SAK: potkut ensin nuorille

”Nuoret ensin -potkujärjestys pitää saada viralliseksi, SAK ehdottaa”, kirjoitti Taloussanomat vuonna 2009. Nyt STTK ja Akava ovat Hesarin mukaan tulleet samalle ”potkut nuorille” -linjalle, SAK:n eroava edunvalvontajohtaja ja EK eivät. SAK myös osittain vastustaa nuorten eläkkeitä ja perusturvaa. Jutta Urpilainen pitää nuorten potkimista selvittämisen arvoisena.


Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen pitää ehdotusta nuorten potkimisesta ensin ”selvittämisen arvoisena”. Muiden tavoin hän perustelee tätä Ruotsin mallia iäkkäiden työllisyyden parantamisella – nuorten työllisyyyden kustannuksella.

HS vastustaa mallia mm. sillä perusteella, että nuorilla on usein talouden vaikeimmat vuodet edessä: pieniä lapsia, asuntolainaa ja opintolainaa. Myös EK vastustaa nuorten pakkopotkuja. Sen mukaan yritysten selviämisen kannalta on tärkeää voida säilyttää tärkeimmät työntekijät myös vaikeuksien tullen.

Talossa lyhimpään olleiden pakkopotkut saisivat ihmiset – myös ikääntyvät – välttelemään työpaikan vaihtoa parempaan, mieleisempään tai tuottavampaan. Tämä heikentää talouden tuottavuutta ja pidemmän aikavälin työllisyyttä. Tämä myös pakottaisi tappiokierteiset yritykset toisinaan jättämään yritykseen vain sopimattomimmat työntekijät, mikä voisi johtaa tarpeettomiin konkursseihin ja työpaikkojen menetyksiin lopuiltakin. Työntekijät pitää voida valita soveltuvuuden perusteella eikä kalenterin.

Akava, STTK ja SAK

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder selittää, ettei hän kannattanutkaan omaa esitystään ”Jos ikärasismia ei saada kuntoon, pitää muuttaa irtisanomisjärjestystä”.

Tällä kertaa ajatuksen Suomeen tuoneen SAK:n edunvalvontajohtaja ei kannata pakkoa antaa nuorille potkut ensin vaan haluaa ”työnantajien kustannuksella” hankaloittaa kaikkien irtisanomisia. [Tosin jo 18.6. HS kertoi edunvalvontajohtajan jättävän tehtävänsä ja siirtyvän TELAan.]

SAK on myös jatkuvasti ehdotellut nuorille pienempiä eläkkeitä ja suurempia eläkemaksuja suhteessa tuloihin kuin vanhoille ydinkannattajilleen.

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpääkin (sd) kannatti potkuja nuorille ensin ja vaati: ”Tätä ei pidä nähdä vastakkainasetteluna vanhojen ja nuorten kesken.

Ay-liike haastaa jo nyt yritykset oikeuteen, jos nämä eivät potki nuoria ensin

Monissa työehtosopimuksissa määrätään jo nyt, että nuoret pitää potkia ensin, jos eivät ole elatusvelvollisia tai kriittisiä yrityksen toiminnalle. Yleissitovuuden vuoksi muutkaan alan yritykset eivät saa toimia toisin. HS kertoi 10.6. myös syrjintäkielloista, luottamusmiesten ja perhevapaalla olevien erityissuojista ja muista rajoituksista irtisanomisoikeuteen. Tuotannollisilla perusteillakin pitää osoittaa, että juuri kyseisen työntekijän työ on vähentynyt.

Onko ay-liike tarpeen?

Ajatuspaja Liberan pamfletti käy läpi ay-liikkeen historiallista tarpeellisuutta sekä sen nykypäivänä aiheuttamia ongelmia kuten korkea työttömyys, hidas talouskasvu, korkea valtion velka ja investointien karkottaminen.

Alun perin liberaalit perustivat ammattiyhdistyksiä vakuuttamaan työntekijöitä onnettomuuksilta ja kilpailuttamaan työnantajia. Sittemmin sosialistit valtasivat ay-liikkeen ja tekivät siitä kartellin, joka pyrkii nostamaan palkkojaan vaikeuttamalla muiden työllistämistä. Vapaasana.net raportoi asiasta vuonna 2005.

Aiheesta tarkemmin
SAK vihaa nuoria (Vapaasana.net)
SAK (Liberalismi.net)
[päivitetty 12.6., sen jälkeen edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaan siirto TELAan päivitetty 18.6.-Hesarista]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s