Maahanmuuttajista

Tanskassa vireillä oleva lakiehdotus, joka tekee maahanmuuton huomattavasti aiempaa vaikeammaksi, on huolestuttava. Tämä ehdotus on selvä esimerkki sekä rasismista että taloudellisen ymmärryksen puutteesta.

Epätasa-arvo lisääntyy

Tanska yrittää lakkauttaa sosiaaliturvan kaikilta maahanmuuttajilta, jotka ovat olleet maassa vähemmän kuin seitsemän vuotta ja vaatii seitsemän vuoden asumisen ennen pysyvän oleskeluluvan myöntämistä. Kaikkein kuohuttavinta on päätos estää tanskalaisten aviopuolisoita automaattisesti muuttamasta Tanskaan. Näiden lakien rasistinen luonne on varsin ilmeinen. Jos työtön tanskalainen saa työttömyyskorvauksia, mutta työtön maahanmuuttaja ei, on tämä selkeä merkki siitä, että tanskalaiset pitävät itseään muukalaisia parempina. Jos esimerkiksi suomalainen nettinörtti muuttaa Tanskaan, tekee siellä viisi vuotta tuottoisaa työtä veroja maksaen, ja jää sen jälkeen työttömäksi, hänelle ei maksettakaan työttömyyskorvausta. Voiko tämä olla oikein?

Nimenomaan aviopuolisoiden maahanmuuttoa koskeva kohta esityksestä onkin pelottavan tuttu. Se kun muistuttaa läheisesti Nürenbergin rotulakeja—on kuin arjalaisen veren puhtaus olisi yhtäkkiä noussut uudelleen tapetille. Lain kannattajien tulisi selvästikin kerrata historian läksynsä.

Soitellen sotaan

Tiukat maahanmuuttolait eivät ole ainoastaan perusihmisoikeuksien vastaisia, vaan ne ovat myös kansantaloudellisesti järjettömiä, Tanskassakin kun on kytemässä eläkepommi. Aikaa vastaan taistellaan tällä hetkellä ikääntyvän väestön ja alati harventuvien työtätekevien voimin, aivan kuten suurimassa osassa Euroopan maita. Ainoa järkevä ratkaisu ongelmaan on sallia vapaampi maahanmuutto. Muuttajat ovat yleensä nuorta, halpaa ja kykenevää työvoimaa, joka paitsi pystyy kantamaan eläkkeiden tuoman kuorman, myös muokkaa vinoutunutta länsimaista ikärakennetta suotuisampaan suuntaan. Maahanmuutto on näin kaikin puolin lupaava, ei pelottava, ilmiö.

Parempi tie

Tanskalaisten yritys kohottaa raja-aitojaan tulee tuomita sekä rasistisena että typeränä. Toivottavasti muut länsimaat ymmärtavat tanskalaisten virheen ja valitsevat toisen suunnan. Ei vain ideologisista syistä—siksi että vaihtoehto olisi yksinkertaisesti väärin—vaan myös taloudellisista—siksi, että teollisuusmaat tarvitsevat maahanmuuttajia.

Kirjoittajasta:
Wiri Wuorimaa on Amerikassa asuva kansantaloustieteilijä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s