HS: Krista Kiuru maalittaa asiantuntijoita Trump-maisesti

HS-pääkirjoituksen mukaan Kiuru on Donald Trumpin mukaan painostanut rokotusasiantuntijoita linjalleen ja kieltänyt näitä kertomasta näkemyksiään. Hesarin mukaan Kiuru uskoo tietävänsä paremmin kuin maailman parhaat asiantuntijat – THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek on WHO:n rokotusasiantuntijaryhmän puheenjohtaja – tai vain politikoi: näin hän pääsisi syyttämään THL:ää hidastelusta, kun tartuntaluvut joka tapauksessa nousevat talvella.

Marraskuun 2021 lopulla ”nimetön hallituslähde” kertoi heidän haluavan THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudan erottavan Hanna Nohynekin Krarin johdosta, sanoi Nohynekin olevan ”laumasuoja-ajattelun vallassa” ja vihjaili Tervahaudankin erottamisesta. ”Onko hallitus todella ryhtynyt maalittamaan julkisuudessa omia asiantuntijoitaan?” Helsingin Sanomat hämmästeli, koska rokottamisesta pitää päättää pitävin lääketieteellisin perustein. Sekä nimettömät hallituslähteet että ministeri Krista Kiuru olivat painostaneet asiantuntijoita tiedotusvälineiden kautta. Tervahauta piti Nohynekin nimetöntä maalittamista erittäin epäasiallisena hallituslähteiltä.

Suomenmaakin rinnasti tämän Donald Trumpin tapaan kyseenalaistaa asiantuntijat ja piti selvänä, että nimettömät lausunnot ovat Kiurun STM:n suunnalta.

Poliittiset virkanimitykset

Professori Pekka Viljanen ja dosentti Silvo Kaasalainen pitävät pääsääntöisesti laittomana korruptiona sitä, että ihmisiä nimitetään virkoihin poliittisin perustein.

”Perustuslain 6. pykälä sanoo, että kaikilla pitää olla tasa-arvoinen mahdollisuus päästä virkaan ja perustuslain 125. pykälä sanoo, että valinta tapahtuu puhtaasti pätevyysperustein, joihin ei kuulu poliittinen puolue”.

Ministeri Krista Kiuru (sd) nimitti demarimaisterin koulutuksen arviointikeskuksen johtajaksi ohi 17 tohtorihakijan vuonna 2014. Koulutuksen arvioinnin asiantuntija, hakija, tohtori Helka Kekäläinen kanteli nimityksestä oikeuskanslerille, joka arvosteli nimitystä vaikkei löytänyt todisteita lainvastaisuudesta. KHO ilmoitti, ettei löytänyt menettelytapavirhettä, mutta kieltäytyi toimittamasta perustelumuistiinpanojen osiota oikeudellisesta arvioinnista.

Pimeän työvoiman käyttö

Ministeri Kiuru kieltäytyi vuonna 2013 vastaavasta HS:n kyselyyn, onko teettänyt pimeää työtä ja jättänyt työnantajamaksuja hoitamatta, kuten kaikki muutkin vasemmistoministerit Paavo Arhinmäkeä myöten, kahta lukuun ottamatta. Heidi Hautala myönsi teettäneensä pimeää työtä. Arhinmäki sanoi, että harmaan työvoiman käyttäminen syö ministeri Hautalan uskottavuutta työssään.

Sananvapaus ja tiedotusvälineiden rankaiseminen

Vuonna 2011 viestintäministeri Krista Kiuru antoi HS-päätoimittaja Mikael Pentikäisen mukaan ymmärtää, että ”on sitä parempi, mitä vähemmän mediajohtajat sotkeutuvat Yle-uudistukseen.” Helsingin Sanomat kuitenkin kirjoitti Yle-uudistuksesta kriittisesti. Tällöin Kiuru antoi antenniverkon tv-toimiluvan MTV3:n Ava-kanavalle, vaikka Pentikäisen mukaan virkamiesten kerrottiin valmistelleen luvan antamisen Sanoman Neloselle. Toisen luvan saajaksi Kiuru valitsi Fox-konsernin. Pentikäisen mukaan median poliittinen sääntely on uhka sananvapaudelle ja median tehtävälle vahtia vallanpitäjiä, eikä poliitikko saisi edes vihjata, että toimiluvilla ja politiikan arvostelulla voisi olla yhteys.

Heinäluoman kätyrit

Tiedotusvälineiden mukaan Antti Lindtman, Krista Kiuru ja Piia Viitanen ovat Eero Heinäluoman kätyreitä.

Soten kaataminen estämällä eduskunnan päätöksentekoa – ja edellisenkin hallituksen

Osmo Soininvaara kertoi, miten 2011-2015 Krista Kiuru ”neliraajajarrutti” hallituksessa kaikkea päätöksentekoa, ja siteerasi ”harvoin on yksi henkilö pystynyt aiheuttamaan niin paljon vahinkoa kolmessa eri ministeriössä kuin jääräpäisenä pidetty Kiuru”.

”sitä eivät ulkopuoliset pysty sanomaan, jumiuttiko Kiuru puoluejohtonsa tahdosta asioita vai oliko kyse hänen omasta linjastaan.”

Muut neuvotteluihin osallistuvat tuskailivat hänen pitkiä – väitetään, että jopa yli tunnin pituisia – monologejaan, joissa hän toisteli julistuksenomaisia lausahduksia”.

Kiuru tunnetusti myös väistää toimittajien kysymyksiin vastaamiset puhumalla pitkään ja käsittämättömän epäselvästi asian vierestä.

Myöhemmin sote-valiokunnan puheenjohtajana Kiuru esti päätöksentekoa niin, että sote-uudistusta ei ollut mahdollista tehdä. Häntä tuki muu oppositio jopa poistumalla kokouksista, jotta päätösvalta estyisi, tai lukemalla koordinoidusti kaikkien saamia pitkiä asiantuntijalausuntoja sanasta sanaan pelatakseen aikaa. Toiminta kiistatta estää perustuslaissa säädettyä demokraattista päätöksentekoa toimimasta.

THL:n ylijohtaja Marina Erhola, Helsingin yliopiston professori Heikki Hiilamo ja Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Katariina Silander vaativat keväällä 2018, että sote-uudistusta ei enää pitkitettäisi, koska esitetty malli oli jo tarpeeksi hyvä. Keväällä 2019 Erhola ja Hiilamo totesivat perustuslain liian ahtaan tulkinnan voivan estää riittävien sote-palvelujen ja yhdenvertaisuuden turvaamisen, vaikka juuri sellaisia oikeuksia varten perustuslaki on säädetty. He myös syyttivät valiokuntatyötä viivyttelystä.

Lisätietoja ja lähdeviitteet (L.net)

Jätä kommentti