Ei työeläkerahoja pk-yrityksiin vaan osakeindeksiin

Eero Lehti vaatii eläkerahaa pk-yrityksiin (SK). Korruptio ja riskit lisääntyisivät ja eläkepommi pahenisi. Jos alun perin eläkerahat olisi indeksisijoitettu osakkeisiin, mitään eläkepommia ei olisikaan. Nyt omistajatonta rahaamme käytetään korruptiossa. Työeläkeyhtiöt antavat halpalainoja yrityksille saadakseen vastineeksi näiden tuottoisia vapaaehtoisia vakuutuksia saman konsernin voittoa tuottaville yhtiöille. Pk-yrityksiin sijoittaminen moninkertaistaisi korruption ja lisäisi byrokratiaa ja henkilökuntaa.

Pankit ovat parempia tunnistamaan kannattavat sijoituskohteet. Riskisijoitusyhtiöt ja bisnesenkelit ovat parhaita. Työeläkeyhtiöiden ei pidä syrjäyttää näitä pois markkinoilta halparahoillaan. Muuten korruptoivimmat yritykset alkavat syrjäyttää parempiaan niiden turvin. On talouskasvullekin tärkeää, että rahat menevät parhaille.

Työeläkeyhtiöt pitäisi lakkauttaa ja yhden valtion salkunhoitajan pitäisi siirtää nämä rahat asteittaan mekaanisesti osakeindeksisijoituksiin. Tätä kai useimmat kommunistista libertaariin pitäisivät nykyistä parempana: vähemmän korruptiota, tehottomuutta ja markkinoiden vääristymiä.

Ruotsin malliin voisi myös antaa ihmisille oikeuden sijoittaa eläkesäästönsä itse. Libertaarimpien mielestä muita vaihtoehtoja ei saisi ollakaan. Useimpien mielestä valtion pitää kuitenkin pakottaa ihmiset työeläkesäästämiseen, jotta ”turhaan” köyhien vanhusten määrä pysyisi vähäisempänä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s