Liberaalit voittivat Saksan Hessenissä

Markkinaliberalismilla kampanjoinut FDP on Hessenin osavaltiovaalien suurin voittaja. Se sai parhaan tuloksen yli 50 vuoteen. Vuosi 2009 on Saksan supervaalivuosi.

Liberaalimpi linja

FDP:n yllätysvoitto Saksan Hessenissä johtui siitä, että puolue kannattaa liberalismia, mm. alempia veroja, työmarkkinoiden vapauttamista ja sosiaaliturvaviidakon korvaamista perustulolla? Ehkä, mutta demareiden aie yhteistyöstä vasemmiston kanssa vihastutti äänestäjät, kirjoittaa The Economist.

Lehti korostaa, että vaikka finanssikriisistä syytetään ”uusliberalismia” ja hallitus lisää menoja, äänestäjät kannattivatkin nykyistä vapaampaa taloutta ja vähäisempää sääntelyä ja byrokratiaa ajavaa puoluetta. Siinä missä Saksassa keski-ikään tulevissa on punavihreä piikki, nuorissa on piikki liberalismiin, he pitävät globalisaatiosta ja yksilöllisyydestä. Porvarit voittivat vaalit, ja liberaalimman FDP:n voitto oli tavattoman paljon suurempi kuin CDU:n.

CDU on hallituksessa taipunut demareiden vaatimaan minimipalkkaan. FDP vastustaa tätä ja haluaa liberalisoida talouden ja painottaa yksilönvapautta kokonaisuudessaan. Vuoteen 1998 FDP oli pääsääntöisesti hallituksessa CDU:n tai SPD:n kanssa, sittemmin oppositiossa. Sen gallup-kannatus on noussut 14 %:iin.

Koko Saksan liittohallitus joutuu tukeutumaan FDP:hen?

Voitto vahvistaa FDP:n vaikutusvaltaa parlamentin toisessa kamarissa, jonka voimasuhteet riippuvat liittomaiden poliittisista kokoonpanoista. Osana osavaltion hallituskokoonpanoa se pystyy estämään eräänlaisella vetoäänellä osavaltiota äänestämästä esimerkiksi jonkin liittohallituksen esityksen puolesta. Osavaltioilla, joiden hallituksessa se on, ei ole toisessa kamarissa enemmistöä, mutta Hessenin myötä liittohallitus menetti enemmistönsä toisessa kamarissa, ja joutuu hakemaan tukea joko FDP:ltä tai Vihreiltä. FDP:tä pidetään todennäköisempänä, koska sen avulla on saavutettavissa suurempi ja siten varmempi enemmistö.

SPD:n ote ”punaisesta Hessenistä” heltyi

Uudet osavaltiovaalit järjestettiin vain vuoden päästä edellisistä, kun sen enempää CDU ja FDP kuin SPD ja Vihreät eivät onnistuneet saamaan enemmistöä. SPD yritti vähemmistöhallitusta Vihreiden kanssa Vasemmistopuolueen (ex-kommunistit) tuella, mutta joukko omia kansanedustajia kielsi SPD:ltä tuen, sillä se oli edellisessä vaalikampanjassa luvannut ettei toimisi yhteistyössä Vasemmistopuolueen kanssa.

Näissä vaaleissa äänestäjät tuomitsivat SPD:n vaalilupauksen pettämisestä, ja puolue sai historiansa huonoimman tuloksen Hessenissä, joka kerran tunnettiin Saksassa ”Punaisena Hesseninä” – siitäkin huolimatta että Saksan talouselämän keskus Frankfurt sijaitsee siellä.

Kristillisdemokraatit ottivat menetyksiään hieman takaisin

CDU paransi tulostaan marginaalisesti, mutta ottaen huomioon, että vertailukohtana on vuoden takainen tulos, jota jo pidettiin rökäletappiona, ei tulos sittenkään ole kovin kummoinen. Saksan ulkopuolella vaalit on kuitenkin usein leimattu CDU:n voitoksi, ja jätetty FDP kokonaan mainitsematta, sillä pääseehän Hessenin CDU:n kiistelty johtaja Roland Koch, joka toimi vuoden ajan vt. pääministerinä kun kukaan ei pystynyt muodostamaan uutta hallitusta, nyt muodostamaan hallituksen, yhdessä FDP:n kanssa.

CDU:n edustajat eivät vaikuttaneet puolueen tuloksesta kovin onnellisilta, mutta kehuivat porvarillista enemmistöä, ja sanoivat sen itse asiassa olleen koko ajan heidän päätavoitteensa. Tosin vielä kampanjan aikana Koch varoitteli äänestämästä FDP:tä.

Vihreätkin paransivat, Vasemmistopuolue ei pudonnutkaan

FDP:n ohella Vihreät paransivat myös tulostaan – saksalaisten kommentaattorien mukaan tyytymättömien SPD:n kannattajien ansiosta – ja saivat parhaan tuloksensa Hessenissä koskaan jääden kuitenkin edelleen FDP:n taakse.

Illan huono uutinen oli, että Vasemmistopuolue, jonka uskottiin gallupeissa jäävän jopa 5 % äänikynnyksen alapuolelle, pääsi edelleen rimaa hipoen sisälle parlamenttiin.

Hessenin osavaltiovaalien tulos

CDU 37,2% (+0,4) 46 (+4)
SPD 23,7% (-13) 29 (-13)
FDP 16,2% (+6,8) 20 (+9)
Vihr 13,7% (+6,2) 17 (+8)
Vas 5,4% (+0,3) 6 (+/-)
muut 3,8% (-0,7%) – (+/-)

Yllä ovat ääniprosentit, paikat ja muutos. Paikkalukujen summa on muuttunut. Tämä johtuu Saksan erikoisesta vaalijärjestelmästä, jonka vuoksi lopullinen parlamenttipaikkojen kokonaismäärä vaihtelee. Äänestäjillä on kaksi ääntä, yksi yhden ehdokkaan vaalipiirissä, josta ehdokas valitaan enemmistövaalilla kuten Britanniassa ja USA:ssa, sekä toinen suuremmassa, monen ehdokkaan vaalipiirissä, jossa käytetään suhteellista vaalitapaa. Jälkimmäisen tarkoitus on tasata paikat vastaamaan puolueiden voimasuhteita, mutta jos puolue saa enemmistövaalilla läpi useampia ehdokkaita kuin sen suhteellinen ääniosuus edellyttäisi, se saa pitää ylimääräiset paikat, ja muille jaetaan suuremmista vaalipiireistä riittävä määrä tasauspaikkoja, jotta paikkamäärät suunnilleen vastaavat ääniosuuksia.

Hessenin kaikkien parlamenttivaalien tulokset toisen maailmansodan jälkeen ovat nähtävissä täällä.

TS: CDU ja FDP voittivat Hessenissä ”Syy vaalitappioon oli SPD:n edellisen pääehdokkaan Andrea Ypsilantin vaalivalhe. Hän yritti lupaustensa vastaisesti kaksi kertaa tulla valituksi osavaltiopääministeriksi entisten kommunistien äänin. Se ei onnistunut, kun osa puoluetta ei seurannut häntä.”
Hesse’s election – A strange liberal revival (The Economist, 22.1.09)
VS: Liberaalimpi linja toi FDP:lle voiton?
FDP:n valtakunnallinen suosio 12 – 16 %! (eri lehtien kyselyitä vaalien jälkeen)
Wp: Hessen

2 kommenttia artikkeliin ”Liberaalit voittivat Saksan Hessenissä

  1. Yleensähän sosialistien kannatus nousee, kun yhteiskunnassa on kriisitilanne, mutta nyt vaikutus onkin vice versa; tämä kertoo sosialistileirin vääjäämättömästä tuhosta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s