Attac salaa kehitysmaiden ongelmia

Tiivistelmä Svenska Dagbladetissa julkaistusta luonnonvaratalouden professorin, Olof Lindénin kirjoituksesta:

Tehtyäni 20 vuotta työtä kehitystyön parissa minun on pakko todeta, että perussyynä on miltei aina kehitysmaiden puuttuva tahto korjata omia tehottomuuteen, korruptioon ja epäoikeudenmukaisuuteen liittyviä ongelmia.

Vallankäyttäjät hyödyntävät tilannetta saadakseen lyhytnäköisiä etuja ja estävät laajemman kehityksen, joka vähentäisi köyhyyttä ja ympäristön pilaamista. On myös keskusteltava siitä, miten kirkon lähetys passivoi ja vankistaa olemassa olevia valtajärjestelmiä.

Mikseivät Attac ja Ruotsin kirkko kritisoi Itä-Afrikan hallituksia, jotka vuosittain saavat satoja miljoonia dollareita apua, mutta silti veloittavat koulumaksuja ensi koulupäivästä alkaen? Tällaista tapahtuu maassa, joka käyttää kolmen vuoden peruskoulubudjettinsa verran 40-vuotisjuhlallisuuksiinsa. Maan ”vapauduttua” 40 vuotta sitten
siirtomaavallasta kaikki tärkeät tekijät, vaikkapa elintaso tai lapsikuolleisuus, ovat vain huonontuneet.

Tästä ei tietenkään pidä puhua, sillä sehän herättäisi ikäviä kysymyksiä siitä, mitkä ideologiat todella ovat vastuussa maailman ongelmista. Ei, ennemmin on käytävä yksinkertaistettua keskustelua, jossa perinteisen vasemmisto-oikeisto-akselin vasemmisto on ”hyvää”. Siksi on luonnollista kritisoida Maailmanpankkia, WTO:ta ja kauheita yrityksiä.

Attac ja arkkipiispa hyökkäävät paloauton kimppuun siksi, että se on väärän värinen, sen sijaan että miettisivät, miksi talo on syttynyt tuleen.

Ongelman ratkaisu olisi avata suljetun talouden kehitysmaat ja katkaista vallanpitäjien negatiivinen vaikutus maiden väestöön ja kehitykseen. Kun kehitysmaat integroituvat globaaliin talouteen, paineet noudattaa yhteisiä lakeja ja sääntöjä kasvavat. Tällöin tulee helpommaksi ratkaista köyhyys- ja ympäristöongelmat.

Lue koko juttu: Kehitysmaat tuhlaavat kehitysavun (Svenska Dagbladet)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s