Älä osta mitään -päivä, redux

ÄOM-päivästä olen jo joskus kirjoittanut pidemmän jutun. Siispä tällä kertaa se ansaitsee vain blogi-anekdootin.

Hyvä ystäväni Patrick mielestäni tänä Älä Osta Mitään-päivänä ylitti itsensä: hän paitsi kulutti täysin päivän kannattajien aatetta vastaan, myös heidän ohjeidensa mukaan. Hän nimittäin tuli ostaneeksi kirjan.

Kirja on tarkkaan harkittu kestohyödyke, kovakantinen kun on. Se voisi säilyä isältä aina pojanpojalle, rikkoutumatta. Sisällöltään kyseinen kirja on myös painava klassikko; vuosisadat eivät juuri ole kuluttaneet sitä. Sen sisältämät ajatukset ovat luultavasti nostaneet köyhyydestä kymmeniä tai satoja miljoonia, vaikka silti sen hinta on nyt jostain hassusta syystä vain 20€. Ehkä juuri siksi… Sitä ei myöskään tarvinnut etsiä maan ääreltä, vaan kilometrin päässä oleva kirjakauppa täytti jo tarpeen.

Kyseessä tietysti oli täysi laitos Adam Smithin Kansojen varallisuudesta (engl. An Inquiry into the Nature and the Causes of the Wealth of Nations). Kirja, joka itsessään selitti jo jokunen vuosisata sitten miksi yhteiskunta toimii parhaassa tilassaan juuri tällaisen yksityisen talouden keinoin. Sama kirja myös on yhtä pitkään perustellut, miksi suurin osa ÄOM-aktiivien väitteistä on yksinkertaisesti puppua.

Tuossa varmuudessa oli myös vain johdonmukaista, että ystäväni käveli kotiin vielä sorbettibaarinkin kautta — hänhän osasi, ja osaa, nauttia kehittyneen yhteiskunnan pienistäkin iloista. Kun ÄOM-aktiivi kärsii nälkää, ystäväni nautiskelee hyvästä kirjallisuudesta ja maukkaasta ruoasta, täysin tietoisena siitä, että näin tehdessään hyödyttää myös muita. Ei siis ota heiltä pois.

ÄOM-aktiivin kannattaisi ostaa sama kirja kuin ystävänikin. Hän voisi paremmin, sitten.

Linkki:
Sampo Syreeni: Epäsosiaalisuuden päivä

2 kommenttia artikkeliin ”Älä osta mitään -päivä, redux

    • Puhutko lehden lukijoista yleensä? Mielipiteet varmaan vaihtelevat. Minä kannatan perustuloa, jotkut muut eivät. Minusta sen rinnalla tulee olla pari muuta tukimuotoa, jotka huomioivat poikkeuksellisen korkean menotarpeen (esim. sairauskulut) tai työkyvyttömyyden ja sen tason tulisi olla niin alhainen, että nykyistä paljon harvempi työkykyinen viitsisi elellä tuilla ja keskimäärin ihmiset tekisivät paljon nykyistä enemmän töitä.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s