Paristusseksin kieltolaki alisti ulkomaiset prostituoidut väkivallalle, köyhyydelle ja ylitöille

Paritusseksin oston kieltävä lakimme on vähentänyt ulkomaisten prostituoitujen kysyntää ja ajanut ostotilanteet nopeiksi ja piiloon, mikä on vaikeuttanut asiakkaiden valintaa. Laki on johtanut lisääntyneeseen väkivaltaan ja hintojen laskuun sekä painostanut prostituoidut ottamaan enemmän asiakkaita. Uusi-Seelanti salli parituksen ja seksityö on nyt turvallisempaa.

Seksialan ammattiliitto Salli ry. on vaatinut parituksen määrittelemistä tarkoittamaan vain ihmiskauppaa tai pakottamista, siis varsinaisen parituksen laillistamista. Jatkossa prostituoidut saisivat siis palkata apulaisia, ostaa ulkopuolisia palveluita, asua vuokralla tai mennä bordellin palkkalistoille, vain heidän pakottamisensa olisi kiellettyä.

Tutkimuksen teki Pohjoismainen tasa-arvotiedon keskus NIKK tasa-arvoministerien toimeksiannosta ja uutisen välitti Suomen Naistutkimuksen Seura ry – SUNS. Anne-Maria Marttila Helsingin yliopistosta oli yksi 11 pohjoismaisesta tutkijasta.

Uuden-Seelannin malli: paritus lailliseksi 2003

BBC:n artikkeli kertoo tyytyväisten seksityöläisten kokemuksista Uudessa-Seelannissa, jossa bordellit mahdollistavat turvalliset työolot. Lisäksi laki määrää kondomin pakolliseksi kaupallisessa seksissä, myös suuseksissä. Myös matalatasoisin prostituutio on nyt entistä parempaa ja turvallisempaa. Riistävät bordelliemännät alkavat nyt harveta markkinoilta kilpailussa työvoimasta: nyt työntekijöiden on helpompi vaihtaa riistävä työnantaja parempaan, kun paritus on laillista. Lisäksi poliisilta voi pyytää apua, kun ei enää ole osallinen rikoksiin. Parlamentaarinen raportti vahvisti lain myönteiset vaikutukset, joskaan ongelmat eivät ennenkään olleet yleisiä. Ammatin stigma ei kuitenkaan ole vielä ehtinyt kadota, vaan se on tapana jättää pois CV:stä.

Prostituoitujen ammattiliiton tiedottaja Anna Reed kertoo rakastaneensa työtään: ”Minulla oli seksiä, rahaa ja miehiä” ja halveksivansa kliseitä siitä, että (kaikki) prostituoidut olisivat uhreja.

BBC: Selling sex legally in New Zealand (BBC 17.3.09)
Seksinostolaki hyvä suomalaisille prostituoiduille, mutta huono ulkomaalaisille (mainittu tutkimus kieltolaista, norden.org 16.3.09)
IS: Seksinostajat suosivat nyt kotimaista (uutinen em. tutkimuksesta)
VS: Makuukamaripuuhat poliisin valvontaan (VS 9.11.03)
Anna Kontula: prostituoidun valintaa on kunnioitettava; valtavirtafeminismimme on Dvorkinin saastuttamaa (VS 7.9.08)
Kimmo Kiljunen kieltää (Teknokekko 21.2.09)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s