Suomen alueelliset erot eivät ole Euroopan suurimpia

Artikkelissaan ”Alueellinen eriarvoisuus kasvoi Suomessa Euroopan suurimmaksi” HS (22.7.03) kertoo otsikkonsa olevan valhetta: ”Esimerkiksi Belgiassa alueelliset erot ovat huomattavasti suuremmat kuin Suomessa”.

Miksi sitten moinen otsikko? Koska erot olivat vuonna 1990 vielä paljon pienemmät (siis suhteellinen muutos on ollut suurin), koska silloin työllisyystilanne oli nykyistä parempi. Huomattakoon myös, että tulonsiirtoja yksityishenkilöille ei huomioitu, eli todellisuudessa erot käytettävissä tuloissa ovat pienempiä kuin tutkimuksessa.

Talouselämä 22/2003 (s. 33) raportoi, että runsasta EU-tukea saaneiden Suomen alueiden työttömyysaste on supistunut muuta maata hitaammin, vaikka lähtötaso on korkeampi ja vaikka muuttoliike on vähentänyt työvoiman tarjontaa tukialueilla. Tukiaiset näyttävät siis kovin tehottomalta keinolta tukea alueita – työttömyys on muutoksen suurin todellinen syy. Lisäksi EU-hanketyössä osa rahoista menee kohteisiin, joita kansalliset tahot eivät pitäisi rahoittamisen arvoisina vaikka omaa rahaa olisi reilusti käytettävissä. Silti kuntaministeri Hannes Manninen (kesk) ehdottaa EU:n aluetukijärjestelmän paisuttamista yli 100 mrd eurolla!

Syrjäseutujen työllisyys vaatii kannustavaa sosiaaliturvaa (esim. perustulo) sekä oikeutta työllistyä mihin tahansa haluamaansa työhön – erityisesti ay-liikkeen oikeus kieltää ulkopuolistenkin työllistyminen (tekemistään työehtosopimuksista poikkeavin ehdoin) jättää jäljelle vain maan tuottavimmat työpaikat – työttömyysasteestamme päätellen aivan liian vähän. Rahan lapiointi tuskin auttaa.

Sen sijaan julkisia virastoja kannattaa sijoittaa alueille, joilla on tarjolla halpaa työvoimaa – yksityiset tekevät tämän pakottamattakin, kunhan markkinoiden annetaan toimia. Vastaavasti syrjäseuduilla tulee toimeen ja asuu leveästi pienemminkin palkoin. Samalla muuttopaine kasvukeskuksiin hellittäisi ja näissäkin voisi asua kohtuullisemmin kustannuksin, vaikkakin lisärakennusoikeuksien kaavoittaminen on silti tärkein keino laskea asumisen hintaa, vaikka kaikki naapurustoonsa rakentamista vastustavatkin.

Linkkejä
HS: Alueellinen eriarvoisuus kasvoi Euroopan suurimmaksi
HS-pääkirjoitus aiheesta 23.7.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s