Anttila: Maksakaa lisää maataloustukia, jotta ruoan hinta nousisi

Maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk) vaatii veronmaksajia kustantamaan korkeampia juuston vientitukia, jotta juustojen hinta Suomessa nousisi. Maksamme ylihintaa ruoasta ja päälle liikaveroja, yhteensä 5 miljardia euroa vuodessa maataloustukia.

Kansa on suuttunut ministeri Anttilalle, kun tämä haluaa lisätä juuston vientitukia ”maidon ylituotannon” ja juuston ”liian halvan hinnan” vuoksi. Oikeasti ylituotanto johtuu liioista tuista. Ilman niitä ruoan tarjonta sopeutuisi kysyntään. Kehitysmaita taas vientitukemme haittaavat, koska kehitysmaiden köyhät ovat pääsääntöisesti töissä sikäläisessä maataloustuotannossa, joka usein on täkäläistä ekologisempaakin lämpimämmän ilmaston vuoksi. Jos köyhiä halutaan auttaa, annetaan heille rahaa. Se on halvin tapa auttaa heitä ja se kannustaisi myös sikäläisen ruoantuotannon kehittämiseen.

Vauvasta vaariin maksamme keskimäärin 1000 euroa vuodessa maataloustukia. Kokonaissumma on 5 miljardia euroa – tai Helsingin Sanomien mukaan 4 miljardia euroa vuodessa, ja kummassakaan luvussa ei laskettu päälle maataloutemme ympäristöhaittojen kustannuksia tai haittoja kehitysmaille ja kilpailun vääristymiselle.

VS: Maataloustuki – sinäkin maksat tuhat euroa vuodessa (9.12.2005)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s