Osama bin Laden – terroristin muotokuva

Osama bin Laden on FBI:n etsityin rikollinen. Kolme vuotta sitten hän nousi etsintäkuulutettujen ”top ten”-listalle ja viimeistään Nairobin ja Dar-es-Salaamin USA:n lähetystöjen 200 kuolonuhria saivat Yhdysvallat kiinnostumaan hänestä. bin Laden perustaa maailmankuvansa Koraanin kärjistettyihin tulkintoihin ja hänen tavoitteenaan on Lähi-Idän yhdistävä, fundamentalistinen muslimivaltio.

Pyhä Sota – minkä tähden?

Vuonna 1996 Bin Laden julisti Pyhän Sodan Yhdysvaltoja vastaan ja perusti kaksi vuotta myöhemmin Kansainvälisen Islamilaisrintaman puolustamaan kaikkia muslimeja lännen ylivallalta. bin Ladenin joukoissa arvellaan olevan noin 5000-10000 koulutettua sotilasta ja hänellä tiedetään olevan maailmanlaajuisia yhteyksiä noin 200 muuhun terroristijohtajaan. Pelkästään Kenian ja Tansanian lähestystöpommien jälkeen bin Ladenista luvattiin noin 30 miljoonan dead-or-alive-palkkio.

Yhdysvallat on juopottelun, haureuden, television, kulutuskulttuurin, rahan ja kaiken pahan alku ja juuri. Länsimainen kulttuuri levittää rappiota kaikkialle maailmaan ja loukkaa jumalan Koraanissa esittämiä sääntöjä. Yhdysvallat on syypää Libanonin, Irakin ja Bosnian sotiin, sillä kaikessa näissä sodissa on ollut kyse aatteellisesti puhtaimman islamilaisuuden kitkemisestä pois maailmankartalta. Siihen on vastattava samalla mitalla.

Miljardöörin perijä

Osama bin Laden syntyi noin 1956-58 saudi-arabialaisen sheikin 17. pojaksi. Isän kuollessa bin Laden peri 1,5 miljardin omaisuuden. Yliopistokoulutuksen bin Laden hankki Isossa-Britanniassa, jonka jälkeen hän siirtyi jatkokoulutukseen vuonna 1980 alkaneeseen Afganistanin sotaan. Sodan loppupuolella bin Laden rekrytoi kasapäin äärimuslimeita sissijoukkoihinsa, jotka lopulta älykkäällä sissisodankäynnillään pakottivat Neuvostoliiton vetäytymään pois maasta. Vuonna 1989 oli ensimmäinen suurvalta kukistettu.

Persianlahden sodan aikana bin Laden jatkoa vastatoimiaan, mutta hänet karkoitettiin Saudi-Arabiasta liian kiihkomielisten lausuntojen ja tekojen vuoksi. Uusi piilopaikka Taleban-liikkeen suojista Kabulista, Afganistanista. Vuosina 1990-1996 bin Laden haki lisäoppeja Sudanin terroristikoulutuskeskuksista. Tämän jälkeen hän julisti Pyhän Sotansa Yhdysvaltoja vastaan.

Täydellinen terroristi

Osama bin Laden hallitsee tiedotusvälineiden käytön ja kykenee yhdistämään islamisteja ennennäkemättömällä voimalla. Lisäksi hänellä on perintönsä ansiosta lähes loputtomat resurssit toiminnan organisoimiseeen.

bin Ladenia epäillään lukuisista terrori-iskuista Saudi-Arabian amerikkalaistukikohdan tuhoamisesta ’91 ja WTC:n pommiattentaatista ’93 päättyen aina Sydneyn Olympialaisten aikaiseen epäonnistuneeseen ydinreaktorin räjäyttämiseen. Pitäviä todisteita ei kuitenkaan ole löytynyt.

bin Ladenin kiinniottaminen ja tuomitseminen on osoittautunut äärimmäisen vaikeaksi. Hän ei ole riippuvainen mistään tietysti valtiosta, jonka vuoksi vastatoimia on vaikea suunnata. bin Laden ei myöskään haali itselleen omaa armeijaa vaan pyrkii yhteistyöhön muiden terroristijärjestöjen kesken. Tämä hajauttaa tuhovoiman ja vallan ympäri Lähi-Itää tehden kaikkien ryhmien eliminoinnin mahdottomaksi.

bin Laden tuomioistuimeen?

Viimeisten terrori-iskujen jälkeen Yhdysvallat on aloittanut armottoman ajojahdin bin Ladenia vastaan. Tällä hetkellä näyttääkin siltä, että Taleban harkitsee bin Ladenin luovuttamista Yhdysvalloille. Puolueeton tuomioistuin olisi ihanteellinen ratkaisu, koska se hillitsisi uhkaavaa koston kierrettä. Sota bin Ladenin joukkoja vastaan olisi äärimmäisen vaarallinen ja loisi vain lisää kannatusta Yhdysvaltojen vastustajille. Lopullinen tulos jää kuitenkin tällä hetkellä nähtäväksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s