”Aika irtautua kylmän sodan logiikasta”

Syyskuun 11. päivän hirmutekojen johdosta VapaaSana.net haastatteli Brownin yliopiston professoria P. Terrence Hopmannia. Professori Hopmann on erikoistunut OSCE:hen ja Euroopan ja entisen Neuvostoliiton turvallisuuteen, ja johtaa Watson-instituutin turvallisuustutkimusta.

Vapaasana.net: Minkä uskotte tapahtuneiden terroritekojen syyksi?

Professori Hopmann: En usko, että näillä teoilla oli mitään erikoista tai yksittäistä syytä. Pikemminkin on kysymys pitkän linjan hyökkäyksestä Yhdysvaltoja ja länsimaita vastaan. Terrori-isku oli hyvin taitavasti suunniteltu, mikä osoittaa sen olevan osa pidemmän aikavälin suunnitelmaa, joka voidaan johtaan vuoden 1993 WTC-pommi-iskuun, 1998 Kenian ja Tansanian suurlähetystöjen iskuihin sekä lukuisiin muihin terroritekoihin.
Kysymys on siis ennenkaikkea aatteiden välisistä ristiriidoista eikä niinkään maiden välisistä konflikteista. Vapautta edustavat länsimaat ovat punainen vaate fundamentalistisille ryhmille, jotka todennäköisesti olivat tämänkin iskun takana.

Vapaasana.net: Olisiko Yhdysvallat voinut estää tämän iskun?

Hopmann: Aina voidaan toki puhua lisäresursseista tiedustelupalveluille, mutta todennäköisesti kysymys oli siitä, etta tieto ei vain kristalloitunut ajoissa. Toisin sanottuna tiedustelu kerää niin suuren volyymin tietoa, etta tärkeät faktat ja yhteydet hukkuvat taustakohinaan. Vaikka Yhdysvaltain hallituksen linjaukset Lähi-idässä saattavatkin katkeroittaa ihmisiä, nyt on kuitenkin kysymys paljosta muusta.

Vapaasana.net: Mita seurauksia uskotte teoilla olevan?

Hopmann: Toivon ennenkaikkea, etta tilanne herättää päättäjät kylmän sodan aikaisesta unesta ajattelemaan uudella tavalla. Kysymys ei enää ole valtioiden välisestä sodasta, vaan paljon monitasoisimmista konflikteista. Ohjustentorjuntajärjestelmät ovat rahanhaaskausta aivan kuten Maginot-linja aikanaan, koska kuka tahansa voi kiertää ne tuomalla pommin junaan salkussaan. Jos turvallisuussuunnitelmia täytyy muuttaa, niin CIA:n tulisi palata alkuperäiseen rooliinsa: sen tulisi olla tiedustelu- eikä operaatiojärjestö.

Vapaasana.net: Onko pelkoa, etta ajaudumme poliisivaltioiksi?

Hopmann: Noitavainoja tulee tapahtumaan, ja on jo tapahtunutkin, koska esimerkiksi eilen pidätettiin viaton intialainen mies, koska hänellä oli turbaani päässään. Matkustamisen helppous tulee olemaan mennyttä aikaa, sillä turvatarkastukset ovat välttämättömiä turvallisuuden takaamiseksi.
Amerikkalaisten perusarvoista tullaan keskustelemaan, mutta ylireagointia on vältettävä. Ehkä ei ole liikaa vaadittu, että ihmiset kantavat henkilöllisyystodistuksia mukanaan kuten monissa Euroopan maissa, mutta ei ole mitaan hyötyä puolustaa vapaata yhteiskuntaa, jos se puolustettaessa muuttuu poliisivaltioksi.

Vapaasana.net: Mitä Yhdysvaltojen tulisi tehdä?

Hopmann: Yhdysvaltojen tulisi korostaa, etta tämä oli rikos ihmiskuntaa vastaan ja vedota Rooman sopimukseen vuodelta 1999. Lisäksi pitäisi äänestyttää YK:n turvallisuusneuvostossa päätös taistella terrorismia vastaan. Se menisi nyt läpi. Tämän jälkeen Yhdysvaltain tulisi etsiä todisteet syyllisistä tahoista ja käyttää täsmäiskua heidän pidättämisekseen taikka eliminoimisekseen. Resurssit tähän ovat olemassa.

Vapaasana.net: Mitä uskotte Yhdysvaltojen tekevän?

Hopmann: Valitettavasti poliittiset realiteetit vaativat nopeaa toimintaa ja nopea toiminta ei välttämättä ole loppuun ajateltua. Poliittiset paineet saattavat myöskin pakottaa Yhdysvallat toimimaan omin päin. NATO:n 5. artiklan aktivoiminen on selkeä merkki, etta ollaan vielä kiinni kylmän sodan aikaisessa ajattelussa. Etsitaan vihollisia valtioista.
Todennäköisesti Yhdysvallat tulevat aloittamaan massiivisen operaation jotakin rosvovaltiota vastaan, jossa terroristit majailevat. Turkki on hyvä tukikohta tamankaltaiselle operaatiolle. Selvää tietenkin on, etteivät Taliban taikka Saddam Hussein mitään hyviä ihmisiä ole. Ongelma vain on se, etta hyökkäys Afghanistania vastaan tappaa siviilejä kun taas todelliset rikolliset selviävät bunkkereissaan. Tämä johtaa kansan katkeroitumiseen ja synnyttää lisää terrorismia. Siksi täsmäisku olisi parempi vaihtoehto. Poliittinen intohimo ja tarve kostolle on kuitenkin suuri.

Vapaasana.net: Pystyyko Yhdysvallat säilyttämään kansainvälisen tuen?

Hopmann: Yhdysvallat menettävät arabimaiden tuen hyvin helposti. Samoin on vaikea välttää vasemmiston kritiikkiä. Mitä tahansa teemmekin, tulemme kohtaamaan kritiikkiä. Tämä kriitiikki voidaan kuitenkin minimoida, jos kohtelemme iskua hyökkäyksenä ihmiskuntaa vastaan ja käytämme monitasoisia vaikuttamisväyliä ennemmin kuin toimimme itsenäisesti. Maailma vihaa Yhdysvaltain omapäisyyttä.

Vapaasana.net: Mitä uutta tapahtuneessa terrori-iskussa oli?

Hopmann: Vihdoinkin osoitettiin Yhdysvaltojen haavoittuvaisuus. Hyökkäys kohdistui viattomiin ihmisiin ja todennäköisesti syyllinen ei ole mikään yksittäinen valtio. Kysymys ei myöskään ole neuvotteluasemien luomisesta taikka viestin perille saattamisesta. Kysymys on yksinkertaisesti hyökkäyksestä elämäntapaamme ja vapauttamme vastaan.


P. Terrence Hopmann, Ph.D (Stanford), on valtio-opin ja kansainvälisten suhteiden professori Brownin yliopistossa. Hopmannin viimeisin julkaistu tutkimus on ”Building Security in Post-Cold War Eurasia: The OSCE and U.S. Foreign Policy”. Hän on myös kirjoittanut teoksen The Negotiation Process and the Resolution of International Conflicts.

Linkkejä:
P. Terrence Hopmann Biography
Watson Institute

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s