Intia torjui lääkepatentin

Intia hyväksyy vain kaikkein innovatiivisimmat lääkepatentit. Monet muutkin kehitysmaat ovat polkeneet ulkomaisten innovaatioiden suojaa. Oli se hyvä asia tai huono, tälle hurraavat ”aktivistit” ihmettelevät, miksi lääketehtaat panostavat mieluummin rikkaiden maiden pikkuongelmien ratkaisemiseen kuin miljoonien kehitysmaalaisten pelastamiseen. Juurikin siksi.

Intian korkeinkin oikeus eväsi Novartiksen syöpälääkkeeltä patentin. Sama lääke täytti kansainväliset patentoitavuuskriteerit, mutta Intia asetti äskettäin patenttilakiinsa poikkeuksen lääkkeille. Tätä pidetään puhtaasti protektionistisena temppuna, josta intialaisten rinnakkaislääkejättien lobbarit ovat maksaneet miljoonia.

Aika laajalti katsotaan, että jos muut voivat varastaa lääkkeiden kehittelyyn tehdyt panostukset, kehittely jää niin vähiin, että kaikki kärsivät. Vanhoja lääkkeitä saisi halvemmalla mutta uusia tulisi liian niukasti. Monen mielestä juuri lääkkeissä patenttien hyödyt ovat suurimmillaan.

Minä en tiedä, onko näin, vai voisiko sittenkin patentiton järjestelmä toimia paremmin. Sen tiedän, että kun tätä kehitysmaiden protektionismia hurraavat ”aktivistit” syyttävät lääketehtaita siitä, että nämä kehittelevät lääkkeitä ensimmäisen maailman ongelmiin, heidän tulisi syyttää tästä itseään. Miksi kehittää miljardeilla sellaisia lääkkeitä, joiden sijaan kohderyhmä käyttäisi rinnakkaislääkkeitä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s