Ryhmäavioliittojen aika alkoi?

Brasiliassa kolmikko vihittiin avioliittoon toukokuussa – juristit riitelevät, onko laissa lukumäärärajoituksia. Brittituomioistuin peruutti joulukuussa jenkkinaisen karkotuksen, koska tämä on efektiivisesti kolmen hengen avioliitossa brittien kanssa; maaliskuussa toinen määräsi lapselle kolme vanhempaa, lesboparin ja homoisän. Feminismi ja naisen itsenäisyys ovat polyamoristien motiiveja.

Ovatko lukumäärärajoitukset oikein?

Toimittaja Jean Hannah Edelstein kysyy The Guardianissa, millä oikeudella valtio kieltää yli kahta ihmistä vannomasta toisilleen ikuista rakkautta, eikö se ole yhtä outoa kuin kieltää sukupuolen perusteella. ”Ellei turvauduta uskonnollisiin argumentteihin, tai logistisiin (valmistaako Ikea tarpeeksi suuria vuoteita?), tämä tuntuu vähän epäliberaalilta.

Edelsteinin mukaan ehkä harvempi liitto rikkoutuisi, jos useampaa rakastavien ei olisi pakko valita ja ihmisten ei olisi pakko löytää yhdestä ainoasta kumppanista kaikkia tarvitsemiaan ominaisuuksia.

Feminismi ja vapaaehtoisuus

Jesse Matilaisen pro gradu -tutkimuksen tavoittamat 76 suomalaista polyamoristia olivat lähinnä urbaaneja feministejä. He korostivat suostumuksen, vapaaehtoisuuden merkitystä parisuhteissa, mikä heijasti tasa-arvon ihannetta.

Helena Echlin mainitsee The Guardian -lehden artikkelissaan syitä valita polyamoria: feminismi, naisen riippumattomuus ja tasa-arvo, yksiavioisuuden ongelmat, yhteisöllisyys, rehellisyys, ihmisluonto ja yksiavioisen stereotyypin epäsopivuus. Jim Fleckenstein korostaa pettymystä yksiavioisuuteen liittyvää laajaa pettämistä ja avioeroja.

”Moniavioisuus on naisten sortoa!”

Naisten pakottaminen naimisiin on naisten sortoa. Moniavioisuuden vastustajat usein sekoittavat nämä tahallaan keskenään. Moniavioisessa suhteessa voi myös olla yksi nainen ja monta miestä, näin on monessa Suomenkin epävirallisessa polyamorisessa liitossa.

”Moniavioisuus on kristillistä”

Kansan Uutisten uutisen ”Raamatun sankarit pitivät seksiorjia ja useita vaimoja” mukaan moniavioinen avioliitto on nimenomaan kristinuskon mukainen avioliitto. [3]

Brasilia

Brasiliassa julkinen notaari Claudia do Nascimento Domingues vihki kolme henkeä avioliittoon toukokuussa 2012 ja sanoi, että tätä ei ole kielletty laissa. Avustaneen juristin mukaan avioliittosopimus suojaa eron tai kuoleman sattuessa. Perheoikeuksien komission juristi pitää vihkimistä absurdina ja laittomana ja uskonnolliset järjestöt ovat tuominneet sen.

Britannia

Britanniassa laki kieltää efektiivisesti moniavioiset suhteet. Britanniassa kuitenkin oikeus peruutti joulukuussa 2011 oleskeluluvattoman yhdysvaltalaisen ”kakkosavovaimon” karkotuksen ihmisoikeuslakien perusteella, koska naisella oli yhteinen lapsi ja perhe-elämä pariskunnan miehen kanssa.

Brittituomioistuin tuomitsi maaliskuussa 2012 lapselle 3 vanhempaa. Tuomarin mukaan kolmaskin vanhempi voi olla tärkeässä roolissa lapselle. [2]

Ryhmäavioliitot ennen

Brasilian Caingang-yhteisössä 8 % liitoista oli ryhmäavioliittoja, joihin saattoi kuulua yhtaikaa ainakin kaksi miestä ja ainakin kaksi naista.[6] Myös Australiassa,[7] Hawaijilla,[8] Intiassa (Toda-kansa) ja Melanesiassa[8] on ollut ryhmäavioliittoja. Suomen sosiologian isä Edward Westermarck on kuvannut osaa näistä maailmankuulussa teoksessaan The History of Human Marriage (1891).

Nykyään lukumääräneutraali avioliitto tarkoittaisi mm., että perheen kaikki vanhemmat olisivat oletusarvoisesti huoltajia ja perillisiä.

Liberaalien kanta

Puhtain liberaali kanta olisi, että biologiset vanhemmat voivat päättää lapsen huoltajuudesta haluamallaan tavalla ja muutkin ihmissuhdeasiat olisivat vapaasti sovittavissa. Avioliittolakeja ei tarvittaisi. Perintöveroissa ei suosittaisi mitään ihmissuhteita – jos nyt perintöveroa edes perittäisiin.

Jos kuitenkin avioliittolakeja on, niiden ei pidä rikkoa ihmisten ja elämäntapojen tasavertaisuutta sukupuoli- tai lukumäärävaatimuksilla.

Libertaaritkin katsovat, että valtion ei pitäisi puuttua avioliittoihin, ja jos kuitenkin valtio säätää lakeja avioliitoista, lakien pitäisi koskea kaikkia samalla tavalla, erityisesti ei saisi vaatia osapuolten olevan eri sukupuolta. [4][5]

Lisätietoja viiteluetteloineen:
Moniavioisuus (Liberalismi.net, lähteet useimmille artikkelin faktoille ja muita lisätietolinkkejä)
Vapaasana.net Facebookissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s