Osingot ja irtisanomiset yhtaikaa

Terästeollisuudessa on maailmassa valtavasti ylikapasiteettia. Siksi nykyisenlaajuinen tuotanto on pahasti tappiollista, ja moni yritys tehottomimmasta päästä joutuu lopettamaan toimintansa tai ainakin supistamaan sitä. Tässä prosessissa vähennetään työvoimaa ja pääomaa, siis irtisanotaan työntekijöitä ja siirretään rahaa omistajille osinkoina.

Yrityksessä oleva pääoma on omistajiensa omaisuutta ja näkyy osakkeen kurssissa kunnes se siirretään yrityksestä ulos osinkona. Osinko on siis tavallaan vain kirjanpidollinen toimi aivan kuten osakepääoman korotuskin, jossa rahaa liikkuu toiseen suuntaan.

Terästeollisuuden liikapääoma tulee sijoittaa uusiin kasvualoihin, mm. palveluihin ja IT-teollisuuteen, tai sinne missä ikinä se nopeimmin tuottaa ihmiskuntaan uutta vaurautta. Tämä voidaan tehdä kahdella tavalla:

1. Typerä tapa: Teräsyritykset laajentavat toimintaansa kasvualoille. Tämä on tehotonta.

2. Järkevä tapa: Omistajat ottavat ylimääräisen pääomansa ulos teräsyrityksistä osinkoina ja sijoittavat sen tuottavampiin kohteisiin. Näin pääoma sijoittuu mahdollisimman tehokkaisiin ja tuottaviin yrityksiin omistajien yrittäessä löytää mahdollisimman korkean tuoton pääomalleen.

Niinpä ihmiskunnan edun mukaista olisi, että terästeollisuudessa nyt yhtaikaa irtisanottaisiin työntekijöitä ja maksettaisiin suuria osinkoja omistajille.

Tällaista tapahtuu sitä useammin mitä nopeampi rakennemuutos on menossa, mitä nopeammin työvoimaa ja pääomia on siirrettävä vanhoilta, tehottomilta, kuihtuvilta aloilta uusille kasvualoille. Nopea rakennemuutos on myös hyvin ympäristöystävällistä, sillä kasvualat ovat keskimäärin paljon vähemmän saastuttavia kuin vanhat alat. Valitettavasti muutoksen nopeus lisää epävarmuuden tunnetta osassa ihmisiä, siksikin olisi hyvä vahvistaa turvallisuutta lisääviä elementtejä yhteiskunnassamme.

Jos siis halutaan suosia työntekijöitä kapitalistien kustannuksella, ei pidä vastustaa samanaikaisia osinkoja ja irtisanomisia tai vaatia voittojen sääntelyä, vaan tulee esim. vaatia työn verotuksen vähentämistä (tai perustuloa) ja sen rahoittamista esim.
1. pääomatuloveroilla (tai ALV:llä),
2. varallisuusveroilla,
3. (ympäristö)haittaveroilla tai
4. säästöillä mm. elinkeinotuista
sikäli kun näissä on lisäämisen varaa – ainakin kohdissa 3. ja 4. on runsaasti; pääomatuloverotasosta on väitetty päinvastaistakin.

Tosin kenties pääomatuloveroprosenttiakin voisi korottaa hyödyllisesti, jos samalla poistettaisiin pahimpia yrittämisen ja työllistämisen esteitä, niin että kaikki voittaisivat.

Yritys auttaa työntekijöitä sääntelemällä voittoja – tai vielä typerämpää, osinkoja – on mielivaltaisempaa ja vääristää taloutta huomattavasti enemmän kuin saman avun antaminen verotuksen kautta. Jos halutaan auttaa, on autettava oikeasti eikä tuhottava matkalla tarpeettoman paljon ihmiskunnan vaurautta.

Kirjoittajasta:
Heli Parkkinen on vantaalainen kansalaisaktivisti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s