Lumelääkkeiden teho on kasvanut – homeopatiaa kaikille?

Lääkkeet pärjäävät lumelääkkeille huonommin kuin 20 vuotta sitten. Lääketeollisuus on pakotettu rehellisemmäksi? Lumelääkkeisiin reagoivat pitäisi tunnistaa, heille pitäisi antaa sivuvaikutuksetonta lumelääkettä ja vain muille oikeaa, vaarallisempaa. Oikeita lääkkeitä pitäisi testata vain näillä muilla? Homeopatia ja kansanparantajat kunniaan?

Lumelääkkeet tehoavat esimerkiksi skitsofreniaan tuplasti niin hyvin kuin ennen. Masennukseen sekä lumelääkkeet että SSRI:t ja TCA:t tehoavat selvästi entistä paremmin. Satojen miljoonien arvoisiksi kehiteltyjä lääkkeitä hylätään viimeisen vaiheen kokeissa, koska ne eivät pärjää lumelääkkeille tarpeeksi hyvin.

Artikkelissa ei mainita syitä. Muualla on arveltu, että kansa luottaa entistä paremmin lääketieteeseen. Ehkä nykyään myös lievempiäkin sairauksia diagnosoidaan ja siksi lumelääkkeet eli placebot riittävät useammalle?

Tarvitaanko oikeita lääkkeitä?

Lääketeollisuus on ryhtynyt karsimaan kokeista lumelääkkeisiin hyvin reagoivia ihmisiä. Tämä olisi hyvä ratkaisu, jos lääkepakkauksissa alettaisiin suositella niitä lääkettä vain niille, joihin lumelääke ei tehoa.

Sekään ei ole hyvä, jos lääkkeiden osuus putoaa liikaa. Tehoavatko lumelääkkeet, jos ne tiedetään lumelääkkeiksi? Niiden teho on monessa testissä näyttänyt riippuvan siitä, mikä on ollut koehenkilön todennäköisyys saada aitoa lääkettä.

Vanhoillekin lääkkeille on hyvä saada tehokkaampia tai vaarattomampia vaihtoehtoja – tai sellaisia, jotka ovat edes osalle potilaista tehokkaampia. Lääkkeiden, ruokavalion ja muun hoidon teho näet toisinaan riippuu geeneistä tai vaivan yksityiskohdista.

Homeopatiaa ja kansanparantajia kaikille?

Vaivoissa, joissa osaan potilaista lumelääkkeet tehoavat yhtä hyvin kuin aidot, lääkärien pitäisi tarjota potilaille ensin lumelääkkeitä ja poppamiehiä. Vain niille, joihin nämä eivät tehoa, pitäisi kokeilla aitoja lääkkeitä alkaen turvallisimmista ja vähiten sivuvaikutuksia omaavista.

Esimerkiksi SSRI-masennuslääkkeet ovat tärkeitä vakavimmin masentuneille mutta suurimmalle osalle muista lumelääke riittää. Terapian vaikutus on monille lumelääkkeen tasoa.

Skeptikot hyökkäilevät homeopatiaa, kansanparantajia ja korvavaloa vastaan, vaikka ainakin homeopatia eli puhtaaksi vedeksi laimennettu ”tehoaine” on taatusti sivuvaikutuksetonta. Pitäisikö päinvastoin kannustaa tällaiseen?

Vai johtaako se siihen, että kansa ei käytä lääkkeitä silloinkaan, kun se olisi tarpeen, uhraa rahansa poppamiesten käärmeöljyihin tai käyttää ”luonnonaineita”, jotka voivat olla vaarallisia? Alkaa kaikessa muussakin uskoa anttiheikkilöihin, geeniteknologian ja ydinvoiman vastustajiin, ”talouden toisinajattelijoihin” ja muihin hömppäpopulisteihin ja luddiitteihin tieteen sijaan?

Lienee varminta, että lääkärit eivät määrää homeopatiaa vaan sellaista lumelääkkeitä, jota ei puolusteta millään epätieteellisellä teorialla (kuten homeopatiaa). Näitäkin lääketehtaat valmistavat, ja niillä saisi olla kryptisiä nimiä.

Mistä lumeteho johtuu?

Toisinaan lumevaikutusta on silloinkin, kun potilas tietää lääkkeen lumeeksi, mutta muulloin vaikutus on suurempi. Siksi osa oikeidenkin lääkkeiden tehoerosta lumelääkkeeseen verrattuna on lumetta, seurausta siitä, että lääkkeen sivuvaikutukset saavat potilaan kokemaan lääkkeen oikeammaksi. Pelottavaa. Pitäisi siis käyttää kokeissa lähes haitattomia mutta näkyviä sivuvaikutuksia tuottavia lumelääkkeitä? Tähän lääketeollisuus ei suostune.

Persoonallisuus ei ole yhteydessä lumelääkkeiden tehoon. Esimerkiksi herkkäuskoiset eivät ole paremmassa asemassa. Tarkempien tutkimusten mukaan lumelääkkeet tosin eivät välttämättä auta oikeasti, vaan osa tehosta on vain terveydentilan satunnaista vaihtelua. Kokeissa on harvoin mukana täysin hoidotta jäävää vertailuryhmää.

Nocebo – lumehaitake

Tyttöystävä jätti erään lääkekokeen potilaan. Ylen dokumentin mukaan tämä yritti itsemurhaa nielemällä koko purkillisen lääkkeitä ja joutui kuoleman kieliin. Hän sai sivuvaikutukset, joista purkissa varoitettiin. Elvytys ei tuntunut auttavan, mutta potilaan taskusta löytyi lääkepurkki, jonka koodista selvisi, että potilas kuului vertailuryhmään ja oli syönyt vaarattomia kalkkitabletteja. (kommenteissa voi tarjota parempia lähteitä tälle)

”Nocebo”-vaikutus tarkoittaa tällaista haitallista placebovaikutusta, joka voi myös olla voodoolla, kirouksella ja enteellä. Tansaniassa poliisin epäonnistuttua poppamies saattaa kirota varkaan. Kun tieto tästä leviää varkaalle asti, tämä kärsii niin pahoista tuskista, että hän selviää helpommalla tunnustamalla rikoksen.

Lisätietoja
Lumelääkkeen vaikutukset (Wikipedia)
Placebos Are Becoming More Effective (Kas Thomas)
New Patents Aim to Reduce Placebo Effect (Kas Thomas)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s