Kapitalismi poisti lapsityön – kunta orjuutti Oliver Twistin

Ennen kapitalismia lapset usein näkivät nälkää ja joutuivat rankkoihin maatöihin kuten yhä monessa kehitysmaassa. Kapitalismi nosti tuottavuutta ja elintasoa niin, että vähitellen vanhemmilla oli varaa ottaa lapsensa pois töistä ja sosialistisemmasta Manner-Euroopasta syntyi valtava muuttoliike kapitalistisempaan Britanniaan. Toisin kuin ”Oliver Twist” ja muut kunnan orjiksi myymät, joista kauhukertomukset on kirjoitettu, vapaat lapset vaihtoivat usein työnantajaa paremman palkan ja työolojen perässä.

Britannia oli ensimmäisiä kapitalismin ja teollistumisen piiriin siirtyneitä maita. Tämä tarjosi perheille ja lapsille parempia työtilaisuuksia ja –oloja kuin maatyö. Britannian väkiluku lisääntyikin nopeasti vuoden 1800 molemmin puolin, hintataso laski ja elintaso nousi huomattavasti. [3][4]

Tehdastyö paransi lasten oloja

Sekä ennen että jälkeen teollisen vallankumouksen Britannian ja USA:n ne lapset, joille ei ollut tarjolla tehdastyöpaikkoja, olivat paljon huonommissa oloissa kuin ne, joille oli.[5]

Teollisen vallankumouksen mahdollistama, usein kurjakin tehdastyö pelasti lapsia ja perheitä nälänhädältä. Tehtailijoilla ei ollut valtaa pakottaa heitä tehtaisiinsa. [4]

Kauhukertomukset koskevat kuntien sijoittamia ”lapsiorjia”

Sen sijaan orvot ja muut lapset, joista heidän vanhempansa eivät pystyneet lainkaan huolehtimaan, otettiin kuntien työtaloihin ja myytiin niistä viranomaisten sijoittamina ”orjiksi” tehtaisiin. [4]

Osana kapitalismin voittoa feodalismista oli se, että vapaa sopiminen työpaikoista korvasi 1800-luvulla vähitellen viranomaisten ylläpitämän orjuuden. [4]

Myös historioitsija Robert Hessen korostaa kuntien köyhäintalojen tai viranomaisten myyneen lapsia pitkiksi ajoiksi ”kunnallisiksi oppipojiksi” (”parish apprenticeship”) kuin orjiksi. Hänen mukaansa ensimmäinen lasten tehdastyösuojelulakikin (Apprentice Bill, 1802) säädettiin suojelemaan nimenomaan näitä hallinnon ”virtuaalisiksi orjiksi” myymiä lapsia, ei vapaiden markkinoiden tehdastyöläisiä. [4]

Nämä kunnanoppipojat olivat siksi suosittua työvoimaa, että vapaat lapset vaihtoivat usein tehtaasta toiseen paremman palkan ja työolojen perässä ja heidän vanhempansa valvoivat heidän olojaan. [6]

Myös Charles Dickensin kuuluisa romaanihahmo Oliver Twist oli ”kunnanoppipoika”.[7] Muutkin kauhutarinat aiheesta koskevat lähinnä juuri kunnanoppipoikia. [4]

Kommunisti Friedrich Engels: olot olivat väitettyä parempia

Vaikka tuolloin palkkatyössäkin olevien lasten asema oli kaukana ihanteellisesta, pahimpien olojen kuvaukset kuten vaikutusvaltainen ”Sadlerin raportti”, ovat hyvin vääristeltyjä poliittisin tarkoitusperin, minkä jopa Marxin kanssa ”Kommunistisen manifestin” kirjoittanut Friedrich Engels myönsi kirjassaan: ”mitä harhaanjohtavimpia ja virheellisimpiä väitteitä”. [4][8]

Lastensuojelulait haittasivat lapsia?

Philip Gaskellin mukaan vapaisiin lapsiin kohdistuneet myöhemmät työsuojelulait aiheuttivat todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä. Lakien vuoksi joukoittain lapsia menetti työnsä. [9]

Vuoden 1833 tehdaskomission raportin mukaan työolot olivat parhaat uusimmissa ja suurimmissa tehtaissa.[4] Näihin kuitenkin tehtiin eniten tarkastuksia, joten niiden omistajat katsoivat helpoimmaksi erottaa lapset, jotka näin joutuivat syrjäisempiin pikkupajoihin huonompiin oloihin,[4] osa kerjäläisiksi, kiertolaisiksi, rosvoiksi tai prostituoiduiksi.[10]

Lapsityön vähenemisen syyt

Encyclopedia of Economic and Business History -tietosanakirjan mukaan taloushistorioitsijat selittävät lapsityön vähenemisen johtuneen elintason noususta, joka salli vanhempien pitää lapsensa kotona. Kouluvelvollisuus tuli niin myöhään, ettei se voi selittää tapahtunutta. Sosiaalihistorioitsijat korostavat ylemmiltä luokittua opittua perhemallia, jossa isä on yksin perheen elättäjä. Uusimpien koneiden operoinnin sanotaan myös sopineen parhaiten aikuisille miehille. [11]

Nykyajan lapsityöläiset

Nykyajan lapsityöläisten tilanne on sama. Rikkaiden maiden kansalaisjärjestöt ovat saaneet eräitä kehitysmaiden yrityksiä irtisanomaan lapsityöntekijänsä, jotka ovat tällöin usein päätyneet prostituoiduiksi, rikollisuuteen tai nälkäkuolemiin. Sen sijaan kapitalismin nostaessa kehitysmaiden elintasoa vanhemmille tulee vähitellen varaa pitää lapsensa poissa töistä, mikä on tapahtunut maassa toisensa jälkeen Suomi mukaanlukien.

Niin ennen kuin nyt lapset ovat olleet tehdastyössä lähinnä siksi, että vaihtoehtoiset työt monia maataloustöitä myöten olisivat vielä rankempia ja kurjempia, ellei valtion tehtaisiin orjuuttamia lapsia lasketa.

Hikipajojen työllistämismahdollisuuksien rajoittaminen voi johtaa lasten nälkiintymiseen. Kun Yhdysvalloissa esiteltiin Child Labour Deterrence Act, arviolta 50 000 lasta erotettiin töistään vaatetusteollisuudesta, ja moni heistä joutui turvautumaan töihin kuten ”kivenmurskaus, katuammatit ja prostituutio”. UNICEFin tutkimus Maailman lasten tila vuonna 1997 totesi nämä vaihtoehtoiset työt ”vaarallisemmiksi ja riistävämmiksi kuin vaatetusteollisuuden.”[1]

Lisätietoja viiteluetteloineen:
Lapsityö (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s