Ei pelastavaa ratsusankaria

Kansainvälisen politiikan tutkimuslaitos Watson-instituutti järjesti akateemisen keskustelutilaisuuden 11. päivän terrori-iskuista. Seminaari ”Reflections on the Terrorist Attack” pidettiin Brownin yliopistolla, Providencessa (Rhode Island). Paikalla oli runsaat 1500 kuulijaa.

Fundamentalistit ristiretkien jäljillä

Professori Beeman, antropologi ja Lähi-idän asiantuntija, käsitteli islamilaisen fundamentalismin syntyä. Hänen mukaansa Osama bin Ladenin kaltaiset fundamentalistit pitävät Yhdysvaltoja ristiretkeläisten seuraajina. Todellinen islamilainen fundamentalismi syntyi eurooppalaisen kolonialismin aikana, jolloin syntyi kansallismielinen liike al Afghanin johdolla. Professori Beeman korosti, että Yhdysvallat on saanut fundamentalistien täyden vihan Brittien vetäydyttyä Lähi-idästä 70-luvun alussa. Persianlahden sota oli viimeinen pisara, kun Yhdysvallat sai pysyvät sotilastukikohdat Saudi-Arabiassa, joka on muslimeille pyhä paikka.

Charles Mironko on ollut todistajana Osama bin Ladenia vastaan Yhdysvaltain suurlähetystöihin kohdistuneiden pommi-iskujen oikeudenkäynneissä. Hän kuvaili bin Ladenin Al Qaeda järjestöä, kertoi sen uskonnollisista tutkijoista ja sotilaskomiteoista. Mironko korosti, että Al Qaeda kouluttaa jatkuvasti ihmisiä tukikohdissaan Afghanistanissa ja että Osama bin Ladenin mukaan amerikkalaisten tappaminen on jokaisen muslimin pyhä velvollisuus. Mironko itse uskoi oikeuden tulevan tapahtumaan ja korosti turvallisuudentunteen tärkeyttä. Ihmisillä on oltava voima, jonka he uskovat suojelevan heitä tässä maailmassa.

Sodankäynnin eettiset normit

Professori Nina Tannenwald on erikoistunut etiikkaan ja puhui sodan oikeutuksesta. Tannenwald korosti tilanteen olevan hyvin erilainen Pearl Harborista, jolloin oli kyse valtioiden välisestä konfliktista. Hänen mielestään vastaisku on oikeutettu, mutta sivilisaatio ei saa antaa periksi kiihottajien vaatimuksille ”riisua hanskat kädestä”, silla sodankäynnilläkin on sääntönsä.

Yksinkertaistettuna on kysymys vastaiskun suuruudesta: sen täytyy olla suhteessa alkuperäiseen iskuun. Professori Tannenwaldin mielestä ei ole oikeutettua tappaa 100.000 siviiliä 10.000 siviilin tähden, mutta tekijöiden kiinnisaamiseksi on hyväksyttävä, etta siviilejäkin kuolee. Myöskin hän piti tärkeänä, että vastaiskussa kunnioitetaan yleisiä sääntöjä ja normeja. Koska hyökkäys siviilejä vastaan oli väärin, ei vastaiskussa voida hyökätä tarkoituksella siviilejä vastaan. Terroriteot oikeuttavat vastaiskut, mutta ne eivät oikeuta Afghanistanin pommittamista kivikaudelle.

Toteutuuko ihmiskunnan oikeus?

Professori Hopmann korosti, että kyse ei ole sodasta ja hyökkäyksestä Yhdysvaltoja vastaan, vaan rikoksesta ihmiskuntaa vastaan. Tämäntyyppisessä tilanteessa tarvitaan monitasoisia toimia, kuten YK:n turvallisuusneuvoston päätöksiä, joilla saadaan koko maailman hyväksyntä vastatoimille. Satunnaiset rankaisutoimet eivät tuota tulosta, vaan pikemminkin syventävät väkivallan kierrettä.

Hopmann ehdotti taktista iskua syyllisiä vastaan ja huomautti, että on hyväksyttävä myöskin omat menetykset oikeuden palvelemiseksi. Lopuksi hän esitti pelkonsa siitä, että oikeudenmukaisten vastatoimien sijasta ryhdytään laajaan ja yksipuoliseen sodankäyntiin.

Ei enää pelastavaa sankaria

Professori Der Derian on erikoistunut median rooliin sodankäynnissä. Hän huomautti, kuinka media vie meidät sodan ja hävityksen keskelle. Der Derian korosti, että kaikki ovat nähneet iskujen kaltaisia tapahtumia aikaisemmin — nimittäin elokuvissa — mutta nyt meidän on vaikea uskoa, että sankari ei tulekaan ratsullaan pelastamaan, vaan edessä on pitkä kärsimysten ja uudelleenrakentamisen tie. Der Derian esitti myös pelkonsa avoimen yhteiskunnan puolesta, sillä vaatimukset vapauden rajoittamiseksi turvallisuuden nimissä tulevat olevaan kovia.

Linkkejä:
Watson Institute

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s