Kiinnijäämisriski vähensi nuorten rikoksia

Kameravalvonnan, valvojien ja rikosilmoitusherkkyyden lisääntyminen on lisännyt kiinnijäämisriskiä, mikä on vähentänyt nuorten tekemiä varkauksia ja vahingontekoja. Kuka väitti, että rikokset olisivat irrationaalisia ja siksi kannustimet eivät vaikuttaisi?

Muualla on huomattu murtovarkauksien väheneminen siksi, että elektroniikka on halventunut niin paljon, ettei sen varastaminen ole yhtä kannattavaa kuin ennen, HS kertoo.

Myös elintason nousu on vähentänyt rikoksia: vauraammalle lisätuloista on vähemmän iloa ja vapaudenmenetyksestä enemmän surua. Talouskasvu ja sosiaaliturva siis vähentävät, köyhyys ja tuloerot lisäävät kannustinta rikollisuuteen ja muuhun riskinottoon. Nykytasolla kuitenkin lisäsosiaaliturvan rajahyöty olisi kovin alhainen. Optulan johtaja Janne Kivivuori toteaa, että siksi lähinnä sosiaalista kontrollia lisäämällä voidaan enää vähentää rikollisuutta. Irrationaalisinta rikollisuutta jää silti aina jäljelle, mutta sitäkin voi vähentää kuntoutuksella ja hoito-ohjelmilla.

Tutkija: Kontrolli vähentänyt nuorten varkauksia ja vahingontekoja

3 kommenttia artikkeliin ”Kiinnijäämisriski vähensi nuorten rikoksia

 1. Jos kameravalvonta vähentää nuorten varkauksia ja ilkivaltaa niin eikö sitä pitäisi laajentaa myös muualle?Koteihin asennettavat valvontakamerat ehkäisisivät n.80 prosenttia kotona tapahtuvista rikoksista.Hälytyskeskusten livenä valvomat valvontakamerat taas estäisivät jo 99.9 prosentin varmuudella mm. kotona tapahtuvat pahoinpitelyt,insestitapaukset ja murrot.

  Mutta mikä on hinta.Täydellinen valvontayhteiskunta.Tosin olen nettipalstoja lukiessani tullut siihen tulokseen että ihmiset ovat Suomessa valmiita tähän,ellei peräti vaatimassa sitä.

  Aika iso hinta muutamasta sotketusta seinästä ja junanvaunusta.

  Tykkää

  • Hyvä pointti. Nähdäkseni Vapaasana.net ja HS eivät ottaneet kantaa siihen, mikä osa valvonnasta on hyvää ja mikä pahaa. Minusta ihmisten vapaaehtoisesti omiin tiloihinsa asentamat valvontakamerat ovat hyviä. Toisten tiloja ei minusta pitäisi saada kuvata. Ilmoitusherkkyys voi joissain tapauksissa olla hyvä asia.

   Tykkää

 2. Mutta kun yhteiskunta ryhtyy valvomaan kansalaisiaan, niin se on iso harppaus kohti autoritaarista poliisivaltiota.
  Yhdysvalloissa on jo otettu seuraava askel – valvonta tiesuluilla: http://www.checkpointusa.org/

  Yksityinen omistaja valvokoon omaa omaisuuttaan ja maksakoon sen omasta pussistaan. Hajautettu valvota on huomattavasti harmittomampaa kuin keskitetty.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s