa.

Asumistuen porrastus muuttoliikettä suosivaksi ei ole Lipposen hallituksen ainoa keino muuttoliikkeen lisäämiseen. Nk. aluekeskusohjelmalla tullaan jatkossa vahvistamaan muuttoliikettä. EU:n ohjelmien mukaiset alueelliset ohjelmat ehkä uhkaavat suomalaisten keskittämistä, joten Lipposen hallitus on keksinyt uuden tavan suosia muutamaa muutoinkin kasvavaa kaupunkia.

Kirjoittajasta:
Olli J. Ojanen on kirjailija-konsultti Korpilahdelta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s