Moni tutkimus viittaa siihen, että taloustieteen opiskelijoista vasemmistolaisimmat hakeutuvat tutkijoiksi mutta opin ja ymmärryksen lisääntyessä heistä tulee liberaalimpia. Professori Daniel Klein ym. osoittivat ainakin 16:n talouden Nobelin saajan siirtyneen kohti klassista liberalismia, viiden pois. Monesta muustakin he löysivät melko pitävää näyttöä, lähes aina kohti liberalismia. Yleensä harva ihminen enää muuttaa isommin näkemyksiään täytettyään 25 vuotta.
Näyttö lapsuus/nuoruusasenteiden pinttymisestä väestössä onkin valtava. Tämä lähinnä vasemmistolaisten valikoituminen tutkijoiksi tuottaa etenkin taloustieteeseen voimakkaan vinouman. Silti maallikon tulee olla varovainen sitä vinoumaa itse korjatessaan, etenkin suorat tutkimustulokset ovat yleensä paras tieto asiasta ja vähemmän vinoutuneita kuin niistä tehdyt johtopäätökset tai tulkinnat.
Suurprojekti on myös tuottanut pitkät ja tarkat ideologiset elämänkerrat nobelisteista. Taloustieteen Nobel-muistopalkintoja on jaettu vuodesta 1971.
Liite 2 (s. 235/18) luettelee nobelistit liberaaleimmasta totalitaristisimpaan seuraavasti. Sulut tarkoittavat lisääntyvää epävarmuutta todisteissa.
1 Becker, Coase, Hayek, Friedman, Smith (Miller)
2 (Buchanan, Mundell, Ostrom, Stigler) ((Markowitz, Scholes))
3 (Lucas, North, Prescott, Schultz) ((Kydland, Merton, Sargent, Williamson)) (((Allais, Nash)))
4 (Schelling) ((Harsanyi, Hicks, Phelps))
…
7 (Akerlof, Arrow, Diamond, Kahneman, Krugman, Modigliani, Sen, Solow, Stiglitz, Stone) ((Granger, Haavelmo, Klein, Lewis, Simon)) (((Aumann)))
8 ((Koopmans, Myrdal))
9 Frisch, Leontief, Tinbergen ((Kantorovich))
Friedrich von Hayek ja Vernon Smith aloittivat sosialisteina kuten moni muukin. Friedman aloitti keynesiläisenä. Amartya Sen, Modigliani ja Kenneth Arrowkin olivat alun perin vielä selvästi vähemmän liberaaleja kuin myöhemmin.
Kenneth Arrow oli lapsesta asti sosialisti, mutta taloustieteen opintojen edetessä hänen sosialisminsa lientyi markkinaehtoisemmaksi sosialismiksi, jopa sekataloudeksi. Yhä vasemmistolainen Arrow julkaisi vielä viisikymppisenä artikkelit “Cautious Case for Socialism” (1978) ja “Two Cheers for Regulation” (1981).
Lähteitä:
http://econjwatch.org/articles/the-ideological-migration-of-the-economics-laureates-introduction-and-overview
http://econjwatch.org/articles/economics-laureates-responses-to-questionnaire-on-ideological-migration
http://econjwatch.org/articles/ideological-profiles-of-the-economics-laureates
Lisää aiheesta:
Taloustieteilijät ovat vasemmistolaisia (Vapaasana.net 2.1.2013)
Vasemmistolainen taloustiede (Liberalismi.net)
”Democrats outnumber Republicans by about 4 to 1 among professors, by at least 6 to 1 at elite universities, and by still higher ratios in departments of the humanities and social sciences.”
Katso myös: http://2012election.procon.org/view.resource.php?resourceID=004818
TykkääTykkää
Artikkeli sanoo monien professorien olevan yhä vasemmistolaisia mutta vähemmän vasemmistolaisia kuin ennen. Se on kyllä tunnettua, että vasemmistolaiset jäävät yliopistoihin tutkijoiksi ja oikeistolaiset yleensä menevät bisnekseen, joten väitteesi ei yllätä, vaikken sitä linkistäsi löydäkään. Faktat kuitenkin kääntävät heitä lähemmäksi totuutta, joka tämänkin selvityksen perusteella osoittaisi liberalismin suuntaan.
TykkääTykkää