Bussisääntely seitsenkertaisti hinnan

Kaikkien alojen yrittäjät pyrkivät lobbaamaan poliitikot estämään kilpailun. Bussiliikenteessä tällaisen poliitikkojen suosikeille monopoleja myöntävän lain nimi oli ”linjaliikennelupa”, mutta EU pakotti Suomen poistamaan sen 2.12.2011 alkaen. Halpalinjayhtiö Onnibus vie Tampereelta Poriin 3 eurolla, kun ennen hinta oli 20 euroa. Onnibus aikoo laajentua sitä mukaa kuin sääntelyä puretaan. Bussikartelli ”Matkahuolto” on vastannut mafiamaisesti.

Sääntely puretaan asteittain vuoteen 2019 mennessä, ja Onnibus-yhtiö aikoo laajentaa reitistöään samaan tahtiin. Halpuus perustuu halpalentoyhtiöiden tapaan korkeaan käyttöasteeseen. Britannian Megabus ja Ruotsin Swebus Express ovat olleet vastaavia menestystarinoita. [1]

Matkahuolto on vastannut halpalinjakilpailuun ”mafiatyylisesti”, toimittaja Sampsa Oinaala kirjoittaa Hesarissa. Onnibusin ei sallita kuljettavan linja-autorahtia, eikä matkahuolto.info-aikataulupalvelu kerro sen vuoroista. Siitä huolimatta Onnibusin liikennöinti alkoi niin hyvin, että se alensi tammikuussa hintojaan entisestään. [1]

Matkahuollon omistaa Linja-autoliitto, jonka tehtävänä on ”vaikuttaa julkiseen valtaan – – siten, että liiton jäsenet voivat harjoittaa joukkoliikennettä taloudellisesti kannattavalla tavalla”[2]. Siis tarkoituksena on lobata valtiolta monopoli linjoille, jotta surkealla laadulla ja korkeilla hinnoilla voitaisiin tehdä ylivoittoja.

Poliitikkojemme irtopisteidenkeruu on tullut kalliiksi kansalaisille ja kansantaloudelle: se on seitsenkertaistanut hinnan ja ajanut monia turhaan autoihin tai matkojen välttelyyn.

Eikö teoriassa bussisääntelystä ole hyötyä?

Vaikka joskus teoriassa sääntelystä voisi olla hyötyä, yleensä tällaiset lobbausjärjestöt pääsevät sanelemaan sääntelyn suunnan ja tulos on aivan muuta kuin idealistisimmat toivoivat. On parempi, että lobbareille ei edes luoda kannustinta haaskata resurssejaan lobbaukseen, vaan valtiolta kielletään tällainen sääntely.

Kaikkien maiden bussiyhtiöliitot ovat keränneet ”todistusaineistoa” eli lobbausmateriaalia siitä, miten valtion on välttämätöntä säännellä ja tukea bussiliikennettä. Moni liberaalikin on haksahtanut tähän, minäkin vielä jokin aika sitten, koska eihän kellään ole intressiä kerätä vastatodistusaineistoa – paitsi ehkä markkinoille tähtäävällä uudella yrittäjällä, jonka resurssit eivät riitä läheskään yhtä laajaan lobbaukseen.

Esimerkiksi väitetään, että vapailla markkinoilla yritys ajaisi pysäkeiltä juuri ennen kilpailijan bussejasi poimiakseen enemmistön asiakkaista. Käytännössähän tämä johtaisi molempia yrityksiä haittaavaan miinussummapeliin, jonka ne ratkaisisivat sopimalla aikataulujen lomittamisesta. Vaikka jossain tapauksessa merkittäviä pitkäaikaisia ongelmia tulisikin, koituva tehottomuuskustannus olisi siinäkin poikkeustapauksessa ehkä 40 %, ei 600 % kuten nyt julkisen sektorin vuoksi.

(Lisäys: toisin kuin HS antoi ymmärtää, matkan keskihinta on 9 euroa, mikä antaisi tehottomuuslisäksi 122 % + nykyinen puolivapaiden markkinoiden tehottomuuslisä.)

Vapaat markkinat eivät ole täydellisiä, mutta jos niissä on tehottomuutta, uudet yrittäjät voivat aina tuoda parempia ratkaisuja, ja kartellitkaan eivät pysty sitä estämään, kuten Matkahuollon esimerkki osoittaa. Poliitikot ja virkamiehet ovat myös epätäydellisiä, mutta mikä on vielä paljon tuhoisampaa, he myös pystyvät estämään uudet ja paremmat ratkaisut.

Älä hyväksy mitään poliitikkojen puuttumista joukkoliikenteeseen, tai jos hyväksyt, sen on oltava esimerkiksi alennettu verokanta tai muu kaikille yrittäjille aivan samanlainen rahatuki, kenties myös vuokralle vapaasti huutokaupattavaa, neutraalia infrastruktuuria, ja niissäkin on riskinsä.

EU?

Jos EU:lla olisi vain oikeus näin kieltää sääntelyä, EU voisi olla melko hyödyllinen elin. Nyt se useammin lisää kuin poistaa sääntelyä, sillä lobbarit toimivat tehokkaasti sielläkin. Lobbarit eivät ole aina yrittäjiä, myös kaiken maailman liitot ja yhdistykset ajavat itseään suosivaa sääntelyä ”yleisen hyvän” nimissä monimutkaisin verukkein, joita tavallinen äänestäjä ei ehdi tutkia sen syvällisemmin.

Lisätietoja:
Joukkoliikenne (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s