Venäjä, pienten kansojen ystävä

Vaikka Venäjä on kautta aikojen yrittänyt olla mahdollisimman rakastettava, sitä vastaan tunnetaan käsittämätöntä epäluuloa ja vihaa monissa maissa, etenkin pienissä maissa ja naapurustossa. Nämä eivät tunne historiaa yhtä hyvin kuin todelliset Venäjä-asiantuntijat, joita löytää helpoiten Kuubasta, Myanmarista ja Zimbabwesta. Usein naapurimaat käyttävät verukkeina rajariitojaan Venäjän kanssa, mutta vaikka Venäjä on ratkaissut niitä reippaasti siirtämällä rajoja yhä kauemmaksi Moskovasta, sen viholliset eivät lepy. Russofobia on maailmanhistoriallinen kansantauti, joka pitäisi hävittää maan päältä.

Venäjänvastaisuus kohdistuu jopa viattomaan kaupunkiarkkitehtuuriin. Vuonna 1941 suomalaiset joukot osoittivat kulttuurivihamielisyyttään muuttamalla neuvostoarmeijan vastikään kunnostaman Terijoen elokuvateatteri Pobedan luterilaiseksi kirkoksi. Vuonna 1989 unkarilaiset purkivat länsirajaansa koristavan piha-aitauksen ja berliiniläiset särkivät aikansa tunnetuimman nykytaiteen tilateoksen. Vuonna 2007 virolaiset siirsivät Pronssipatsasta ja suomalaisetkin nurisivat Moskovan kaupungin lahjoittamasta Maailmanrauhan patsaasta.

Edes urheilu ei ole säästynyt venäläisvastaiselta politiikalta. Melbournen olympialaisissa vuonna 1956 unkarilaiset pieksivät Neuvostoliiton vesipallojoukkueen ja vuoden 1972 maailmanmestaruuskilpailussa Tshekkoslovakia sabotoi legendaarisen ”punakoneen”. Viiksekkäitä venäläisiä naisurheilijoita on vuosikausia pilkattu ja nöyryytetty. Salt Lake Cityn talviolympialaisissa vuonna 2002 venäläisurheilijoita vainottiin doping-syytteillä ja monilta sankareilta riistettiin heidän ansaitsemansa mitalit. Tänäkään vuonna venäläisille ei ole suotu olympiarauhaa.

Venäjän ulkopuolella asuviin venäläisiin kohdistuu monissa maissa jatkuvaa sortoa. Virossa on ollut käynnissä kansanmurha jo 17 vuoden ajan ja suomalaisetkin ovat osallistuneet siihen myrkyttämällä vironvenäläisiä roskaruoalla. Aiemmin puolalaiset yrittivät kaupata Venäjälle lihaa, joka ei täyttänyt Venäjän elintarvikeviraston korkeita standardeja. Lontoossa entisiä Venäjän kansalaisia on myrkytetty poloniumilla, minkä jälkeen Scotland Yard röyhkeästi kyseenalaisti tehokkuudestaan tunnetun Venäjän miliisin kyvyn ratkaista rikos omatoimisesti. Britannian ohella Tanska on suojellut Venäjän etsintäkuuluttamaa terroristia, Arabiemiirikunnat jopa karkotti maaperällään terrorisminvastaista taistelua käyneet urheat venäläiset asiamiehet.

Vihamieliset ja väkivaltaiset kansat hyökkäilevät vähän väliä Venäjän kimppuun kuin herhiläiset. Vuonna 1904 Japani sulki Venäjän kaalitien Kiinassa sijaitsevassa Port Arthurin satamassa ja Suomessa murhattiin venäläisten rauhanturvaajien komentaja. Vuonna 1939 ammuttiin Mainilan laukaukset ja vuonna 2008 Georgian tykistön massiivinen kranaattitulitus raunioitti yhdessä yössä Tshinvalin kaupungin. Vielä kolme vuotta sitten mielipidemittauksen mukaan venäläiset kokivat suurimmaksi turvallisuusuhakseen Latvian, mutta nyt Venäjän armeija jouduttiin hajauttamaan kahdelle rintamalle kun Georgia hyökkäsi Venäjän kimppuun.

Viimeisin sota sai alkunsa jo 1990-luvun alussa kun georgialaiset lietsoivat tshetsheenien separatismia. Kärsittyään aikansa tshetsheenijoukkojen häikäilemättömistä tihutöistä Venäjä päätti palauttaa alueelle laillisen järjestyksen. Tällöin Georgia älähti Groznyissa oleskelevien kansalaistensa puolesta ja syytti Venäjää kansanmurhasta. Georgian armeija ryhtyi humanitaarisin perustein sotilaalliseen interventioon ja marssi Kaukasuksen poikki kohti Moskovaa…

Ähh, anteeksi, kartta oli väärin päin. Otetaanpa uusiksi: se oli siis alati pienten kansojen itsemääräämisoikeutta ja ihmisoikeuksia puolustava Venäjä, joka lähetti joukkonsa Kaukasuksen poikki kohti Tbilisiä. Ellei Vladimir Putinille nyt myönnetä Nobelin rauhanpalkintoa, se on uusi osoitus maailmaas riivaavasta russofobiasta.

Venäjällä on monta vihollista, mutta niitä yhdistää yksi yhteinen tekijä, jonka syytä kaikki Venäjän ongelmat perimmältään ovat: Yhdysvallat. Sen sijaan Venäjällä itsellään ei ole mitään tekemistä Euraasian kriisien kanssa.

REVIISORI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s