Kerrankin lupaava EU-komissio?

Eräs EU:n pahimmista ominaisuuksista on todellisen vallanjaon puute. [Vrt. lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovallan erottaminen kansalaisten suojaamiseksi mielivallalta.] Ainoa lievite, mitä voi toivoa, on että hallitusten nimittämä komission puheenjohtaja vain sattuu ajattelemaan ja toimimaan riippumattomasti.

Itse asiassa Portugalin José Manuel Durao Barroso näyttäisi toimivan juuri näin. Hän on aloittanut hylkäämällä Saksan ja Ranskan hänen hyväksymiselleen asettaman ehdon – ”superkomissaarin” viran luomisen Euroopan talouden suunnittelemiseksi ja ”teollisten voittajien” tukemiseksi.

Uusien komissaarien ei pitäisi edustaa maitaan, mutta totta kai he edustavat hallitustensa ajattelua. Siksi on hyvä, että Barroso antoi Ranskalle vain vastuun liikenteestä ja että ruotsalainen sosiaalidemokraatti Margot Wallström siirrettiin ympäristöasioiden parista komission PR-agentiksi. On myös hyvin rauhoittavaa, että Britannia sai kaupan ja että hollantilaiset ja tanskalaiset liberaalit vastaavat kilpailusta ja maataloudesta. Veropolitiikasta vastaava komissaari tulee Latviasta, maasta, jossa on 25 prosentin tasavero ja 15 prosentin yritysvero. Laajeneminen näyttää siirtäneen Euroopan vaa’ankielen jähmeydestä uudistuksiin.

Pitäkää myös silmällä lempikomissaariani, Viron Siim Kallasta, yhtä varapuheenjohtajista; hän vastaa petosten torjunnasta. Kallas on hyvin periaatteellinen ja tehokas klassinen liberaali, joka uudisti oman maansa menestyksekkäästi. Nyt hän tekee elämän vaikeaksi Brysselin sääntelijöille ja harmonisoijille. Ellet usko hänen olevan riittävän rohkea taistelemaan oikeana pitämiensä asioiden puolesta kaikkia muita vastaan, et ole nähnyt hänen viiksiään.

——
Sittemmin Norberg onkin todennut olleensa osin väärässä:
Barrosokin haluaa Prodin tavoin nostaa EU:n budjetin 100 miljoonasta 143 miljoonaan euroon.

Linkkejä:
Uusi EU-komissio
Siim Kallas
Tanska ja Viro: työreformi työntekijöiden eduksi
Viikset

Kirjoittajasta:
Johan Norberg on ruotsalainen yhteiskuntatieteilijä, tietokirjailija ja kolumnisti. Suomennokset ovat toimituksen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s