Pääkaupunkiseutu elättää maakuntia

Ruuhka-Suomi elättää muuta maata, kertoi HS 18.1.09. Uudeltamaalta peritään veroja 2158 – 2824 euroa/asukas enemmän kuin maksetaan tukia ja valtionhallinnon kuluja. Investointeja ei laskettu, ”niistäkin tosin suurin osa menee maakuntiin.”

Pelkkä pääkaupunkiseutu nettomaksaa ”Lapin, Kainuun, koko Pohjanmaan ja Karjalan sekä Keski-Suomen” kulut. Esim. Kainuu saa 2937 euroa/asukas enemmän kuin maksaa. Nettomaksajia ovat Uusimaa, Häme, Varsinais-Suomi ja Kymenlaakso. Pitäisikö näiden itsenäistyä, niin muut saisivat repiä siltarumpuja toistensa selkänahoista syyttelemättä Helsingin herroja?

VS: Pääkaupunkiseutu maksaa, syrjäseudut ovat saajia ”- – valtion menot pääkaupunkiseudulla ovat suurelta osin koko maata palvelevia menoja, julkisten virastojen työpaikkoja, joista koituu verotuloja heikommin kuin niistä yksityisistä toiminnoista, jotka tulisivat samoihin tiloihin, mikäli virastot lakkautettaisiin. Nämä menot siis saattavat olla haitallisia pääkaupunkiseudulle – -” (Osmo Soininvaara ym.) – siis todellisuudessa Uusimaa on vieläkin suurempi nettomaksaja, kuin em. laskelmat osoittavat.

Maakunnat vastuuseen omista liikenneinvestoinneistaan

kirjoittaa Osmo Soininvaara. ”Tie- ja ratahankkeiden rahoitus pitäisi siirtää valtiolta kunnilla ja/tai maakunnille. Samalla valtio tietysti siirtäisi kunnille sen määrän rahaa, jota infrahankkeisiin yleensä on käytetty. Näin päästäisiin mankumiskulttuurista rationaalisiin investointipäätöksiin. – – ” (18.1.09)

”Nyt maakuntien karvalakkilähetystöjen on järkevää vaatia rahaa kuinka järjettömiin hankkeisiin tahansa. Maakunnassa kannattaa valtion rahoin rakentaa vaikka pyramideja, koska tuohan se työtä ja rahaa maakuntaan. Aika vähäistä liikennetarvetta varten Suomessa on moottoriteitä rakennettu.”

”Tiedän paljon hankkeita, jota olisivat jääneet toteutumatta tällä menettelyllä, mutta tiedän paljon myös hankkeita, jotka olisivat toteutuneet paljon aikaisemmin, jos asiasta olisi päästy päättämään paikallisesti odottamatta valtion rahoitusta.” Mm. ruuhkaisen taloutemme sydänväylän Kehä I:n parannus, joka oli ministeriön laskelmien mukaan ylivoimaisesti kannattavin tieinvestointi mutta jonka maakuntatiet syrjäyttivät taas kerran tulevaisuuteen.

Yksi kommentti artikkeliin ”Pääkaupunkiseutu elättää maakuntia

 1. Tuoreissa kohu-uutisissa kerrotaan miten Helsingistä ja monelta muultakin paikkakunnalta maksetaan valtiolle enemmän veroja kuin valtio antaa niille rahaa. Varmaan tuommoinenkin epäsuhta on olemassa, mutta se on nykyihmisten kannalta merkityksetön.

  Joskus kalevalais-maalaisliittolaisena aikana ihmiset saattoivat samaistua johonkin paikkakuntaan tai maantieteelliseen kohteeseen. Nykykansalainen on tietoinen, valistunut, liikkuva ja samaistuu ammatillisiin ja sosiaalisiin ryhmiinsä.

  Verotuksessa on suuria epäkohtia nimenomaisesti ammatillisen ja sosiaalisen syrjinnän vuoksi.
  Räikeimmin syrjiottyihin kuuluvat nykyään vuorineuvokset, kauppaneuvokset, ylijohtajat ja pääjohtajat. He joutuvat maksamaan veroja valtiolle huikeasti enemmän kuin valtio antaa heille minkäänlaisina tulonsiirtoina tai tukina.
  Tässä on todellista ainesta kohu-uutisille!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s