EU-konventti ja paikallishallinto

Euroopan oikeusasiamis Jacob Söderman puhui EU:n konventissa Brysselissä 24. kesäkuuta. ”Kaikki turhat päätökset pitäisi saada pois Euroopan tasolta. Pitäisi vakavasti katsoa, mitä voidaan päättää kylällä, kaupungissa, alueilla tai jäsenmaissa” Söderman toteaa. Hän pitää ”hölmönä”, että rahaa kierrätetään Brysselin kautta.

Oikeusasiamies tuntuu olevan pitkälti sitä mieltä, että ihmisten joita asiat koskevat eniten pitäisi saada myös päättää niistä. Kaikki päätökset tulisi siirtää matalimmalle mahdolliselle tasolle, jotta vältyttäisiin turhalta byrokratialta.

Vaikuttaa järkevän miehen puheelta.

EU:ta ei tunneta

Söderman on myös huolissaan yleisestä EU:n rakenteiden huonosta tuntemuksesta. Kansalaiset eivät tiedä mihin EU:n elimeen heidän tulisi missäkin tilanteessa vedota. Tämä on selvä merkki siitä, että EU:n yhteisösopimus on liian monimutkainen.

Tulevaisuuskonventti—mahdollisuus vai uhka?

EU:n konventin on tarkoitus pohtia Euroopan tulevaisuutta. On spekuloitu, että konventissa luotaisiinkin itse asiassa EU:lle perustuslaki. EU tarvitsee yksinkertaisemmat ja vähemmän byrokraattiset pelisäännöt, mutta vielä ei ole selvää tähtääkö konventti tähän. Toisaalta konvetti voi selkeyttää EU:n, jäsenmaiden ja pienempien osa-alueiden välisiä suhteita, mutta on myös täysin mahdollista, että se päätyy vain kahmimaan entistä enemmän valtaa Brysseliin.

Vain aika voi näyttää, millaiseksi EU:n valtarakenteet lopulta muovautuvat.

Kirjoittajasta:
Wiri Wuorimaa on Amerikassa asuva kansantaloustieteilijä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s