Lisää sääntelyä ja lisää vapaakauppaa

Eduskunnan suuri valiokunta antoi lausuntonsa WTO:sta ja vapaakaupasta. 26-sivuinen lausunto on varsin mielenkiintoinen ja — yllättäen — täynnä ristiriitoja.

Vapaus ja sääntely välttämätöntä

Suuri valiokunta esittää, etä kansainvälisen kaupan vapaus on ehdottoman välttämätöntä. Samassa lauseessa kuitenkin todetaan, että kansainvälinen sääntely on ehdottoman välttämätöntä. Kansanedustajien looginen ajattelukyky on aina tiedetty muuta kansaa paremmaksi, mutta vapaakauppalausunnon jälkeen asiasta ei ole pienintäkään epäselvyyttä.

WTO:ta neuvotaan kehittämään taloutta hallitumpaan suuntaan, jotta voidaan varmistaa kaupan olevan ”reilua”. Olisikin mielenkiintoista tietää, milloin vapaaehtoinen kaupankäynti on edustajiemme mielestä ”epäreilua”. Terve järki sanoo, että kukaan ei tee kauppoja, ellei usko niistä hyötyvänsä, mutta terve järki ei yksinkertaisesti ole muodissa. Käsitteiden ”vapaa” ja ”reiluus” käyttö onkin eduskunnassa sellaista taiteilua, ettei voi olla ajattelematta Orwellin 1984-dystopian ”uudiskielen” perusteita.

Ei opetuksen vapaudelle

Kiehtovaa on myös lukea, miten näppärästi valiokunta siirtyy kauppakysymyksistä koulutuspolitiikkaan. Globalisaatio nimittäin uhkaa Suomen iki-ihanaa koulutuskonsensusta, ja sehän ei kansanedustajia miellytä. Jos koulutusta vähänkin yksityistettäisiin, olisi tietysti vaarana, että joku ”elitistinen” koulu ryhtyy opettamaan jotain muuta kuin mitä valtio haluaisi — esimerkiksi sellaisia valheita, että vapaa kauppa on reilua kauppaa. Huh, ajatuskin puistattaa!

Yksityisten koulujen vastenmielisyys juontaa tietysti siitä, että ne muistuttavat ”Amerikan mallista”. Amerikasta ei voi tulla mitään hyvää ja varsinkin amerikkalainen koulutusjärjestelmä on tunnetusti aivan surkea. Sellaiset huippuyliopistot kuin Harvard, Yale, Princeton, Brown, MIT ja Stanford ovat toki tuottaneet lukuisia presidenttejä, kirjailijoita ja tiedemiehiä, mutta sehän on vain osoitus siitä, miten inhoittava yksityinen puoli saalistaa huippuyksilöitä valtiollisen puolen ja ”yhteisen hyvän” kustannuksella.

WTO kaapataan ”hyvälle asialle”

Kävi kaupalle miten tahansa, opetusjärjestelmää ei siis ainakaan saa vapauttaa. Muutenhan voisi käydä niin, että hyvinvointivaltion kasvatit saattaisivat hairahtua ulkomaille opiskelemaan ja saada sieltä pahoinvointia synnyttäviä vaikutteita. Se on estettävä tykkänään.

Valiokunnan lausunnossa taitaakin olla se logiikka, että WTO:ta kannattaa puolustaa, jos sen vain saisi kaapattua sosiaalivaltioiden salaiseksi kumppaniksi. Tällä keinolla luotaisiin maailmanlaajuinen sääntöverkosto, joka suojelisi meidän kaikkien hyvinvointia.

Kirjoittajasta:
Wiri Wuorimaa on Amerikassa asuva kansantaloustieteilijä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s